lauantai 25. syyskuuta 2010

Monta tapaa vaientaa skeptikot

KU-VIIKKOLEHTI 24.9.2010

Kirjoitin kaksi viikkoa sitten tällä palstalla New Yorkin World Trade Centerin vähemmän tunnetusta rakennuksesta 7 ja sen mystisestä romahduksesta syyskuun 11. päivänä vuonna 2001. Reilun sadan metrin päässä World Trade Centerin kuuluisista kaksoistorneista sijainnut 47-kerroksinen WTC-7 luhistui kuin itsestään, monta tuntia kaksoistornien romahtamisen jälkeen, vaikkei siihen törmännyt mitään lentokonetta.

Kirjoitus oli viikon suositelluin juttu uutisportaali Ampparit.comissa ja synnytti vilkasta keskustelua myös Kansan Uutisten verkkosivuilla.

Jotkut verkkokeskustelijat pitivät juttua naurettavana ”salaliittoteoriana” ja kehottivat syyskuun 11. päivän tapahtumien virallisia selityksiä epäileviä tutustumaan niin sanottuihin debunkkaussivustoihin. Esimerkiksi verkkosivusto Debunking911.com ilmoittaa ”kumoavansa
911-salaliittoteoriat ja WTC-rakennusten hallittua räjähdyspurkua koskevat myytit”.

Verkkokeskustelussa itseäni yllätti syyskuun 11. päivän tapahtumien virallisten selitysten epäilijöiden suuri määrä. Monet kertoivat jo tutustuneensa debunkkaussivustoihin, mutta selitykset eivät olleet vakuuttaneet.

Yksi keskustelija suositteli YouTubesta löytyvää ”debunkkauksen pikakurssia” kaikille niille, jotka ”eivät halua keskustella faktoilla, vaan nimittelyn, auktoriteettien tai mielikuvien kautta”. Ironinen englanninkielinen video löytyy googlaamalla hakusanoilla 911 Debunking for Dummies.

Asiaa sivusta seuraavien kannalta keskustelu on mennyt kieltämättä hankalaksi.

Bushin hallituksen miltei välittömästi antama virallinen selitys kertoi Osama bin Ladenista ja arabiterroristien kaappaamista lentokoneista, joiden törmäykset romuttivat World Trade Centerin tornitalot. Maailman media toisti tätä tarinaa, joka oli pontimena myös Yhdysvaltojen hyökkäykseen Afganistaniin ja koko terrorisminvastaiseen sotaan.

Suurin osa meistä hyväksyi tuon version enempää kyselemättä, ja moni ei ole vielä muusta kuullutkaan.

Pölyn laskeuduttua Manhattanille yksittäiset kriittiset tutkijat alkoivat kuitenkin osoittaa ristiriitaisuuksia virallisessa kertomuksessa. Vuosien saatossa on avattu verkkosivustoja, kirjoitettu kirjoja ja julkaistu dokumenttielokuvia, joissa käydään yksityiskohtaisesti läpi virallisen tarinan puutteita ja mahdottomuuksia: Lentokoneiden törmäykset eivät yksinään voineet selittää tornitalojen romahduksia. Pentagonin rakennuksen vauriot eivät vastanneet jumbojetin mahdollisesti aiheuttamia tuhoja. Neljännen kaapatun koneen hylyn osia löytyi 12 kilometrin säteellä koneen väitetystä maahansyöksypaikasta. Osa kaappaajiksi nimetyistä miehistä oli vielä iskujen jälkeen elossa antaen lehtimiehille haastatteluja Saudi-Arabiassa ja Marokossa.

Useimpien ihmisten ensimmäinen reaktio 911-skeptikkojen väitteisiin on ollut terve epäluulo, sillä maailma ei voinut olla niin toisenlainen kuin mitä meille on päivästä päivään kerrottu.

Vähitellen kuitenkin yhä useammat ovat tutustuneet virallista kertomusta epäilevien tutkijoiden näkemyksiin – ja monet ovat vakuuttuneet siitä, että kaikki ei tosiaankaan tapahtunut niin kuin tähän asti oli kerrottu.

911-totuusliike vaatii kunnollista ja puolueetonta tutkimusta syyskuun 11. päivän tapahtumista. Bushin hallituksen asettaman 911-komission lähes 600-sivuinen raportti ei esimerkiksi sanallakaan maininnut World Trade Centerin rakennusta 7.

Yhdysvaltojen ja muiden maiden hallitukset eivät ole piitanneet 911-totuusliikkeen vaatimuksista – osittain sen vuoksi, ettei valtamedia Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa ole juuri lainkaan raportoinut virallisten selitysten ristiriidoista. Mediassa totuusliike on yleensä kuvattu lähinnä hölmöjen salaliittoteorioiden levittäjänä.

Kalifornian osavaltion yliopiston alaisuudessa toimiva mediatutkimuslaitos Project Censored puhuu median institutionalisoituneesta itsesensuurista, jonka seurauksena kansalaiset eivät ole saaneet riittävän monipuolista käsitystä syyskuun 11. päivän tapahtumista ja niiden taustoista.

Valtamedian lähes täydellisestä boikotista huolimatta 911-totuusliikettä pidetään silti uhkana vallanpitäjille. Kirjoitin jo edellisessä kolumnissani Yhdysvaltojen hallituksen tiedotusviraston johtajan Cass Sunsteinin ehdotuksesta, jonka mukaan hallituksen tulisi palkata näennäisesti puolueettomia eri alojen asiantuntijoita kyseenalaistamaan totuusliikkeen väitteitä ja kirjoittamaan keskustelupalstoille syyskuun 11. päivän tapahtumien virallista versiota myötäileviä näkemyksiä.

911-debunkkaussivustot toteuttavat jo nyt tätä tehtävää usein kyseenalaisilla argumentointitavoilla. Hearstin mediasuvun omistama Popular Mechanics -lehti valitsi omaan, varsin paljon julkisuutta saaneeseen debunkkaukseensa 16 väitettä edustamaan totuusliikkeen näkemyksiä. Useimmat kumottaviksi valitut väitteet olivat mahdollisimman kärjistettyjä, käsittelivät kokonaisuuden kannalta pieniä yksityiskohtia eivätkä olleet totuusliikkeen tutkijoiden enemmistön kannattamia.

Yhdysvalloissa 911-totuusliikkeen piirissä ihmetellään myös rauhanliikkeen vihamielisyyttä syyskuun 11. päivän tapahtumien virallisen version kyseenalaistajia vastaan. Toimittaja Barrie Zwicker kirjoitti 911Blogger-sivustolle Bostonissa järjestetystä sodanvastaisesta konferenssista, jossa aihetta pohdittiin totuusliikkeen omassa työryhmässä.

Syyskuun 11. päivän tapahtumia jutuissaan käsitelleen Zwickerin mielestä keskeisenä syynä rauhanliikkeen ja totuusliikkeen kahtiajakoon ovat rauhanliikkeeseen soluttautuneet hallituksen agentit ja vakoojat, joiden tehtävänä on aiheuttaa liikkeiden sisällä eripuraa. Newyorkilaistoimittaja Sander Hicksin mukaan kyse oli liittovaltion poliisin FBI:n takavuosien Cointelpro-nimistä vakoiluohjelmaa muistuttavasta psykologisesta sodankäynnistä.

Ei kommentteja: