KANSAN UUTISET 30.4.2021
Somalian pääkaupungista Mogadishusta kantautui viikonloppuna huolestuttavia uutisia, kun presidentti Mohamed Abdullahi Farmajoa vastustavat armeijan yksiköt valtasivat asuinalueita kaupungin pohjoisosassa ja ottivat lopulta haltuunsa myös kaupungin pääkadun keskeiset risteykset vain muutaman sadan metrin päässä presidentinlinnasta ja parlamenttitalosta.
Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa videoissa kapinalliset sotilaat ja klaaniarmeijoiden taistelijat ajelivat konekivääreillä varustetuilla maastoautoilla ja presidentti Farmajoa vastustavat mielenosoittajat polttivat autonrenkaita kaduilla.
Kapinalliset sotilaat kuuluvat samaan klaaniin kuin Somalian kaksi edellistä presidenttiä. Molemmat ex-presidentit olivat ehdolla presidentiksi vaaleissa, jotka oli tarkoitus järjestää parlamentissa tammikuussa. Äänestys uudesta presidentistä kuitenkin peruttiin, kun järjestelyistä ei päästy sopuun.
Kapinallisjoukkojen ja hallitukselle yhä uskollisten sotilaiden välillä käytiin taisteluja koko sunnuntain ajan. Asukkaat pysyttelivät kodeissaan tai pakenivat taistelujen alta. Sähköt olivat poikki kaupungin keskustan lähellä sijaitsevissa kaupunginosissa, ja vedensaanti oli katkaistu. Ambulanssit eivät päässeet noutamaan haavoittuneita, sillä kadut oli suljettu liikenteeltä.
Mogadishussa ei ole koettu vastaavanlaisia katutaisteluja sitten vuoden 2011, jolloin islamistijärjestö Al-Shabaabin joukot ajettiin kaupungista.
Somaliassa vietetään parhaillaan muslimien paastokuukautta ramadania, jolloin päiväsaikaan ihmiset ovat syömättä ja juomatta ja vasta auringonlaskun jälkeen perheet kokoontuvat yhteen syömään.
Alkuviikosta taistelut Mogadishussa taukosivat ainakin hetkellisesti, kun pääministeri Mohamed Hussein Roble kutsui kapinallisjoukkojen edustamien klaanien vanhimmat neuvotteluihin aselevosta. Taistelujen tauottua myös presidentti Farmajon vastaiset mielenosoitukset jatkuivat.
Somalian poliittinen järjestelmä ajautui umpikujaan viimeistään helmikuussa, kun presidentin toimikausi päättyi ennen kuin hänelle ehdittiin valita seuraajaa. Puntmaan ja Jubamaan osavaltioiden presidentit viivyttelivät neuvotteluja vaalijärjestelyistä monin tavoin, jotta vaaleja ei saataisi järjestettyä ennen Farmajon toimikauden päättymistä.
Opposition presidenttiehdokkaiden ja osavaltioiden presidenttien kanssa pidettiin vielä maaliskuussa viikkojen ajan kokouksia Mogadishun lentokentällä, mutta yhteisymmärrystä ei syntynyt.
Lopulta huhtikuun alkupuolella parlamentin alahuone päätti lähestulkoon yksimielisesti, että kansanedustajien ja presidentin toimikautta jatketaan vuoteen 2023, johon mennessä Somaliassa olisi määrä pitää oikeat vaalit, joissa kansa pääsee oikeasti äänestämään.
Viimekertaisissa vaaleissa klaanijohtajien nimeämät valitsijamiehet valitsivat kansanedustajat, jotka puolestaan äänestivät uudesta presidentistä. Somaliassa järjestettiin edelliset suorat ja yleiset vaalit vuonna 1969.
Kilpailevat presidenttiehdokkaat ja Somalian eri osavaltioiden presidentit pitävät Farmajon jatkoaikaa laittomana, sillä myös parlamentin toimikausi päättyi helmikuussa eikä sillä sen vuoksi ollut valtuuksia myöntää presidentille lisäaikaa. Samaa mieltä ovat kaikki länsimaat, YK ja Afrikan unioni.
EU jäädytti budjettitukensa Somalian hallitukselle jo vuodenvaihteessa. Hallitus sai alkuvuodesta maksettua virkamiesten ja sotilaiden palkat Saudi-Arabian ja Qatarin tuella. Nyt nämäkin rahat ovat loppuneet, ja hallitus on pyytänyt rahalahjoituksia ulkomailla asuvilta somalialaisilta.
Kun presidentti Farmajo tuli valtaan neljä vuotta sitten, hän oli hyvin suosittu kansan keskuudessa yli klaanirajojen. Hän yritti saada Al-Shabaabin itsemurhaiskut loppumaan tarjoamalla armahdusta rivitaistelijoille ja maksamalla sotilaille ja poliisille yli vuoden palkkarästit.
Ennen presidenttikauttaan Farmajo työskenteli liikennelaitoksen virkamiehenä Buffalossa Yhdysvalloissa.
Al-Shabaabin odotetaan valtaavan taas lisää alueita Somalian maaseudulla, kun terroristiliikettä vastaan taistelleet armeijan yksiköt lähtivät rintamalta Mogadishuun taistelemaan istuvaa presidenttiä ja hallitusta vastaan. Somalian maaseutua uhkaavat parhaillaan myös heinäsirkat ja kuivuus.
Päivitys 28.4.2021: Keskiviikkona presidentti Farmajo ilmoitti, ettei hän aio jatkaa presidenttinä kahden vuoden lisäaikaa vaan kutsuu uudestaan koolle neuvottelut epäsuorista presidentinvaaleista. Mogadishun turvallisuustilanne pysyi edelleen kuitenkin kireänä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti