KU-VIIKKOLEHTI 23.5.2014
Suomessa tällä viikolla vierailevalla tansanialaisella toimittajalla Fakihi Mussalla on yksinkertainen ohje kehitysmaiden köyhän maaseudun kehittämiseen: Annetaan kyläläisille mikrofoni ja kuunnellaan, mitä heillä on sanottavaa oman elämäntilanteensa ja elinolojensa edistämiseksi.
45 miljoonan asukkaan Tansaniassa valtaosa ihmisistä elää yhä maaseudulla pitkälti rahatalouden ulkopuolella.
”Maaseudulla kärsitään taudeista, köyhyydestä ja lukutaidottomuudesta. Tiet ovat surkeita, eikä suurimmalla osalla ihmisistä ole edelleenkään sähköä.”
Tansanian talous on täysin riippuvainen maaseudulla tuotetuista raaka-aineista ja luonnonvaroista, mutta kaupungeissa asuva eliitti on sulkenut korvansa maaseudun asukkaiden ahdingolta.
Veteraanitoimittaja Fakihi Mussa elää kuten opettaa. Mtukwao Community Media -järjestön puheenjohtajana hän on omistanut elämänsä Tansanian etelärannikon maaseutukylien kehittämiseen yhteisömedian avulla.
Järjestön tuottamissa yhteisöradio-ohjelmissa ja osallistavissa videoproduktioissa köyhien syrjäkylien ihmiset pääsevät puhumaan maaseudun asukkaille tärkeistä aiheista, jotka eivät muuten saisi huomiota paikallisessa mediassa. Parhaassa tapauksessa kyläläiset ovat itse mukana mediatyössä haastattelijoina ja ohjelmantekijöinä.
”Maaseudun köyhät ovat parhaita asiantuntijoita löytämään ratkaisuja oman lähialueensa ongelmiin”, Mussa uskoo.
Vierailin Fakihi Mussan ja muiden Mtukwao-järjestön aktiivien kanssa kolme vuotta sitten pienessä Moman kylässä tapaamassa paikallisen radioryhmän jäseniä.
Moman kylä sijaitsee vain parinkymmenen kilometrin päässä Mtwaran kaupungista, mutta sadekauden aikana matka kesti maastoautolla toista tuntia. Kylässä on tuhatkunta asukasta, jotka hankkivat elantonsa viljelemällä maniokkijuurta ja myymällä cashewpähkinöitä.
Momassa on peruskoulu ja apteekki, mutta ainoa sähkönlähde on kylän nuorisoseuran hankkima pieni aurinkopaneeli, jonka energialla kyläläiset lataavat virtaa vanhanmallisiin Nokian puhelimiinsa.
Näissä oloissa radio on ihmisten ainoa media. Kaupallisten paikallisradioiden ohjelmat eivät kuitenkaan kosketa kyläläisiä, radioryhmän aktiivit kertoivat.
”Radiossa soitetaan vain musiikkia ja puhutaan turhanpäiväisiä. Uutiset on tehty kaupunkilaiselle yleisölle, jolla on kaupunkilaisten elämäntyyli ja kaupunkilaisten ongelmat.”
Moman kylässä oli kerran käynyt paikallisen valtamedian toimittajia. Tämä tapahtui silloin kun maaherra lahjoitti kylätoimikunnalle dieselkäyttöisen puutarhajyrsimen osana hallituksen valtakunnallista maatalouskampanjaa. Paikalla oli radiotoimittajia sekä pääkaupungin sanomalehtiin kirjoittavia lehtimiehiä.
Koko vierailun aikana toimittajat eivät kysyneet kyläläisiltä mitään.
”Toimittajat olivat kiinnostuneita ainoastaan siitä, mitä maaherra sanoi.”
Fakihi Mussa on ollut tämän viikon Suomessa journalistien kehitysyhteistyöjärjestön Vikesin vieraana. Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes on tehnyt Mtukwao Community Median kanssa yhteistyötä nyt seitsemän vuoden ajan, viidettä vuotta ulkoministeriön tuella.
Yhteistyöhankkeen aikana Naliendelen kylään on rakennettu radioasema, jonka studiolaitteista suurin osa on saatu lahjoituksena Yleltä. Kyliin on perustettu radioryhmiä, ja radiotyöstä kiinnostuneita nuoria on koulutettu mediakursseilla ja käytännön työharjoittelussa. Hankkeen rahoilla on tuettu myös Mtukwaon osallistavia videotuotantoja.
Osallistavissa videotuotannoissa kyläläiset kokoontuvat aluksi yhteen ruotimaan milloin mitäkin pulmaa. Kyläläisten esittämien näkemysten pohjalta haastatellaan myös kyseisistä asioista vastaavia paikallisia viranomaisia. Valmiiksi editoidut dokumenttiohjelmat esitetään myöhemmin videotykillä kuvauksiin osallistuneissa kylissä, muissa alueen kylissä ja lopuksi myös valtakunnallisilla tv-kanavilla.
Radiolähetysluvan saanti omalle radioasemalle on ollut haastavampi juttu. Useita vuosia kestäneen hakuprosessin jälkeen lupahakemus on vihdoin edennyt Tansanian tiedotusministerin pöydälle odottamaan ministerin allekirjoitusta.
Toistaiseksi Mtukwaon yhteisöradio-ohjelmat on lähetetty Tansanian yleisradion aluekanavalla ja paikallisilla kaupallisilla kanavilla.
Suomen-vierailun aikana Fakihi Mussa on tutustunut toimitustyöhön Yleisradion uutistoimituksessa ja meikäläisillä yhteisöradioasemilla Helsingin Lähiradiossa ja Turun Radio Robin Hoodissa ja antanut haastatteluja yhteisömediatoiminnasta Tansaniassa.
Melkein suoraan lentokentältä mentiin ulkoministeriön keskustelutilaisuuteen tapaamaan muita Suomessa vierailevia afrikkalaisia toimittajia Etiopiasta, Keniasta, Namibiasta ja Ugandasta.
Erityisesti Itä-Afrikan maista tulleet toimittajat pitivät paikallisen median suurimpana ongelmana sitä, että järjestäytymättömät ja matalapalkkaiset toimittajat ovat alttiita korruptiolle. Keniassa, Ugandassa ja Tansaniassa valtamedian uutisia tehdään usein sillä ehdolla, että toimittajille maksetaan asianmukaiset matkakorvaukset ruskeissa kirjekuorissa.
Myös suomalaisilla voi olla vaikutusvaltaa Tansanian tapahtumiin. Kesken yhteisömediahankkeen suomalaisen ohjausryhmän lounastapaamisen Suomen entinen Tansanian-suurlähettiläs päätti soittaa radiolupa-asiasta tansanialaiselle kaverilleen – joka sattuu olemaan Tansanian edellinen presidentti Benjamin Mkapa.
Fakihi Mussan ajatuksiin voi tutustua viikonloppuna Helsingissä järjestettävillä Maailma kylässä -festivaaleilla. Sunnuntaina iltapäivällä Mussa osallistuu festivaalin ohjelmalavoilla keskusteluihin yhteisömedian roolista ja mahdollisuuksista meillä ja muualla maailmassa.
Viikonloppuna viritellään myös uutta yhteistyötä kehitysvammaisten tukityötä tekevän Lyhty ry:n kanssa. Mtukwao Community Media järjestää syyskuussa Tansanian Mtwarassa seminaarin siitä, miten vammaisia ja muita heikommassa asemassa olevia ihmisiä voidaan ottaa huomioon radiotoiminnassa.
Suomesta seminaariin on lähdössä mukaan Lyhty ry:n kehitysvammaisia radiotoimittajia, osa heistä tuttuja Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeestä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti