perjantai 31. tammikuuta 2014

Demokraatit vaaleja vastaan

KU-VIIKKOLEHTI 31.1.2014

Thaimaassa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa lievästi sanottuna hämmentävissä merkeissä. Vaaleissa on ehdokkaita 53 puolueesta, ja suuressa osassa maata äänestyksen uskotaan sujuvan rauhallisesti. Median huomio keskittyy kuitenkin maan pääkaupunkiin Bangkokiin, missä oppositiossa olevan Demokraattisen puolueen kannattajat yrittävät estää äänestämisen tukkimalla ihmisten pääsyn äänestyspaikoille.

Hallituksen eroamista vaativat mielenosoittajat ovat olleet Bangkokin kaduilla miltei yhtäjaksoisesti kohta kolmen kuukauden ajan. Mielenosoittajat ovat pysäyttäneet liikenteen kaupungin pääkaduilla, vallanneet ministeriöitä, pystyttäneet konserttilavoja keskelle kaupunkia, piirittäneet ministereiden ja näiden sukulaisten koteja ja uhanneet sulkea Bangkokin pörssin ja lentokentän lennonjohdon.

Suurmielenosoituksiin on osallistunut parhaimmillaan arviolta 150 000 ihmistä – yli kahdeksan miljoonan asukkaan Bangkokissa. Koko Thaimaan asukasluku on 65 miljoonaa.

Protestien rauhoittamiseksi pääministeri Yingluck Shinawatra hajotti joulukuussa parlamentin ja lupasi ennenaikaiset vaalit.

Uudet vaalit eivät kelpaa mielenosoittajille. Protestijohtajaksi ryhtynyt Demokraattisen puolueen entinen pääsihteeri Suthep Thaugsuban sanoo haluavansa palauttaa maahan demokratian nimittämällä maan johtoon ”kansanneuvoston”, jonka jäseniä ei ole tarkoitus valita vaaleilla.

Demokraattinen puolue ei ole voittanut vaaleja Thaimaassa sitten vuoden 1992.

Mielenosoittajat ovat pääasiassa Bangkokin eliittiä ja ylempää keskiluokkaa sekä maksettuja mielenosoittajia maan eteläosista, mistä monet Demokraattisen puolueen johtajista ovat kotoisin.

Mielenosoittajien mukaan Thaimaan ongelmien syynä on maan pääministerinä vuosina 2001–2006 ollut Thaksin Shinawatra. Matkapuhelinbisneksellä rikastunut Shinawatra syöstiin vallasta sotilasvallankaappauksessa ja tuomittiin vuonna 2008 vankeuteen vallan väärinkäytöstä vaimonsa tekemien maakauppojen yhteydessä.

Bangkokin mielenosoittajien mukaan Thaksin johtaa kuitenkin maata edelleen maanpaosta Dubaista käsin. Sotilasvallan päättymisen jälkeen Thaksinin tukema puolue on voittanut Thaimaan parlamenttivaalit jo kahdesti, viimeksi vuonna 2011, jolloin pääministeriksi valittiin hänen pikkusiskonsa Yingluck Shinawatra.

Shinawatrojen hallitukset ovat olleet suosittuja etenkin Thaimaan pohjois- ja koillisosien köyhällä maaseudulla. Thaksinin hallituskaudella köyhyys puolittui ja kaikille thaimaalaisille järjestettiin pääsy terveydenhoitoon alle euron maksua vastaan. Yingluckin hallitus puolestaan nosti minimipalkan seitsemään euroon päivässä ja on maksanut riisinviljelijöille markkinahintaa korkeampaa hintaa.

Bangkokin tämänkertaiset mielenosoitukset saivat alkunsa hallituksen laatimasta armahduslaista. Armahduslaki olisi vapauttanut syytteistä aiempien vuosien protesteihin osallistuneita mielenosoittajia sekä kaikki vuoden 2004 jälkeen poliittisista syistä tuomion saaneet.

Yleinen armahdus olisi mahdollistanut Thaksin Shinawatran paluun Thaimaahan, mutta samalla myös oppositiojohtajat Suthep Thaugsuban ja Abhisit Vejjajiva olisi vapautettu murhasyytteistä. Vuonna 2010 pääministerinä ja varapääministerinä ollessaan Suthep ja Abhisit antoivat sotilaille käskyn tulittaa Thaksin Shinawatraa kannattaneita mielenosoittajia. 90 ihmistä kuoli.

Thaimaan senaatti kuitenkin kumosi marraskuussa parlamentin alahuoneen hyväksymän armahduslain.

Bangkokin mielenosoituksia johtava 64-vuotias Suthep Thaugsuban on menestyneen suurtilallisen perillinen eteläisestä Thaimaasta. Hänen sukunsa omaisuus on peräisin palmuöljyplantaaseista ja rannikon katkarapuviljelmistä.

Bangkok Post -lehden tällä viikolla tekemän haastattelun mukaan Suthepin perhe vastaa suurimmasta osasta mielenosoitusten kustannuksista. Pelkästään konserttilavojen sähkölaskun arvioidaan olevan 12 miljoonaa euroa. South China Morning Post -lehden mukaan mielenosoittajien ylläpitokustannuksiin on mennyt kolmessa kuukaudessa noin kymmenen miljoonaa euroa.

Suthep Thaugsubania ei tunneta Thaimaassa nimenomaan hyvän hallinnon edistäjänä. Mielenosoittajien tulituskäskystä saadun murhasyytteen lisäksi Suthep on ryvettynyt useissa korruptioskandaaleissa.

Vuonna 1994 hän joutui eroamaan maatalousministerin tehtävistä jaettuaan köyhille viljelijöille tarkoitettuja maapalstoja Phuketin provinssin rikkaimmille perheille. Vuonna 2009 varapääministerinä ollessaan hallitus maksoi julkista tukea mediatalolle, jossa hän oli itse osakkaana.

Meneillään olevien protestien johtajana Suthepia vastaan on nostettu maanpetossyyte hänen kehotettua sotilaita ja poliiseja siirtymään mielenosoittajien puolelle.

Torstaina keskusrikospoliisi pyysi tuomioistuinta antamaan pidätysmääräyksen Suthepista ja muista protestijohtajista vaalijärjestelyjen estämistä ja poikkeuslain rikkomuksia koskevien rikosepäilyjen takia. Aiemmin poliisi ei ole tehnyt elettäkään Suthepin pidättämiseksi.

Bangkokin mielenosoittajat suunnittelevat viikonlopuksi taas suurmielenosoituksia, joiden tarkoituksena on estää ihmisten pääsy äänestyspaikoille. Tähän asti Suthep Thaugsuban on kehottanut ihmisiä boikotoimaan sunnuntain vaaleja, mutta vaalipäivän lähestyessä Demokraattisen puolueen rivit ovat alkaneet rakoilla.

Syynä on se, että Thaimaassa on lain mukaan pakko äänestää. Joka jättää äänestämättä vaaleissa, menettää poliittiset oikeutensa eikä saa asettua ehdolle seuraavissa vaaleissa. Tämä lakipykälä huolestuttaa nyt monia mielenosoitusliikkeen taustalla olevia poliitikkoja, joiden ura saattaa olla katkolla, mikäli he itse boikotoivat vaaleja.

Thaimaan vaaleissa on kuitenkin sellainen erikoisuus, että äänestäjät voivat käydä antamassa kieltävän äänen kaikille puolueille ja näiden ehdokkaille. Myös nämä ei-äänet lasketaan ja julkaistaan vaalituloksissa.

Niinpä monet Demokraattisen puolueen politrukit ehdottavat nyt, että ihmiset kävisivät antamassa tyhjän äänen tai laittaisivat rastinsa vaalilipukkeen alalaidassa olevaan ruutuun merkiksi siitä, etteivät kannata minkään puolueen ehdokasta.

Ei kommentteja: