skip to main |
skip to sidebar
Kenian presidenttipeli ratkeaa oikeudessa
KU-VIIKKOLEHTI 15.3.2013
Kenian viimeviikkoiset vaalit sujuivat suhteellisen rauhallisesti ilman suurempia väkivaltaisuuksia – kansainvälisen median lietsomista vastakkaisista peloista huolimatta. Presidentinvaalien voittajaksi julistettiin Uhuru Kenyatta, joka sai vaalin ensimmäisellä kierroksella virallisten tulosten mukaan 50,07 prosenttia eli juuri täpärästi yli puolet annetuista äänistä.
51-vuotias Uhuru Kenyatta on Kenian ensimmäisen presidentin Jomo Kenyattan poika ja laskutavasta riippuen maan rikkain tai mahdollisesti toiseksi rikkain henkilö, heti entisen presidentin Daniel arap Moin jälkeen, joka johti maata isä-Kenyattan jälkeen 24 vuoden ajan.
Uhuru Kenyatta on myös syytettynä Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa osallisuudesta Kenian edellisten vaalien jälkeisiin väkivaltaisuuksiin, joissa kuoli yli tuhat ihmistä ja sadat tuhannet joutuivat pakenemaan kodeistaan.
Vielä ei kuitenkaan ole täysin varmaa, että Uhuru Kenyattasta todella tulee Kenian seuraava presidentti, sillä presidentinvaalin toinen pääehdokas, pääministeri Raila Odinga aikoo valittaa korkeimpaan oikeuteen ääntenlaskennan epäselvyyksistä.
Odingan kampanjatoimistolla vaikuttaisi olevan hyvät syyt epäillä vaalitulosta. Kampanjatoimiston mukaan Kenyattan vahvoilla kannatusalueilla annettujen äänien määrä ylitti selvästi alun perin rekisteröityjen äänestäjien lukumäärän ja vastaavasti Odingan vahvoilla alueilla ainakin 11 vaalipiirin äänet puuttuivat tuloksista kokonaan.
Erikoista oli myös se, että virallisten tulosten mukaan yli miljoona äänestäjää antoi äänensä vain presidentinvaalissa, vaikka vaalipäivänä äänestettiin kaikkiaan kuudessa eri vaalissa parlamenttivaaleista paikallisvaaleihin.
Ensimmäistä kertaa käytössä ollut sähköinen ääntenlaskentajärjestelmä hajosi kesken ääntenlaskennan, ja Odingan valituksen mukaan juuri tämä mahdollisti sen, että tuloksia päästiin jälleen kerran sormeilemaan.
Korkein oikeus tekee ratkaisunsa viimeistään pääsiäisen jälkeen. Korkein oikeus voi vaatia uuden ääntenlaskennan, uusien vaalien järjestämisen tai hylätä Odingan valituksen. Jos valitus hylätään, Uhuru Kenyatta vannoo virkavalansa huhtikuun alkupuolella.
Toistaiseksi presidenttinä jatkaa vielä Mwai Kibaki, joka sattuu olemaan myös Uhuru Kenyattan kummisetä. Kibakin kerrotaan ehdottaneen Jomo Kenyattalle, että Kenian itsenäistymisen alla syntyneen pojan nimeksi tulisi Uhuru, joka on swahilia ja tarkoittaa vapautta.
Kenian lehdistössä on tällä viikolla seurattu tarkasti oikeusprosessin kiemuroita. Nairobin alioikeus määräsi keskiviikkona, että vaalilautakunnan oli luovutettava Raila Odingan kampanjatoimiston juristeille kopiot kaikkien vaalipiirien vaalituloslomakkeista, jotta nämä voisivat verrata lopullisia äänimääriä alun perin rekisteröityjen äänestäjien lukumäärään.
Heti virallisen vaalituloksen julkistamisen jälkeen Kenian lehdissä pohdittiin lähinnä sitä, miksi mielipidekyselyissä jatkuvasti johdossa ollut Raila Odinga jälleen hävisi vaaleissa. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Odinga jäi presidenttikilvassa häviölle. Vuoden 2007 vaaleissa tappion syynä oli ilmiselvä vaalivilppi.
Lehtimiesten analyyseissä Raila Odingaa verrattiin hänen isäänsä Oginga Odingaan, joka oli aikoinaan Jomo Kenyattan vallan pahin uhkaaja mutta syrjäytettiin poliittisista valta-asemista, kun hänen näkemyksiään pidettiin liian vasemmistolaisina.
Uhuru Kenyattan menestyksen takana oli lyhyessä ajassa suurella rahalla rakennettu taitava kampanjakoneisto. Kampanjaväki kiersi tarkkaan kaikki maan Keskusprovinssin ja Rift Valleyn alueen pienimmätkin paikkakunnat kehottaen ihmisiä rekisteröitymään äänestäjiksi. Äänestäjille jaettiin matkarahoja, ja äänestyspaikoille järjestettiin kuljetuksia pikkubusseilla.
Kenian suurimpaan etniseen ryhmään kikujuihin kuuluva Uhuru Kenyatta liittoutui edellisten vaalien aikaisen vastustajansa William Ruton kanssa, joka edustaa maan juoksumenestyksestä kuuluja kalenjin-heimoja. Kikujut ja kalenjinit ovat olleet yleensä vastakkaisilla puolilla Kenian valtapolitiikassa. Näiden väestöryhmien yhteenlaskettu väkimäärä kattaa lähes 40 prosenttia maan koko väestöstä.
Kenyattaa ja Rutoa yhdisti se, että molemmat ovat syytettyinä Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa edellisten vaalien jälkeisten joukkomurhien järjestämisestä. Kenialaisten journalistien mielestä kansainvälisen rikostuomioistuimen syyte vain lisäsi Kenyattan ja Ruton Jubilee-koalition suosiota.
Monien kenialaisten mielestä on hyödytöntä setviä viiden vuoden takaisia väkivaltaisuuksia jossain Euroopan tuomioistuimessa, kun entiset kiistakumppanit ovat jo sopineet riitansa ja onnistuneet vieläpä mobilisoimaan aiemmin toisiaan kohtaan epäluuloisesti suhtautuneet heimonsa miltei yksimielisesti väestöryhmien välisen keskinäisen sovun taakse.
Vuoden 2008 joukkomurhissa kuolleiden omaiset voivat olla asiasta eri mieltä.
Uhuru Kenyattan on määrä vastata Haagin tuomioistuimen syytteisiin heinäkuussa. Mutta mikäli Kenian korkein oikeus ei hyväksy Raila Odingan valitusta presidentinvaalin ääntenlaskennan epäselvyyksistä ja Uhuru Kenyatta nimetään ensi kuussa presidentiksi, koko Haagin oikeudenkäynti voi jäädä näkemättä. Kenian lain mukaan virassa olevaa presidenttiä ei voi nimittäin asettaa syytteeseen missään tuomioistuimessa.
Kenyatta ja Ruto ovat kumpikin ilmoittaneet haluavansa vastata syytteisiin ja puhdistaa maineensa. Syytteet saattavat kuitenkin raueta sitä ennen. Näin on tapahtunut jo muiden kanssasyytettyjen kohdalla, kun syyttäjän nimeämät todistajat on surmattu tai he ovat kieltäytyneet todistamasta vedoten siihen, että he pelkäävät oman ja perheenjäsentensä turvallisuuden puolesta.
Syytteiden raukeaminen voisi olla tarkoituksenmukainen vaihtoehto myös länsimaille, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät ne voi ylläpitää läheisiä suhteita presidentin kanssa, joka on syytettynä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Yhdysvalloilla ja Britannialla on molemmilla sotilastukikohdat Keniassa, ja etenkin brittiläisillä yhtiöillä on maassa huomattavia taloudellisia intressejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti