perjantai 17. heinäkuuta 2009

Vaarallista meditaatiota

KU-VIIKKOLEHTI 17.7.2009

Uutiset ovat kertoneet islaminuskoisten uiguurien mellakoista ja Kiinan valtaväestöön kuuluvien han-kiinalaisten kostotoimista Urumqissa Xinjiangin alueella Kiinan luoteiskolkassa. Kiinan hallitus on lähettänyt alueelle parikymmentä tuhatta sotilasta ja mellakkapoliisia rauhoittamaan tilannetta. Viime viikolla moskeijat määrättiin suljettaviksi.

Paikallinen kommunistipuolueen johtaja ilmoitti, että julmiin rikoksiin syyllistyneet tullaan teloittamaan.

Tätä kirjoitettaessa väkivaltaisuuksissa on kuollut viranomaisten mukaan 156 ihmistä ja 1 400 ihmistä on pidätetty. Maanpaossa olevien uiguurien mukaan surmansa saaneita oli kuitenkin useita satoja, joista suurin osa menehtyi poliisien luoteihin.

Ulkomaiset toimittajat ovat saaneet raportoida Xinjiangin levottomuuksista Kiinan oloissa yllättävänkin vapaasti. Yhtenä syynä saattaa olla se, että ensi viikolla tulee kuluneeksi kymmenen vuotta Falun Gong -liikkeen väkivaltaisen vainon käynnistymisestä.

Kiinan hallinto on pyrkinyt parhaansa mukaan tukahduttamaan kaikenlaiset mielenilmaukset hallituksen kannalta kielteisten vuosipäivien alla, kuten viimeksi kesäkuussa Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn 20-vuotispäivän tienoilla nähtiin.

Uiguurien ja valtaväestön etnisten kahakoiden uutisointi sopii sen sijaan mainiosti Kiinan imagosta huolta kantavalle kommunistipuolueelle. Uiguurien mellakoinnin on väitetty olevan ulkomailta masinoitua ja yhteydessä islamilaiseen terrorismiin.

Kirjeenvaihtajien keskittyessä raportoimaan uiguurialueen levottomuuksista kymmenien tuhansien kiinalaisten Falun Gong -meditaation harjoittajien yhä jatkuva järjestelmällinen vaino julmine kidutusmenetelmineen jää varmasti myös vähemmälle huomiolle.

Falun Gong on Li Hongzhin kehittämä ja vuonna 1992 julkistama perinteisen kiinalaisen qigong-terveysliikunnan muoto, jossa tehdään erilaisia joogaa muistuttavia liikkeitä ja hengitysharjoituksia. Näiden niin sanottujen kultivointiharjoitusten tavoitteena on kehittää mielenlaatua ja jalostaa etenkin kolmea tiettyä ominaisuutta: totuudenmukaisuutta, laupeutta ja kärsivällisyyttä.

Li Hongzhi kirjasi oppinsa kahteen kirjaan, jotka on käännetty myös suomeksi.

Falun Gong nautti aluksi hallituksen suosiota. Li Hongzhi luennoi menetelmästään hallituksen terveysliikunnan tutkimuskeskusten järjestämissä tilaisuuksissa, ja vuoden 1993 itämaisen lääketieteen messuilla hänet nimettiin ”kaikkein suosituimmaksi qigong-mestariksi”.

Falun Gong oli hyvin suosittua myös kansan keskuudessa. Kiinan tilastokeskuksen arvion mukaan vuonna 1999 aktiivisia Falun Gongin harjoittajia oli peräti 70 miljoonaa, enemmän kuin kommunistipuolueen jäseniä.

Tuhansien ihmisten joukkomeditaatioihin kokoontuvia Falun Gongin harjoittajia alettiin pian pitää puoluejohdossa uhkana puolueen vallalle.

Falun Gongin tukahduttamiseen tarvittiin kuitenkin provokaatio. Huhtikuussa 1999 Tianjinin kasvatustieteellisen korkeakoulun lehdessä julkaistiin Kiinan tiedeakatemian jäsenen kirjoitus, jonka mukaan Falun Gong oli taikauskoon perustuva vaarallinen kultti, joka olisi paras kieltää.

Kirjoituksesta närkästyneinä tuhannet paikalliset Falun Gongin harjoittajat kerääntyivät korkeakoululle hiljaiseen joukkomeditaatioon protestoidakseen artikkelia vastaan. Poliisi hajotti mielenilmauksen väkivaltaisesti ja pidätti 45 Falun Gongin harjoittajaa.

Pidätyksiä arvostelleita kehotettiin valittamaan Pekingissä sijaitsevaan vetoomustoimistoon. Niinpä kolmen päivän kuluttua, 25. huhtikuuta 1999, kymmenen tuhatta Falun Gongin harjoittajaa seisoi hiljaa jonossa vetoomustoimiston luona piirittäen käytännössä koko kommunistipuolueen päämajan.

Kommunistipuolueen johto kehotti lopulta ihmisiä palaamaan koteihinsa ja lupasi, että pidätetyt Falun Gongin harjoittajat vapautetaan.

Mutta nyt oli tullut liikkeen murskaamisen aika. Presidentti Jiang Zeminin aloitteesta kesäkuun 10. päivänä perustettiin erityinen salaisen poliisin yksikkö, 6-10-toimisto, jonka tehtävänä oli hävittää koko Falun Gong -liike ”mustaamalla heidän maineensa, tuhoamalla heidän toimeentulonsa ja murskaamalla heidät fyysisesti”.

Heinäkuun 20. päivän yönä alkoivat pidätykset, ja 22. heinäkuuta presidentti Jiang julisti Falun Gongin harjoittamisen olevan lain vastaista.

Ihmisoikeusjärjestöjen ja ulkomailta käsin toimivien Falun Gong -tiedotuskeskusten kuvaukset pidätettyjen Falun Gongin harjoittajien kohtelusta ovat kamalaa luettavaa.

Kymmenen viime vuoden aikana satoja tuhansia Falun Gongin harjoittajia on pidätetty ja suljettu pakkotyöleireille, joilla vangit joutuvat tekemään pahimmillaan 20-tuntisia työpäiviä palkatta, valmistaen leluja, joulukuusenkynttilöitä tai jalkapalloja.

Kymmenien tuhansien Falun Gongin harjoittajien uskotaan saaneen surmansa pidätyskeskuksissa, osa kidutukseen, osa elinsiirtojen vuoksi.

Kidutuksen tarkoituksena on saada pidätetyt allekirjoittamaan lausunto, jonka mukaan he luopuvat Falun Gongista. Pidätettyjä on hakattu sähköpampuilla, heitä on poltettu silitysraudoilla, heiltä on revitty kynnet irti.

Salaisen poliisin 6-10-toimisto vaikuttaisi olevan erityisen kiintynyt seksuaaliseen kidutukseen. Dalianin pidätyskeskuksessa naiset on sidottu roikkuvaan asentoon jalat levälleen ja sukuelimiin on työnnetty pitkiä tankoja.

Kanadalaisten ihmisoikeustutkijoiden mukaan tuhansilta vangituilta Falun Gongin harjoittajilta on poistettu maksoja, munuaisia ja sarveiskalvoja puoluejohtajien ja ylempien upseerien elinsiirtoihin ja silmäleikkauksiin. Useat sairaalat ympäri Kiinaa myönsivät puhelinkeskusteluissa käyttävänsä elinsiirtoihin Falun Gongin harjoittajien sisäelimiä.

Ei kommentteja: