KU-VIIKKOLEHTI 28.2.2014
Olin pari viikkoa sitten Somalian pääkaupungissa Mogadishussa mukana käynnistämässä suomalaisten journalistijärjestöjen Viestintä ja kehitys -säätiön Vikesin uutta media-alan kehitysyhteistyöhanketta. Matka oli onnistunut, ja paikallisten yhteistyökumppanien kanssa saatiin tehtyä tarkat suunnitelmat hankkeen yksityiskohdista.
Suomen ulkoministeriön tukeman hankkeen tarkoituksena on siirtää Yle TV2:n tv-studioista vapautuneet studiolaitteet Somalian yleisradion käyttöön ja rakentaa monikamerastudio Somalian tv:n toimitiloihin Mogadishuun.
Tv-studion rakentamisen lisäksi Somalian journalistiliiton ja maan tiedotusministeriön kanssa järjestetään koulutusta journalismista, journalismin etiikasta ja vapaan tiedonvälityksen merkityksestä, kohderyhmänä sekä journalistit että maan viranomaiset.
Jos hanke etenee suunnitelmien mukaan, Somalian tv:n uusi monikamerastudio otetaan käyttöön ensi vuoden alkupuolella. Koulutusta on tarkoitus jatkaa ainakin vuoden 2016 loppuun asti.
Kolmihenkinen suunnitteluryhmämme tapasi matkan aikana kymmeniä paikallisia journalisteja ja teknistä henkilökuntaa Somalian yleisradiosta ja useilta yksityisiltä radio- ja tv-kanavilta. Toimittajien rohkeutta ja sitoutuneisuutta ei voinut muuta kuin ihailla.
Sodan runtelemassa Somaliassa 38 toimittajaa on saanut surmansa työtehtävissä kymmenen viime vuoden aikana. Pahin tilanne oli vuonna 2012, jolloin 18 toimittajaa tapettiin työnsä vuoksi.
Osallistuimme matkan aikana tiedotusministeriön järjestämään surmattujen toimittajien muistotilaisuuteen, jossa uusi tiedotusministeri Mustaf Duhulow lupasi tehdä kaikkensa, jotta toimittajamurhien syylliset saataisiin selville ja vastuuseen rikoksistaan.
Maan journalistiliiton toimihenkilöistä monet työskentelevät ulkomaisille lehdille ja uutistoimistoille. Journalistiliiton pääsihteeri on New York Timesin kirjeenvaihtaja ja rahastonhoitaja on uutistoimisto AFP:n valokuvaaja. Brittiläisen Guardian-lehden avustajana työskentelevä liiton kansainvälisten asioiden sihteeri oli menettänyt ristitulessa toisen käsivartensa.
Myös toimittajien pidätykset ja uhkaukset ovat yhä tavallisia. Radio Dananin johtaja pidätettiin radioaseman julkaistua verkkosivuillaan kuvan islamistijärjestö Al-Shabaabin tekemässä pommi-iskussa tuhoutuneesta autosta.
Journalistiliitto puuttui asiaan, tiedotusministeri otti selvää pidätyksen syistä ja seuraavana päivänä radioaseman johtaja pääsi vapaaksi – tosin turvallisuuspoliisin pahasti runtelemana.
Asian selvittämistä auttoi varmasti se, että ministeri ja journalistiliiton pääsihteeri kuuluvat samaan klaaniin – kenties myös se, että paikalla oli suomalaistoimittajien ryhmä käynnistämässä uutta yhteistyöhanketta.
Hankkeen koulutus tulee sisältämään uuden teknisen laitteiston käyttökoulutusta sekä eri puolilla maata järjestettäviä kursseja toimittajantyön perustaidoista, toimittajien turvallisuudesta ja alan eettisistä periaatteista.
Somalian tv:n toimittajia koulutetaan tutkivan tv-työn käytännön kursseilla, joissa paikalliset toimittajat tekevät tv-ohjelmia yhdessä somalitaustaisten suomalaisten toimittajien kanssa.
Omat seminaarit järjestetään naistoimittajien haasteista. Somalia on maailman hyvinvointitilastoissa yleensä häntäpäässä, mutta naispuolisten radiotoimittajien suhteellisessa määrässä mitattuna Somalia on maailman kolmanneksi tasa-arvoisin maa.
Maan kahden naistoimittajien järjestön edustajat luettelivat kuitenkin lukuisia epäkohtia naisten asemasta mediataloissa, suurimpana puutteena se, että naiset eivät yleensä pääse osallistumaan alan koulutuksiin.
Vikesin järjestämissä koulutuksissa pyrkimyksenä on, että miehet ja naiset olisivat tasapuolisesti edustettuina.
Myös viranomaisille järjestetään koulutusta Somalian valmisteilla olevasta medialaista ja yleensäkin sananvapauden ja tiedonsaannin merkityksestä edustuksellisessa yhteiskunnassa. Tiedotusvälineiden ja toimittajien oikeuksia ja velvollisuuksia käsitteleville kursseille kutsutaan mukaan edustajia maan ministeriöistä, parlamentista, tuomioistuimista, poliisista ja armeijasta.
Rehellisyyden nimissä on todettava, että Vikesin hanke voi myös epäonnistua. Somalian sananvapauden, journalismin ja julkisen palvelun tukihanketta lähdetään toteuttamaan maassa, joka on edelleen sotatilassa.
Somalian nykyinen, ulkovaltojen tunnustama hallitus kontrolloi aluetta, joka ulottuu tällä hetkellä parhaimmillaan vain sadan kilometrin päähän Mogadishusta. Islamistiarmeija Al-Shabaab pitää yhä hallussaan huomattavaa osaa eteläisen Somalian maaseudusta ja on tehnyt viime aikoina itsemurhaiskuja myös pääkaupungissa.
Muutoin maa on jakautunut lukuisiin osittain itsehallinnollisiin alueisiin, joilla on omat hallituksensa ja presidenttinsä, mutta joita mikään ulkomaa ei ole tunnustanut. Näistä alueista osa toimii kuitenkin yhteistyössä Somalian liittovaltion hallituksen kanssa.
Nykyhallitus ei pysyisi pystyssä ilman Afrikan unionin rauhanturvasotilaita. Kuudesta Afrikan maasta värvätyt rauhanturvaajat suunnittelevat parhaillaan suurhyökkäystä Al-Shabaabia vastaan operaatioon vastikään liittyneiden Etiopian joukkojen johdolla. Julkilausuttuna tavoitteena on, että Al-Shabaab ajetaan pois sen valtaamilta alueilta tämän vuoden loppuun mennessä.
Afrikan unionin 22 000 sotilaan operaatio on Yhdysvaltojen ja EU:n rahoittama.
Muuten Somalia onkin jätetty toistaiseksi pitkälti oman onnensa nojaan. Brysselissä syyskuussa pidetyssä avunantajamaiden huippukokouksessa Somalian hallitukselle luvattiin lähes kaksi miljardia euroa kehitysapua maan sosiaaliseen ja taloudelliseen jälleenrakennukseen. Ensisijaisena pidettiin maan turvallisuustilanteen sekä naisten ja tyttöjen aseman parantamista.
Juhlapuheista huolimatta avusta ei näy Mogadishussa jälkeäkään.
”Suuret lupaukset on lunastettava myös käytännössä. Sanoista on siirryttävä tekoihin ja avun toteuttamiseen”, presidentti Hassan Sheikh Mohamud totesi maanantaina avunantajamaiden ja YK:n edustajien kanssa pidetyssä kokouksessa Mogadishun lentokentällä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti