torstai 15. maaliskuuta 2018

Kiinalaista tietourkintaa Afrikassa

KANSAN UUTISET 16.3.2018

Afrikan unionin päämajassa Etiopian pääkaupungissa Addis Abebasssa on tiukat turvatoimet. Afrikan maiden johtajat kokoontuvat täällä sopimaan kaupan vapauttamisesta, rauhansovitteluista ja muista maanosan yhteisistä asioista.

Kiinan valtion rakentamassa vuonna 2012 valmistuneessa kompleksissa hissit antavat vieraille ohjeita edelleen kiinaksi. Käytävillä on muovipalmuja ruukuissa, joita koristaa Kiinan kehityspankin logo.

Afrikan unionin päämaja oli Kiinan valtion lahja maanosan uusille kauppakumppaneille. Rakennuskompleksin 20-kerroksisen lasitornin ja helmenmuotoisen 2 500-paikkaisen istuntosalin rakennusmateriaalit, kalusteet ja tietokoneet tuotiin Kiinasta.

Ranskalaisen Le Monde -lehden mukaan kiinalaiset ovat myös vakoilleet rakennuksen tietoliikennettä ja salakuunnelleet kokoushuoneissa käytyjä keskusteluja vuosien ajan.

Vakoiluepäilyt heräsivät viime vuoden tammikuussa, kun unionin tietojärjestelmistä vastaavan yksikön työntekijät huomasivat, että rakennuksen verkkoliikenteessä oli erikoisia piikkejä öisin kello kahdentoista ja aamukahden välillä, jolloin talossa ei ollut ketään töissä. Kun asiaa tutkittiin tarkemmin, kävi ilmi, että rakennuksen palvelimilla ollut data kopioitiin joka yö ja lähetettiin Shanghaihin.

Tietovuodon paljastumisen jälkeen Addis Abebaan kutsuttiin ryhmä algerialaisia tietoturvaeksperttejä, jotka löysivät rakennuksen seiniin ja kokoushuoneiden pöytiin piilotettuja mikrofoneja.

Salakuuntelulaitteet poistettiin ja tietojärjestelmät uusittiin vähin äänin, mutta tällä kertaa ilman kiinalaista teknistä tukea.

Kiinan suurlähettiläs kiisti väitteet vakoilusta pian Le Monden paljastusjutun ilmestymisen jälkeen ja piti ranskalaislehden väitteitä absurdeina. Hän arveli myös, että kirjoitus tulisi aiheuttamaan ongelmia Kiinan ja Afrikan maiden välisille suhteille.

Afrikan unionin komission puheenjohtaja Moussa Faki kutsuttiin Pekingiin tapaamiseen Kiinan ulkoministerin kanssa ja kiillottamaan Kiinan tahriintunutta julkisuuskuvaa. Tšadin pääministerinä ja ulkoministerinä aiemmin toiminut Faki astui virkaansa vuosi sitten pian tietovuodon havaitsemisen jälkeen, mutta hän piti huolen siitä, ettei asiasta hiiskuttu julkisuuteen.

Kiinan-vierailun aikana Moussa Faki totesi, ettei Afrikan unionilla ollut mitään salattavaa eikä Kiinalla ollut siksi mitään syytä harjoittaa vakoilua unionin päämajassa.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi uskoi, että ranskalaislehden väitteiden taustalla oli kateus Kiinan ja Afrikan maiden yhteistyön saavutuksista.

Vierailun kunniaksi laaditun yhteisen julkilausuman mukaan Kiinan ja Afrikan unionin välistä kumppanuutta tultaisiin vahvistamaan entisestään. Afrikkalaisdelegaatio vieraili Pekingissä myös kiinalaisen telejätin Huawein toimitiloissa.

Kun Afrikan unionin hulppea päämaja avattiin juhlallisesti kuusi vuotta sitten, Kiinan kansankongressin ylähuoneen puheenjohtaja Jia Qinglin luovutti rakennuksen kultaisen avaimen Afrikan komission silloiselle johtajalle.

Jian mukaan rakennuskompleksi oli kunnianosoitus Kiinan ja Afrikan maiden väliselle uudenlaiselle strategiselle kumppanuudelle, joka perustuu poliittiseen tasavertaisuuteen, keskinäiseen luottamukseen ja molemminpuoliseen hyötyyn.

Unionin silloisen puheenjohtajamaan Päiväntasaajan Guinean diktaattori Teodoro Obiang totesi, että uusi rakennus osoitti, kuka on Afrikan todellinen ystävä.

Afrikan komission silloinen johtaja, gabonilainen Jean Ping puolestaan kiitti Kiinaa siitä, että se oli rakentanut talon Afrikan unionille ilmaiseksi ja vieläpä toimittanut samalla myös kaikki tarvittavat laitteet ja huonekalut.

Le Monden paljastusten jälkeen monissa Afrikan maissa on varmasti mietitty Kiinan uusien rakennushankkeiden mukanaan tuomia vaikutuksia. Kiinalaisyhtiöt ovat rakentaneet vastikään uudet parlamenttirakennukset Malawiin, Lesothoon ja Sierra Leoneen. Sopimukset on tehty myös Zimbabwen ja Kongon parlamenttirakennuksista sekä Egyptiin suunnitteilla olevan uuden hallinnollisen pääkaupungin rakennusurakasta.

Monet ovat myös pohtineet, miksi Afrikan unioni haluaa yhä kiistää Kiinan tökerön tietourkinnan. Verkkolehti Geopolitical Monitor arveli, että useimmat Afrikan maat ovat nykyään niin täydellisesti riippuvaisia Kiinan tuesta, kaupasta ja investoinneista, ettei hyviä suhteita kannata vaarantaa.

Kiinan ja Afrikan maiden edellisessä huippukokouksessa Kiina lupasi 60 miljardin dollarin edestä uusia tiehankkeita, rautateitä ja talonrakennushankkeita eri puolille Afrikkaa. Viime vuonna Kiinan ja Afrikan maiden välinen kauppa kasvoi lähes viidenneksellä. Kiinan investoinnit Afrikassa ovat kasvaneet 50-kertaisesti sitten vuoden 2010.

Le Monden mukaan Kiina ei myöskään ole ainoa Afrikan unionia vakoillut ulkovalta. Britannian signaalitiedustelupalvelu GCHQ on myös salakuunnellut unionin virkamiehiä ja Afrikan maiden johtajia.

Ei kommentteja: