KU-VIIKKOLEHTI 28.3.2013
Tunisiassa kevät on jo pitkällä. Pienet palmut reunustavat Mohamed Bouazizin bulevardia, joka vie maan pääkaupungin Tunisin lentokentältä kohti kaupunkia.
Vilkas moottoritie sai nykyisen nimensä vihanneksia ja hedelmiä työkseen myyneen nuoren katukauppiaan mukaan. Joulukuussa 2010 Sidi Bouzidin pikkukaupungissa 26-vuotias Mohamed Bouazizi sytytti itsensä tuleen poliisin takavarikoitua hänen myyntituotteensa, kun hänellä ei ollut varaa maksaa lahjuksia.
Tästä alkoi Tunisian kansannousu, joka johti lopulta suurmielenosoituksiin ja vallanvaihtoon myös Egyptissä ja muissa arabimaissa.
Ihmiset osoittivat mieltään työttömyyttä, inflaatiota, korruptiota ja poliisin mielivaltaa vastaan. Kuukauden ajan jatkuneen kansannousun jälkeen Tunisiaa 23 vuotta hallinnut presidentti Zine el-Abidine Ben Ali luopui vallasta. Lokakuussa 2011 pidetyissä parlamenttivaaleissa maltillinen islamistipuolue Ennahda sai ylivoimaisen vaalivoiton.
Kaksi vuotta Tunisian jasmiinivallankumouksen jälkeen maan ongelmat ovat kuitenkin pitkälti ennallaan ja mielenosoitukset jatkuvat. Talous kasvaa, mutta työikäisestä väestöstä 17 prosenttia on ilman töitä ja nuorten työttömyys on peräti 40 prosenttia.
”Tässä on nuori mies, joka myy kadulla tupakkaa, koska hänellä ei ole muuta työtä”, olivat 27-vuotiaan Adel Khadrin viimeiset sanat. Hän poltti itsensä kuoliaaksi pari viikkoa sitten Tunisin keskustan pääkadulla, maan ensimmäisen presidentin mukaan nimetyllä Habib Bourguiban puistotiellä.
Yhteensä toistasataa tunisialaismiestä on tehnyt tai yrittänyt tehdä polttoitsemurhan kahden viime vuoden aikana.
Tällä viikolla Tunisissa järjestetään kansalaisjärjestöjen ja kansanliikkeiden suurtapaaminen, Maailman sosiaalifoorumi. Tunisin yliopiston kampuksella pidettävän foorumin seminaareihin ja työryhmiin osallistuu kymmeniä tuhansia aktivisteja ja kampanjatyöntekijöitä eri puolilta maailmaa.
Lentokentällä kokousvieraita vastassa oli joukko nuoria sosiaalifoorumin paikallisia vapaaehtoistyöntekijöitä. Kysyin insinööriopiskelija Abdelkarimilta ja englannin kieltä opiskelevalta Aminalta, mikä sai heidät lähtemään mukaan vapaaehtoistyöhön sosiaalifoorumiin.
”Haluamme olla mukana kohentamassa Tunisian julkisuuskuvaa”, nuoret vastasivat yhteen ääneen. ”Tunisiasta on kerrottu ulkomaiden mediassa niin paljon kielteistä viime aikoina.”
Opiskelijanuorten näkemys uutisoinnista pitää varmasti paikkaansa. Tänä vuonna kansainvälisen median Tunisia-uutisissa on kerrottu lähinnä islamistien ja muiden poliittisten ryhmien välisistä ristiriidoista.
Helmikuussa pyssymies surmasi pienen vasemmistopuolueen johtajan Shokri Belaidin. Belaid syytti hallitsevaa islamistista Ennahda-puoluetta uusliberaalista talouspolitiikasta ja ääri-islamilaisten salafistien väkivaltaisten iskujoukkojen tukemisesta. Belaidin puolueella on vain yksi edustaja Tunisian parlamentissa, mutta hautajaiskulkueeseen osallistui yli miljoona ihmistä.
Neljä salafistiryhmän jäsentä on pidätetty epäiltynä osallisuudesta murhan suunnitteluun.
Aiemmin salafistien iskujoukot, Vallankumouksen suojeluryhmät, ovat keskeyttäneet musiikkikeikkoja ja taidenäyttelyitä, joita he ovat pitäneet islamin vastaisina, ja häirinneet ammattiliittojen mielenosoituksia.
Monien mielestä Ennahda-puolueen hallitus ei ole tehnyt tarpeeksi salafistien hyökkäysten estämiseksi.
Shokri Belaidin murhan jälkeen Tunisiaan nimettiin uusi islamistien johtama väliaikaishallitus, jonka ministereistä puolet on virkamiehiä.
Tunisian kansannousun aikana internetin sosiaalisella medialla ja bloggaajilla oli tärkeä rooli tapahtumien tiedonvälityksessä. Tosin kaksi vuotta sitten vain noin viidesosa tunisialaisista käytti internetiä.
Verkon välityksellä tehdyt mielenilmaukset Tunisiassa ovat saaneet viime aikoina huomiota myös ulkomailla.
Opiskelijaporukka kyhäsi alkukuusta YouTube-videon, jossa salafisteiksi ja Persianlahden maiden emiireiksi pukeutuneet opiskelijat tanssivat tekoparrat leuassaan newyorkilais-dj Baauerin hittikappaleen Harlem Shaken tahdissa. Video olisi todennäköisesti jäänyt omaan arvoonsa, jollei islamistihallitus olisi reagoinut siihen rajusti. Vastareaktiona hallitukselle Tunisiassa tehtiin parissa viikossa useita satoja islamisteja parodioivia tanssivideoita.
Vähintään yhtä suurta kohua aiheuttivat 19-vuotiaan tunisialaisnaisen Facebookiin laittamat kuvat, joissa tämä esiintyy rinnat paljaina. Ukrainalaisen feministiryhmän Femenin esimerkkiä soveltaen naisen ylävartaloon oli kirjoitettu arabiaksi: ”Vartaloni kuuluu minulle, eikä se ole kenenkään muun kunnian lähde.”
Tällä viikolla naisen perhe passitti tämän mielisairaalaan.
Ennahda-puoluetta luonnehditaan maltilliseksi islamistipuolueeksi. Tunisiassa tämä tarkoittaa sitä, että paikallista olutta ja punaviiniä myydään avoimesti turistiravintoloiksi kutsutuissa juottoloissa.
”Emme usko, että valtiolla on oikeus määrätä, miten ihmiset pukeutuvat, mitä he syövät tai juovat tai mihin heidän pitäisi uskoa”, Ennahdan johtaja Rachid Ghannouchi totesi vastikään.
Naisten asema on ollut Tunisiassa perinteisesti varsin hyvä. Naiset ovat lain edessä tasa-arvoisia miesten kanssa. Naiset voivat omistaa yrityksiä, avata omat pankkitilit tai hakea passia ilman aviomiehen lupaa. Moniavioisuus kiellettiin vuonna 1956.
Tänä päivänä etenkin monet vanhemmat naiset käyttävät kadulla huntua tai ainakin huivia, joka peittää hiukset. Ben Alin aikana hunnun käyttö oli kielletty.
Tunisia on edelleen tärkeä rantalomakohde, eikä islamisteilla ole pyrkimystä muuttaa tätä.
Ennahda-puolue on kuitenkin jakautunut. Puolueen johto sanoo kannattavansa yhteistyötä muiden poliittisten ryhmien kanssa, kun taas monet puolueen kannattajista peräänkuuluttavat islamin käyttäytymissääntöjen tiukempaa noudattamista.
Maltillinen islamilaisuus yhdistettynä lähes äärioikeistolaiseen uusliberaaliin talouspolitiikkaan on omiaan lisäämään salafistien kannatusta etenkin Tunisian kaupunkien köyhillä asuinalueilla. Työttömät nuoret miehet ovat otollinen kohderyhmä kiihkomuslimeille, joiden mielestä talousahdinko johtuu yksinkertaisesti siitä, etteivät ihmiset noudata koraanin oppeja.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti