torstai 10. maaliskuuta 2011

Paljastuksia Palestiinasta

KU-VIIKKOLEHTI 11.3.2011

Tammikuussa Egyptin kansanousun alla satelliittikanava Al-Jazeera julkaisi verkkosivustollaan yli 1 600 luottamuksellista asiakirjaa palestiinalaishallinnon ja Israelin edellisistä rauhanneuvotteluista, jotka päättyivät vuonna 2009. Nämä niin sanotut Palestiina-paperit herättivät maailmalla suurta huomiota, mutta Suomessa paljastukset hukkuivat Egyptin tapahtumien uutisoinnin alle.

Asiakirjat sisältävät yksityiskohtaista tietoa palestiinalaisten esittämistä mittavista myönnytyksistä, jotka eivät silti kelvanneet Israelille. Yhdysvaltojen johtamissa neuvotteluissa palestiinalaisia vietiin kuin pässiä narussa.

Al-Jazeeran julkistama aineisto sisältää keskustelumuistioita, sähköpostiviestejä, raportteja, karttoja ja sopimusluonnoksia. Vuodon takana on ilmeisesti turhautunut palestiinalaisten neuvotteluvaltuuskunnan entinen jäsen.

Kiinnostavimmat dokumentit ovat kesältä 2008, jolloin neuvoteltiin itsenäisen Palestiinan valtion perustamisen ehdoista. Israelin puolelta neuvotteluihin osallistuivat silloinen pääministeri Ehud Olmert, silloinen ulkoministeri Tzipi Livni ja armeijan edustajia. Yhdysvaltoja edusti Bushin hallinnon ulkoministeri Condoleezza Rice. Palestiinalaisten pääneuvottelija oli Saeb Erekat, joka erosi tehtävästä helmikuussa Palestiina-papereiden julkistamisen jälkeen.

Kokousmuistioista käy ilmi, että palestiinalaiset olivat valmiita luovuttamaan Israelille miltei kaikki Itä-Jerusalemin miehitettyjen alueiden siirtokunnat. Siirtokunnat ovat laittomia, sillä ne sijaitsevat Israelin vuonna 1967 kuuden päivän sodan aikana valloittamilla alueilla.

Palestiinalaiset eivät olisi vaatineet alueluovutuksista minkäänlaisia vastaavia myönnytyksiä Israelilta.

”Tarjoamme teille kaikkien aikojen suurinta Yerushalayimia”, palestiinalaishallinnon pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi käyttäen Jerusalemista sen hepreankielistä nimeä.

Palestiinalaiset eivät kuitenkaan hyväksyisi Israelin rakentamia siirtokuntia muualla Länsirannalla. Lisäksi olisi pitänyt sopia erikseen Jerusalemin Temppelivuoren asemasta. Israelin miehittämä alue Jerusalemin vanhassakaupungissa on pyhä sekä arabeille että juutalaisille. Siellä sijaitsevat Kalliomoskeija ja Al-Aqsan moskeija. Sunnimuslimit uskovat, että profeetta Muhammed nousi siellä taivaaseen.

Syksyllä 2009 Erekat totesi Yhdysvaltojen uudelle Lähi-idän erikoislähettiläälle George Mitchellille, että Temppelivuoren tilanteen ratkaisemiseksi voitaisiin käyttää ”luovia keinoja”. Aluetta voisi hallinnoida esimerkiksi kansainvälinen puolueeton komitea.

Israel ei suostunut lainkaan neuvottelemaan Jerusalemista. Kadima-puolueen kumppaneina hallituksessa olleet ortodoksijuutalaiset uhkasivat erota hallituksesta, mikäli Jerusalemista keskusteltaisiin.

”En pidä tästä ehdotuksesta, sillä se ei vastaa meidän vaatimuksiamme”, ulkoministeri Tzipi Livni totesi. Hän lisäsi kuitenkin arvostavansa kovasti sitä, että palestiinalaiset tohtivat ehdottaa alueluovutuksia Itä-Jerusalemissa.

Vuonna 2000 Bill Clintonin johdolla käydyt rauhanneuvottelut Camp Davidissa kariutuivat, kun palestiinalaishallinnon presidentti Jasser Arafat kieltäytyi kaikista kompromisseista Temppelivuoren suhteen.

Oma lukunsa Palestiina-papereissa oli niin sanottu nenäliinakartta. Israelin pääministeri Ehud Olmert ehdotti kahdenkeskisessä neuvottelussa palestiinalaishallinnon nykyisen presidentin Mahmud Abbasin kanssa, että itsenäisen Palestiinan valtion perustamisen ehtona kymmenesosa Länsirannan alueesta olisi liitettävä Israeliin. Olmert ei silti suostunut antamaan Abbasille kopiota israelilaisten laatimasta kartasta, vaan Abbas joutui piirtämään kuvan kartasta nenäliinaansa.

Palestiinalaisten edustaja totesi myöhemmin Condoleezza Ricelle, että palestiinalaisten olisi vaikea suostua Länsirannan alueluovutuksiin.

”Sitten teillä ei tule olemaan valtiota”, Rice vastasi.

Palestiina-papereissa kerrotaan myös, että Israelin sotilastiedustelun johtaja varoitti palestiinalaishallintoa etukäteen Israelin hyökkäyksestä Gazaan vuoden 2009 alussa. Wikileaksin aiemmin julkistaman diplomaattiraportin mukaan Israelin puolustusministeri Ehud Barak oli ehdottanut, että palestiinalaisten Fatah-puolue ottaisi Gazan alueen hallintaansa yhdessä Egyptin armeijan kanssa sen jälkeen kun Israel olisi tuhonnut aluetta hallinnoivan
Hamas-järjestön.

Hamas ei tunnusta Israelin valtiota, toisin kuin Länsirantaa hallinnoiva Fatah.

Jerusalemilaisessa hotellissa pidetyssä kokouksessa Israelin sotilastiedustelun johtaja vaati, että tulevalla Palestiinan valtiolla ei saisi olla omaa armeijaa, vaan alueen tulisi olla demilitarisoitu. Israel auttaisi sen sijaan Fatahia luomaan vahvat turvallisuuspoliisin joukot.

Neuvottelut palestiinalaishallinnon ja Israelin välillä katkesivat vuonna 2009 Israelin vaalien ja oikeistolaisen Likud-puolueen vaalivoiton jälkeen. Benjamin Netanyahun hallitus ei hyväksy edellisen hallituksen rauhanehtoja.

Viime syksynä käynnistettiin kuitenkin uudet suorat rauhanneuvottelut Yhdysvaltojen johdolla. Presidentti Barack Obama on todennut, että pyrkimyksenä on saada aikaan itsenäinen Palestiinan valtio ensi syyskuuhun mennessä.

Tämä voi tuntua mahdottomalta tavoitteelta tilanteessa, jossa Israelin nykyinen hallitus soisi palestiinalaisille enimmillään puolet miehitetystä Länsirannasta.

Palestiina-paperien paljastukset ovat olleet takaisku erityisesti palestiinalaishallinnolle ja presidentti Abbasille, joka on nyt luvannut järjestää vaalit viimeistään ensi lokakuussa. Edellisten parlamenttivaalien voittaja Hamas vastustaa neuvotteluja Israelin kanssa ja on ilmoittanut, ettei se aio osallistua Fatahin järjestämiin vaaleihin.

Ei kommentteja: