perjantai 29. elokuuta 2008

Kännykkäsäteily huolestuttaa

KU-VIIKKOLEHTI 29.8.2008

Koulujen alkamisen alla juteltiin pienten lasten vanhempien kesken matkapuhelimista ja siitä, miten nuorille sellainen kannattaa hankkia. Kokemuksen perusteellahan melkein kaikilla ekaluokkalaisilla on oma kännykkä.

Pian puheeksi tulivat matkapuhelinten säteilyn terveyshaitat. Jotkut olivat nähneet YouTube-sivustolla videon, jossa muutamalla vastakkain asetetulla kännykällä oli onnistuttu valmistamaan popcornia. Tempaus oli sen verran ihmeellinen, että videon nähneet ovat usein lähettäneet siitä myös linkin kavereilleen.

Popcornvideo nousikin muutamassa päivässä sivuston katsotuimpien videoiden listalle. Tähän päivään mennessä video on ladattu tietokoneen näytölle yli seitsemän miljoonaa kertaa.

Viimeistään tässä vaiheessa on kuitenkin kerrottava, että kyseessä on kuvamanipulaatioon perustuva trikki. Kaveriporukan kuvaamaa amatöörivideota muistuttavan tekeleen takana oli ranskalainen mainostoimisto, joka toteutti ovelaa mainoskampanjaa handsfree-laitteita kauppaavalle yhdysvaltalaisyhtiölle nimeltä Cardo Systems.

Popcornvideosta ilmestyikin parin viikon päästä nettiin uusi versio, jonka lopussa todetaan, että kännykällä voi valmistaa popcornia vain elokuvissa, mutta käyttämällä Cardo Systemsin langattomaan bluetooth-tekniikkaan perustuvaa handsfree-laitetta voi vähentää kännykästä kehoon kohdistuvan säteilyn määrää 99 prosentilla.

Siinä vaiheessa jo miljoonat ihmiset olivat nähneet alkuperäisen popcornvideon ja lähettäneet sen edelleen tuttavilleen.

Mainosmaailmassa tällaista kampanjointia kutsutaan viraalimarkkinoinniksi. Ajatuksena on saada ihmiset lähettämään mainostuotetta toisilleen, ja video leviää internetissä kuin virus.

Yhdessä vastaavanlaisessa videossa joukko nuoria miehiä hyppää parvekkeen kaiteelta ja muista paikoista alhaalla odottavien kavereiden käsissään pitämien farkkujen sisään, lopuksi keinulaudalta volttia takaperin heittäen. Keväällä YouTubeen ilmestynyt video oli Leviksen farkkumainos.

Toisessa videossa koripallotähti Kobe Bryant esiintyy yhdessä extremetemppuja tekevän Jackass-ryhmän kanssa ja donkkaa lopulta pallon koriin hypättyään käärmeitä kuhisevan vesialtaan yli. Sitä ennen Jackassin kaverit ovat pudonneet altaaseen useita kertoja vahingoniloisen naurunröhinän säestyksellä. Tässä oli kyse Niken tossumainoksesta.

Cardo Systemsin viraalimarkkinointikampanja ratsasti sillä, että matkapuhelinten tuottama säteily huolestuttaa ihmisiä – ja mahdollisesti ihan syystä.

Vierekkäin soivilla kännyköillä ei tietenkään voi valmistaa popcornia, koska maissinjyvä paistuu popcorniksi vasta 230 asteen lämpötilassa. Kännykän aiheuttama lämpötilan nousu korvan seutuvilla on alle yhden asteen luokkaa, vaikka puhelu kestäisi pitkään.

Popcornvideo ilmestyi nettiin kuitenkin juuri samoihin aikoihin kun 19 kansainvälisesti tunnetun syöpätutkijan ryhmä julkisti vetoomuksen, jossa ihmisiä kehotettiin varovaisuuteen matkapuhelimen käytössä.

Ranskalaisprofessori David Servan-Schreiberin koollekutsuma ryhmä muistutti vähemmän julkisuutta saaneista tutkimuksista, joiden mukaan matkapuhelinten sähkömagneettinen säteily voi olla erityisen haitallista lapsille, sillä lasten aivot ovat pienemmät ja aivokudos on pehmeämpi kuin aikuisilla.

Karolinska institutetin tutkimuksissa Ruotsissa on puolestaan arvioitu, että aivokasvainten riski kaksinkertaistuu kymmenen vuoden kännykänkäytön jälkeen, mikäli pitää puhelinta aina samalla korvalla.

Sähkömagneettisen säteilyn vaikutuksia tutkivan yhdysvaltalaisen BioInitiative-asiantuntijaryhmän mukaan kännyköiden säteily voi lisätä lasten riskiä sairastua leukemiaan.

Liikevaihdoiltaan maailman suurin vakuutusyhtiö,
ranskalais-ylikansallinen Axa ei suostu maksamaan asiakkailleen korvauksia matkapuhelinten mahdollisesti aiheuttamista terveyshaitoista, ja useat muutkin vakuutusyhtiöt ovat seuranneet esimerkkiä.

Professori Servan-Schneiderin tutkijaryhmä listasi kymmenen ohjetta, miten vähentää altistumista matkapuhelimen säteilylle.

Tutkijoiden mielestä alle 12-vuotiaiden lasten ei tulisi saada käyttää kännykkää kuin hätätapauksissa.

Kännykkää ei myöskään pidä kantaa taskussa tai vartalon välittömässä läheisyydessä. Kehoon kohdistuva säteily vähenee hieman, jos puhelimen näppäinpuoli on vartaloa kohti. Kaiuttimen tai handsfreen käyttö puhelujen aikana vähentää kehoon kohdistuvan säteilyn minimiin, samoin tekstiviestien lähettäminen puhelujen sijaan.

Kännykkää ei tulisi tutkijoiden mielestä käyttää joukkoliikennevälineissä, jotta ei altistaisi muita ihmisiä säteilylle. Kännykän käyttöä kannattaa välttää myös paikoissa, joissa on heikko kenttä. Mitä heikompi kenttä, sitä voimakkaammin puhelin säteilee ylläpitääkseen yhteyden tukiasemaan. Sama tilanne on kovaa vauhtia liikkuvassa autossa tai junassa.

Tutkijaryhmä neuvoo soittamaan lankapuhelimella kaikki yli muutaman minuutin kestävät puhelut. Kännykkää ei myöskään tule pitää aina samalla korvalla.

Lasten kännykänkäytön suhteen monet muut maat ovat ottaneet varoitukset todesta. Ruotsissa ja Norjassa suositellaan, että alle 13-vuotiaat lapset eivät käyttäisi matkapuhelinta ilman handsfreetä. Britannian säteilyturvakeskus puolestaan kehottaa olemaan ostamatta matkapuhelimia alle 8-vuotiaille lapsille.

Toronton terveysviraston mielestä kanadalaisten teinien ei pitäisi puhua kännykkään yli kymmenen minuuttia kerralla. Ranskan terveysministerin Roselyne Bachelot-Narquinin mielestä yli kuusi minuuttia on jo liikaa.

Ei kommentteja: