torstai 25. huhtikuuta 2019

Khartumin kuuma kevät

KANSAN UUTISET 26.4.2019

Armeijan päämajan edustalla Sudanin pääkaupungissa Khartumissa sadat tuhannet ihmiset ovat osoittaneet nyt kolmen viikon ajan yhtäjaksoisesti mieltään vaatien sotilashallituksen eroa. Kun osa mielenosoittajista on mennyt yöksi kotiin nukkumaan, toiset ovat tulleet tilalle jatkamaan protestia.

Huhtikuussa lämpötila kohoaa Khartumissa päiväsaikaan 40 asteeseen ja yölläkin on yleensä hellettä.

Sudanissa kuukausien ajan jatkuneet mielenosoitukset käynnistyivät joulukuussa Atbarassa maan pohjoisosassa, kun leipä loppui kaupungin torilla. Sitä ennen leivän hinta oli kolminkertaistunut. Vehnäleipä on Sudanissa perusruokaa, jota syödään joka aterian kanssa.

Mellakat leivän hinnannousua ja polttoainepulaa vastaan levisivät eri puolille maata. Khartumissa jalkapallofanit huusivat hallituksen vastaisia iskulauseita Afrikan mestarien liigan ottelussa.

Vuodenvaihteessa hallitusta vastustavat lukuisat eri ryhmät muodostivat yhteisen protestiliikkeen. Vapauden ja muutoksen liitoksi nimetty koalitio kokosi yhteen lähes kaikki oppositioliikkeet vaikutusvaltaisesta kommunistipuolueesta ja Sudanin kansan vapautusliikkeestä uskonnollisiin puolueisiin sekä lääkärien, toimittajien ja muiden ammattikuntien järjestöihin.

Liikkeen vaatimuksena oli, että maata 30 vuotta hallinnut presidentti Omar al-Bashir ja hänen uusliberaalia talouspolitiikkaa ajanut islamistipuolueensa luopuvat vallasta.

Sotilasvallankaappauksessa vuonna 1989 valtaan tullut al-Bashir on ollut kansainvälisen sotarikostuomioistuimen etsintäkuuluttama vuodesta 2009 syytettynä joukkomurhista ja muista sotarikoksista Darfurin maakunnassa.

Darfurin kriisiä edelsi Etelä-Sudanissa käyty sisällissota, jossa kuoli arviolta kaksi miljoonaa ihmistä. Kun Etelä-Sudan itsenäistyi vuonna 2011, Sudan menetti samalla myös kolme neljäsosaa öljyvaroistaan.

Presidentti al-Bashir vastasi alkuvuoden mielenosoituksiin kovin ottein. Ainakin sata ihmistä sai surmansa turvallisuuspoliisin luodeista. Tuhansia opposition kannattajia pidätettiin ja vietiin salaisiin kidutuskeskuksiin. Helmikuussa al-Bashir julisti poikkeustilan, sulki koulut ja yliopistot, sensuroi sanomalehtiä, katkaisi internetin ja määräsi yöksi ulkonaliikkumiskiellon.

Poikkeustilan julistamisen jälkeen protestit hallitusta vastaan vain laajenivat, ja huhtikuun alussa Khartumissa mielenosoittajat kerääntyivät armeijan päämajan edustalle. Osa armeijan sotilaista liittyi mielenosoittajien puolelle ja suojeli heitä turvallisuusjoukkojen hyökkäyksiltä.

Kaksi viikkoa sitten sotilaat kaappasivat vallan ja vangitsivat presidentti al-Bashirin. Mielenosoittajille ei kuitenkaan kelvannut pelkkä vallansiirto presidentiltä puolustusministerille, joten seuraavana päivänä valtaan tuli uusi sotilashallitus, joka käynnisti neuvottelut protestiliikkeen johtajien kanssa.

Uusi sotilasjohto on luvannut luovuttaa vallan opposition nimeämälle väliaikaishallinnolle vielä tällä viikolla.

Sotilasjuntan johtajien meriitit eivät kuitenkaan herätä luottamusta. Tämänhetkinen sotilasjohtaja, kenraaliluutnantti Abdel Fattah Burhan ja hänen varamiehensä Mohamed Hamdan Hemeti ovat molemmat Darfurin pahimmista verilöylyistä vastanneiden janjaweed-iskujoukkojen entisiä johtajia. Näiden herrojen komennuksessa sudanilaisia palkkasotureita on lähetetty myös Jemeniin sotimaan Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien joukoissa.

Opposition yhteenliittymä Vapauden ja muutoksen liitto katkaisi sunnuntaina neuvottelut sotilaiden kanssa ja pyysi kaikkia sudanilaisia kaduille osoittamaan mieltä sotilasvaltaa vastaan.

Viimeisten uutisten mukaan oppositiopuolueet ja eri ammattikuntia edustava Sudanin ammattilaisten järjestö eivät myöskään ole päässeet sopuun siviilien johtaman uuden väliaikaishallinnon edustajista.

Jos väliaikaishallinto saadaan kokoon, sen päällimmäisiä tehtäviä olisi palauttaa perustuslaki, kumota sananvapautta ja naisten oikeuksia rajoittavat lait, käynnistää rauhanneuvottelut useiden eri aseellisten vastarintaliikkeiden kanssa ja ryhtyä kohentamaan maan taloutta.

Ei kommentteja: