torstai 17. helmikuuta 2022

Afganistanin rahoille olisi ottajia

KANSAN UUTISET 18.2.2022

Kuka omistaa Afganistanin keskuspankin Yhdysvalloissa olevat noin seitsemän miljardin dollarin varat? Sitä kysytään nyt eri puolilla maailmaa sen jälkeen kun presidentti Joe Biden viikko sitten allekirjoitti määräyksen, jonka myötä Yhdysvallat voisi takavarikoida Afganistanin valuuttavarannon ja käyttää rahat osittain Afganistaniin kohdennettavaan humanitaariseen apuun ja osittain vahingonkorvausten maksamiseen syyskuun 11. päivän iskuissa menehtyneiden omaisille.

Kun talebanit tulivat Afganistanissa valtaan elokuussa, Yhdysvallat jäädytti Afganistanin keskuspankin varat, jotka oli talletettu New Yorkin keskuspankkiin. Yhdysvallat on luokitellut Taleban-liikkeen terroristiliikkeeksi eikä suostu luovuttamaan varoja Afganistanin keskuspankille.

Yksi lukuisista 9/11-uhrien omaisten ryhmistä vaatii nyt New Yorkin keskuspankkia maksamaan juuri seitsemän miljardia dollaria vahingonkorvauksia 150 perheelle, jotka menettivät läheisensä syyskuun 11. päivän iskuissa.

Vaatimuksen perusteena on newyorkilaisen alioikeuden tuomarin vuonna 2011 antama päätös, jonka mukaan Afganistanin talebanit olivat osasyyllisiä Yhdysvaltojen lentokonekaappauksiin ja siten velvollisia maksamaan vahingonkorvauksia iskuissa kuolleiden omaisille.

Omaisten asianajajien mielestä Afganistanin keskuspankin varat voidaan käyttää vahingonkorvausvelkojen maksamiseen omaisille, sillä talebanit ovat nyt vallassa Afganistanissa ja vastaavat siten myös maan keskuspankin ulkomailla olevista varoista.

Muiden oikeusoppineiden mielestä asia ei ole ihan niin yksinkertainen, sillä jotta Afganistanin keskuspankin ulkomailla olevia varoja voitaisiin pitää talebanien käytössä olevana omaisuutena, niin ensin Yhdysvaltojen pitäisi tunnustaa talebanien hallitus Afganistanin lailliseksi edustajaksi. Toistaiseksi yksikään maailman maa ei ole virallisesti tunnustanut talebanien hallitusta.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan Bidenin hallinnon ajatuksena on, että takavarikoiduista varoista 3,5 miljardia dollaria käytettäisiin humanitaarisiin hankkeisiin Afganistanissa ja toiset 3,5 miljardia jätetään odottamaan mahdollisia tuomioistuinten ratkaisuja vahingonkorvauksista syyskuun 11. päivän uhrien omaisille.

Ihan tarkkaan ottaen mitään tällaista ei todeta Bidenin allekirjoittamassa Afganistanin keskuspankin varojen takavarikointimääräyksessä. Päätöksessä mainitaan kyllä terrorismin uhrien edustajien esittämät vaatimukset, mutta takavarikointia perustellaan ennen muuta Afganistanin humanitaarisella kriisillä ja maan talouden mahdollisella romahtamisella, joka Bidenin hallinnon tulkinnan mukaan ”muodostaa poikkeuksellisen uhan Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle ja ulkopolitiikalle”.

YK:n mukaan Afganistanissa 22 miljoonaa ihmistä, yli puolet maan väestöstä, on parhaillaan hätäavun tarpeessa ja viittä miljoonaa afganistanilaisista uhkaa nälänhätä.

YK:n humanitaarisista asioista vastaava apulaispääsihteeri Martin Griffiths sanoi tammikuussa, että Afganistanin hätäapuun tarvitaan välittömästi viisi miljardia dollaria.

Vertailun vuoksi Yhdysvallat käytti Afganistanin sotaan yli 800 miljardia dollaria, keskimäärin reilu 40 miljardia dollaria vuodessa. Maan hallinnon kehittämiseen käytettiin 36 miljardia dollaria.

9/11-uhrien omaisten vaatimusten taustalla oleva alioikeuden päätös ei vastaa vallitsevia näkemyksiä lentokoneiskujen suunnittelusta. Seitsemän 9/11-lesken vuonna 2002 nostamassa kanteessa vaadittiin vahingonkorvauksia Osama bin Ladenilta, silloiselta Taleban-johtajalta Mullah Omarilta, Iranin viranomaisilta, Hizbollahilta sekä Saddam Husseinin Irakilta.

Vuonna 2011 tehdyn alioikeuden tuomarin päätöksen mukaan etenkin Iranin viranomaiset olivat tukeneet lentokonekaappaajia. Päätöksen nojalla omaisten perheet saivat vuonna 2014 haltuunsa Iranin šaahin aikoinaan rakennuttaman 500 miljoonan dollarin arvoisen tornitalon Manhattanilla.

Kanteen alullepanija Fiona Havlish on nykyään Coloradossa vaikuttava inspiraatiopuhuja ja menestysvalmentaja, joka harjoittaa myös intuitiivista parantamista ja reikihoitoa. Hänen miehensä työskenteli vakuutusmeklarina New Yorkin World Trade Centerissä.

Ei kommentteja: