KU-VIIKKOLEHTI 12.3.2010
Brittimediassa on viime päivinä kohuttu neljännesvuosisadan takaisista avustustoimituksista Etiopiaan. 80-luvun puolivälin nälänhätä nousi jälleen uutisaiheeksi, kun Britannian yleisradio BBC julkaisi viime viikolla radiodokumentin, jonka mukaan osa Etiopian ruoka-apuun tarkoitetuista varoista käytettiin todellisuudessa asehankintoihin.
BBC:n Afrikan asioista vastaavan uutispäällikön toimittamassa ohjelmassa käsiteltiin ainoastaan sitä osaa avustusvaroista, joka oli tarkoitettu viljan ostamiseen Etiopian hallitusta vastaan taistelleiden sissien hallitsemille alueille. Ohjelmassa haastateltujen entisten sissijohtajien mukaan vain pieni osa näistä varoista päätyi lopulta avustustyöhön.
Brittiläiset avustusjärjestöt ja rockkonsertteja Etiopian hyväksi aikoinaan järjestänyt Bob Geldof kiistävät väitteet ja syyttävät BBC:tä nyt häpeällisestä raportoinnista ja tulevien avustuskeräysten vaikeuttamisesta.
Länsimaisen laatujournalismin lippulaivana pidetty BBC on joutunut avustusjärjestöjen vastahyökkäyksessä puolustuskannalle.
60-luvulla ja sitä ennen syntyneet muistavat hyvin tv-kuvat Etiopian nälänhädästä 80-luvun puolivälissä. BBC:n tuottama ensimmäinen uutisreportaasi Koremin nälkäleiriltä sai tv-katsojat kaikkialla maailmassa herkistymään. Avustusjärjestöjen mukaan Etiopiassa seitsemän miljoonaa ihmistä näki nälkää ja tuhannet olivat jo kuolleet.
BBC esitti kahdeksan minuuttia pitkän uutisfilmin lokakuun lopulla 1984. Jo kuukautta myöhemmin joukko poptähtiä Britanniasta ja Irlannista julkaisi joulumarkkinoille hyväntekeväisyyskappaleen Do They Know It’s Christmas?
The Boomtown Rats -yhtyeen laulajan Bob Geldofin ideoima ja sanoittama kappale nousi viikossa Britannian kaikkien aikojen myydyimmäksi singleksi ja keräsi 15 miljoonan dollarin hyväntekeväisyystuoton Etiopian nälkäänäkevien auttamiseksi.
Bob Geldofin ja brittipoppareiden Band Aidiä seurasi Michael Jacksonin ja muiden yhdysvaltalaislaulajien We Are the World, jonka julkaisusta tuli viikonloppuna kuluneeksi tarkalleen 25 vuotta.
Kesällä 1985 Etiopian hyväksi järjestettiin sitten Live Aid
-konsertti samanaikaisesti Lontoon Wembleyllä ja Philadelphian JFK-stadionilla. Puolitoista miljardia ihmistä näki konsertit tv:stä, ja tuottoa saatiin yli 80 miljoonaa dollaria.
Rockkonserttien innoittamana avustusjärjestöt ja hallitukset kokosivat moninkertaisen summan Etiopian avustustyöhön.
BBC:n kohua herättänyt tuore radiodokumentti perustui vuoden kestäneeseen tutkimustyöhön. Aikoinaan itsekin Etiopian nälänhädästä paikan päältä raportoinut Martin Plaut haastatteli entisiä diplomaatteja, avustustyöntekijöitä ja Tigren kansan vapautusrintaman (TPLF) entistä sotakomentajaa ja muita sissijohtajia.
Etiopia oli 80-luvun puolivälissä sotaa käyvä maa, jota hallitsi Mengistu Haile Mariamin johtama sotilasjuntta. Elettiin kylmä sodan aikaa, ja Neuvostoliitto tuki massiivisesti Mengistun hallintoa ja puolen miljoonan sotilaan armeijaa.
Nälänhätä ei johtunut pelkästään kuivuudesta, vaan siitä, että Mengistun hallitus käytti kuivuutta aseena sisällissodassa maan pohjoisosissa. Muualla Etiopiassa oli riittävästi viljaa koko maan väestön ruokkimiseen, mutta ruokakuljetuksia ei sallittu pohjoisen kuivuudesta kärsiville alueille.
Seurauksena oli nälänhätä ja ulkomainen ruoka-apu, josta huomattava osa käytettiin armeijan sotilaiden ylläpitämiseen. Arvioiden mukaan vain noin neljäsosa Etiopian hätäavusta tavoitti kaikkein pahimmassa ruoka-avun tarpeessa olleet.
BBC:n ohjelmassa keskityttiin vain siihen osaan avusta, joka kanavoitiin sissiliike TPLF:n oman avustusjärjestön kautta sissien hallitsemille alueille. Ulkomaisilla avustusjärjestöillä ei ollut pääsyä sota-alueille, joten paikallisille kauppiaille maksettiin rahaa viljan hankkimiseen Tigren avustusyhdistykselle Restille, jonka tehtävänä oli toimittaa hätäapu perille.
Viljakauppiaina ja Restin avustustyöntekijöinä esiintyneet ihmiset olivat kuitenkin sissiliikkeen korkeimpia päälliköitä, jotka johtivat länsimaisia avustusjärjestöjä tietoisesti harhaan.
TPLF:n perustaja ja entinen sotakomentaja Aregawi Berhe kertoo ohjelmassa järjestön johtajan Meles Zenawin määräyksestä, jonka mukaan ulkomailta saaduista avustusrahoista 95 prosenttia tuli luovuttaa sissiarmeijalle ja sen ydinryhmälle, albanialaismielistä kommunismia kannattaneelle Tigren marxilais-leniniläiselle liitolle (MLLT). Vain viisi prosenttia rahoista ohjattiin hätäapuun.
Nyttemmin Hollannissa politiikantutkijana työskentelevän Berhen mukaan avustusrahoista osa käytettiin aseiden hankkimiseen Lähi-idän maista.
Myös Yhdysvaltojen entinen asiainhoitaja Etiopiassa kertoo tienneensä, että TPLF ja Eritrean sissiliike EPLF ostivat avustusrahoilla aseita ja polttoainetta. Tämä ei haitannut Yhdysvaltoja, joka oli luvannut taistella Neuvostoliiton tukemia hallituksia vastaan kaikkialla maailmassa.
Entinen sissijohtaja Meles Zenawi on tänä päivänä Etiopian pääministeri ja kieltää väitteet aseostoista. Zenawi on ollut Etiopian johdossa vuodesta 1991, jolloin Neuvostoliiton tuen päättymisen jälkeen TPLF syrjäytti Mengistun hallituksen vallasta.
Vallanvaihdoksen jälkeen TPLF vaihtoi nimensä Etiopian kansan vallankumoukselliseksi demokraattiseksi rintamaksi (EPRDF) ja luopui kaikista viittauksista marxilaisuuteen.
Pelkästään vuonna 1985 Tigren avustusyhdistys sai länsimaiden lähinnä kirkollisilta avustusjärjestöiltä tukea sadan miljoonan dollarin edestä. Bob Geldofin Band Aid
-säätiö käytti Tigren maakunnan avustuksiin vuosina 1985–91 yhteensä 11 miljoonaa dollaria, vajaa kymmenen prosenttia koko Band Aidin tuotosta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti