perjantai 28. elokuuta 2009

Lockerbien isku jää selvittämättä

KU-VIIKKOLEHTI 28.8.2009

Lockerbien pommi-iskusta tuomitun libyalaisen Abdelbaset Al-Megrahin kotiinpaluusta kehkeytyi varsinainen mediaspektaakkeli, ja mediapeli näyttää vain jatkuvan.

Pitkälle edennyttä eturauhassyöpää sairastava 57-vuotias Al-Megrahi armahdettiin Skotlannissa viikko sitten kärsittyään elinkautista vankeusrangaistustaan kymmenen vuotta tutkintavankeus mukaan laskettuna.

Libyan lentoyhtiön entinen turvallisuuspäällikkö Al-Megrahi lennätettiin kotimaahan Libyan valtion lentokoneella yhdessä perheenjäsenten ja Libyan johtajan Muammar Gaddafin pojan Saif al-Islam Gaddafin kanssa.

Gaddafin pojalla Saifilla ei ole virallista asemaa Libyan hallinnossa, mutta maan vallankumouksellisen hyväntekeväisyysjärjestön puheenjohtajan ominaisuudessa hän neuvotteli Ison-Britannian hallituksen kanssa Al-Megrahin vapauttamisesta ja brittiyhtiöiden öljyhankkeista Libyassa.

Tripolin lentokentällä Al-Megrahi sai sankarillisen vastaanoton. Terrori-iskusta tuomion saanutta miestä vastassa oli tuhatkunta Libyan nuorisoliiton jäsentä, jotka heiluttivat Libyan ja Skotlannin lippuja. Al-Megrahi tapasi myös Muammar Gaddafin Libyan tv:n kuvaamassa tilaisuudessa.

Al-Megrahi on kiistänyt osallisuutensa yhdysvaltalaiseen Pan Amin koneeseen tehtyyn pommi-iskuun. Joulukuussa 1988 tehdyssä iskussa kuoli 259 matkustajaa ja 11 skotlantilaisen Lockerbien kylän asukasta.

Libyan hallitus ei myöskään ole ottanut iskua vastuulleen, vaikka Libya suostuikin luovuttamaan Al-Megrahin ja toisen libyalaismiehen oikeudenkäyntiin ja maksoi myöhemmin korvauksia iskussa kuolleiden omaisille.

Britannian ja Yhdysvaltojen hallitukset suuttuivat Al-Megrahin näyttävästä kotiinpaluusta, jonka uutiskanavat välittivät kaikkialle maailmaan.

Yhdysvallat vastusti koko armahdusta ainakin puheen tasolla ja yritti saada sitä lykättyä. Brittilehdet puolestaan julkistivat pääministeri Gordon Brownin Muammar Gaddafille kirjoittaman kirjeen, jossa hän toivotti Libyan johtajalle onnellista ramadania ja pyysi, ettei Al-Megrahille järjestetä korkean profiilin kotiinpaluuta, joka voisi loukata pommi-iskun uhrien omaisia.

Tiistaina Gordon Brown ilmoitti olevansa vihainen Lockerbien iskusta tuomitun miehen vastanotosta Libyassa.

Britannian kauppaministeriön erityisedustajana työskentelevä prinssi Andrew puolestaan peruutti osallistumisensa ensi kuussa järjestettäviin Libyan vallankumouksen 40-vuotisjuhliin, joihin Al-Megrahia kaavaillaan juhlavieraaksi.

Yhdysvalloissa käynnistettiin Skotlannin-vastainen boikotti, jossa ihmisiä kehotetaan välttämään skottiviskejä sekä autojen tankkaamista brittiläisen öljy-yhtiön BP:n huoltoasemilla.

Toinen kansanliike kampanjoi estääkseen YK:n yleiskokoukseen ensi kuussa matkustavaa Muammar Gaddafia pystyttämästä kuuluisan beduiinitelttansa Libyan valtion omistamalle tontille New Jerseyyn.

Kun kansainvälinen uutisointi on keskittynyt Al-Megrahin juhlalliseen kotiinpaluuseen ja ulkomaiden ärtyneisiin reaktioihin, libyalaismiehen vapauttamisen taustat ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Al-Megrahin armahduksen ehtona oli, että hän sitä ennen luopui valituksestaan korkeimpaan oikeuteen.

Skotlannin rikostapausten uudelleenarviointikomission mielestä Al-Megrahin tuomio oli oikeusmurha. Lockerbie-jutun oli määrä tulla uuteen käsittelyyn lähiaikoina, mutta armahduksen myötä jatkokäsittely peruttiin.

Vuonna 2001 annetun tuomion mukaan Al-Megrahi oli asettanut sveitsiläisen Mebo-yhtiön valmistamalla ajastimella varustetun pommin Toshiban kasettinauhuriin ja pakannut nauhurin matkalaukkuun Maltasta ostettujen lastenvaatteiden sekaan. Tuomion mukaan laukku oli onnistuttu ujuttamaan ilman matkustajaa ensin Maltan lentokentältä Air Maltan koneella Frankfurtiin, sieltä edelleen Pan Amin koneeseen Lontoon Heathrowiin ja siellä edelleen Pan Amin New Yorkin koneeseen.

Oikeudenkäynnissä avaintodistajana ollut maltalainen vaatekauppias ei ollut Skotlannin rikostuomioiden muutoksenhakuelimen mukaan kuitenkaan luotettava. Maltalaismies antoi poliisikuulusteluissa 20 keskenään ristiriitaista todistajanlausuntoa, ja hänelle maksettiin todistamisestaan kahden miljoonan dollarin palkkio.

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA myös tekaisi todistuskappaleita ja väitti niiden löytyneen Lockerbiesta. Yksi tällainen todiste oli pikkurillin kynnen kokoinen piirilevyn pala, jonka väitettiin olevan osa sveitsiläistä Mebo-ajastinta. Sveitsiläisfirman entinen insinööri myöntää valehdelleensa oikeudenkäynnissä ja luovuttaneensa itse tekemänsä piirilevyn palasen jutun tutkijoille kesällä 1989 puoli vuotta pommi-iskun jälkeen.

Mebo-yhtiö oli aiemmin myynyt Libyaan ajastimia, joissa oli kuitenkin toisenlaiset piirilevyt kuin Lockerbie-tutkinnassa esitetyssä piirilevynpalassa.

Air Malta pystyi myöhemmin osoittamaan, ettei sen lennolla Frankfurtiin ollut yksinäistä laukkua ilman matkustajaa.

Uusien todisteiden valossa Abdelbaset Al-Megrahi oli siis ilmeisen syytön Lockerbien iskuun, ja todennäköisesti hänet vapautettiin juuri sen vuoksi ennen kuin uusi oikeudenkäynti pääsi alkamaan. Ainakin Yhdysvaltojen armeija näyttää olleen alusta asti varma siitä, ettei Libyalla ollut minkäänlaista roolia iskussa.

Al-Megrahin puolustuksen haltuunsa saaman Yhdysvaltojen armeijan tiedustelun vuonna 1989 laatiman muistion mukaan Pan Amin koneen räjäytys oli Iranin suunnittelema kostoisku Yhdysvaltojen sotalaivan ammuttua alas iranilaisen matkustajakoneen Persianlahdella heinäkuussa 1988. Iran Airin lentokoneiskussa kuoli 290 matkustajaa.

Brittilehdet julkistivat tällä viikolla otteita Yhdysvaltojen armeijan muistiosta.

”Pan Amin lennon pommi-iskun suunnitteli, valtuutti ja rahoitti Iranin sisäministeri Ali Akbar Mohtashami”, muistiossa todetaan.

”Operaation toteuttajaksi palkattiin Palestiinan vapautuksen kansanrintaman yleisesikunnan (PFLP-GC) johtaja Ahmed Jibril, miljoonan dollarin summasta. Tästä summasta sata tuhatta dollaria luovutettiin Jibrilille toteutuskustannuksiin Damaskoksessa Iranin suurlähettilään Mohamed Hassan Akhtarin toimesta. Jäljelle jäävä osuus rahoista oli määrä maksaa tehtävän onnistuneen loppuunsaattamisen jälkeen.”

1 kommentti:

Tommi kirjoitti...

Näköjään haisee tämäkin isku niinkuin 9/11, Lontoon tai Madridin -"iskut"..