torstai 19. marraskuuta 2020

Shell on täällä tuomiolla

KANSAN UUTISET 20.11.2020

Nigeriassa ja myös monissa muissa maissa järjestettiin viime viikolla kirjailija Ken Saro-Wiwan ja kahdeksan muun ogoniaktivistin teloitusten 25-vuotismuistotilaisuuksia. Marraskuussa 1995 Nigerian silloiset sotilasviranomaiset hirttivät Saro-Wiwan ja muut ogonimiehet sotilastuomioistuimessa järjestetyn näytösoikeudenkäynnin jälkeen, jossa ogonimiehiä syytettiin paikallisen päällikön surmasta.

Ennen vangitsemistaan Saro-Wiwa oli onnistunut organisoimaan väkivallattoman kansannousun Ogonimaassa Nigerian tärkeimpiin kuuluvalla öljyntuotantoalueella. Ogonit ajoivat öljy-yhtiö Shellin pois alueeltaan ja vaativat yhtiötä maksamaan korvauksia vuosikymmeniä jatkuneesta ympäristötuhosta.

Viime viikon muistotilaisuuksissa keskeisenä teemana oli vaatimus ogonimiesten tuomioiden kumoamisesta ja vahingonkorvausten maksamisesta heidän omaisilleen.

Ken Saro-Wiwa ennusti jo oikeudenkäynnin aikana, että myös Shell joutuisi vielä vastaamaan tekemisistään tuomioistuimessa. Nyt tuo ennuste on toteutunut samaan aikaan kolmessa eri Euroopan maassa, yhtiön molemmissa kotimaissa Hollannissa ja Britanniassa sekä Italiassa.

Haagissa Hollannissa meneillään olevassa oikeudenkäynnissä neljän surmatun ogonimiehen lesket vaativat Shelliltä vahingonkorvauksia ja julkista anteeksipyyntöä yhtiön osallisuudesta aviomiestensä vangitsemiseen ja teloitukseen.

Syyskuussa järjestetyssä oikeudenistunnossa nigerialaiset todistajat kertoivat, että Shellin edustajat olivat maksaneet heille lahjuksia ja luvanneet heille työpaikkoja, mikäli he antaisivat viranomaisille tekaistuja todistajanlausuntoja Saro-Wiwan ja muiden ogonimiesten osallisuudesta paikallisen päällikön surmaan.

Shellin tiedetään myös pyytäneen sotilaita Ogonimaahan turvaamaan öljyntuotantoa. Shell maksoi palkkaa turvallisuusjoukoille ja kuljetti heitä helikoptereilla ja pikaveneillä.

Toisessa Haagissa meneillään olevassa oikeudenkäynnissä neljä nigerialaista maanviljelijää ja kalastajaa eri puolilta Nigerjoen suistomaata vaatii Shelliä puhdistamaan öljyn saastuttamat alueet ja maksamaan vahingonkorvauksia öljytuhojen aiheuttamasta elinkeinonmenetyksestä. Shellin putkivuodot tuhosivat viljelymaita ja arvokkaita kalankasvattamoja.

Shellin mukaan putkivuodot johtuvat Nigeriassa yleensä sabotaasista. Hollantilaistuomioistuimen teettämän selvityksen mukaan Shellin putket olivat kuitenkin vanhoja ja ruostuneita eivätkä vastanneet alan vähimmäisstandardeja. Tuomioistuimen ratkaisu kuullaan joulukuussa.

Hollannin Maan ystävät on antanut nigerialaisille kanteentekijöille oikeusapua.

Lontoossa Britannian korkein oikeus päätti kesällä ottaa käsittelyyn kahden nigerialaisen paikkakunnan asukkaiden nostaman ryhmäkanteen Shelliä vastaan. Alempien oikeusasteiden mielestä Lontoossa rekisteröity Shell-konserni ei ollut juridisessa vastuussa yhtiön nigerialaisen tytäryhtiön aiheuttamista ympäristötuhoista.

Yli 40 000 ihmisen ryhmäkanne perustuu pitkälti YK:n ympäristöjärjestön Unepin vuonna 2011 julkaisemaan raporttiin, jonka mukaan Ogalen kylässä Ogonimaassa pohjaveden öljypitoisuus ylitti sallitut arvot yli tuhatkertaisesti.

Terveysviranomaisten määräyksestä kylään vedettiin vesiputki, mutta se ei ole ollut enää toiminnassa yli kahteen vuoteen.

Milanossa paikalliset syyttäjäviranomaiset vaativat Shellin ja italialaisen öljy-yhtiön Enin nykyisille ja entisille johtajille pitkiä vankeusrangaistuksia massiivisista korruptiorikoksista. Syytteen mukaan öljy-yhtiöt olivat yksissä tuumin maksaneet 1,3 miljardia dollaria lahjuksia Nigerian entiselle öljyministerille öljynporausoikeuksista maan rannikon edustalla.

Syyttäjä vaatii Enin toimitusjohtajalle kahdeksan vuoden vankeutta lahjuksen antamisesta ja entiselle Shellin johtajalle seitsemän vuoden vankeutta. Nigerian entiselle öljyministerille vaaditaan kymmenen vuoden vankeusrangaistusta lahjuksen ottamisesta. Jutussa on syytettynä myös Britannian salaisen palvelun MI6:n entisiä agentteja.

Öljy-yhtiöt kiistävät syyllistyneensä rikokseen. Tuomioistuimen päätöstä odotetaan ensi vuoden alkupuolella.

Ei kommentteja: