perjantai 12. elokuuta 2011

Kahden kerroksen väkeä

KU-VIIKKOLEHTI 12.8.2011

Torstain uutisten perusteella näytti siltä, että Englannin mellakat olisivat laantumassa viisi yötä jatkuneen ryöstelyn jälkeen. Tuhannet mellakkapoliisit partioivat Lontoon ja muiden suurempien kaupunkien kaduilla, ja lisäksi nuorisojoukkoja rauhoittivat keskiviikkoillan rankkasateet.

Torstaihin mennessä Suur-Lontoon alueella oli pidätetty lähes 900 nuorta. Birminghamissa ja Manchesterissä poliisi otti kiinni yli 400 ihmistä.

Mellakointi sai alkunsa viime lauantaina Lontoon Tottenhamissa sen jälkeen kun sadan ihmisen rauhanomainen delegaatio yritti turhaan saada poliisilta selitystä, miksi poliisin erikoisjoukot olivat ampuneet kuoliaaksi 29-vuotiaan Mark Dugganin. Mustaihoinen Duggan oli neljän lapsen isä.

Nuorisojoukot lähtivät kaduille ja kauppakeskuksiin hajottamaan ikkunoita ja varastamaan kaupoista tavaraa, minkä mukaansa saivat. Tottenhamissa poltettiin poliisiautoja, busseja ja rakennuksia. Mellakointi levisi pian Lontoon muihin lähiöihin ja muihin suuriin kaupunkeihin, Birminghamiin, Liverpooliin, Manchesteriin, Bristoliin ja Nottinghamiin.

Tottenhamin ensimmäisen illan mellakoinnin jälkeen ryöstely ei enää juuri liittynyt alkuperäiseen protestiin Mark Dugganin surmaamista vastaan. Nuoret ovat ryöstelleet kaupoista ennen muuta merkkivaatteita, tossuja, matkapuhelimia, taulutelevisioita – ja tietysti alkoholia ja tupakkaa.

”Viime yön mellakointi oli mieletöntä, mutta hienoa”, selittivät Britannian yleisradion BBC:n haastattelemat teinitytöt Croydonissa Etelä-Lontoossa tiistaina. Lähikaupasta varastettua roseeviiniä aamutuimaan juoneet tytöt kertoivat, että mellakoinnin syynä oli konservatiivien hallitus.

Haastateltavien mielestä ei ollut väärin varastaa kaupasta, sillä nämähän olivat rikkaiden ihmisten omistamia. ”Näytämme poliisille ja rikkaille, että voimme tehdä mitä haluamme.”

”Miksi emme käyttäisi hyväksi tilaisuutta, kun voimme saada kaupoista tavaroita ilmaiseksi? Tilanne ei ole enää hallituksen kontrollissa”, uhosivat puolestaan Manchesterissä haastatellut teinipojat.

Yksi pojista yritti kertoa, että opintotuen leikkausten takia monilla nuorilla ei ole enää varaa opiskella, mutta tässä vaiheessa BBC:n toimittaja siirtyi jo seuraavaan kysymykseen.

Britannian oikeistohallituksen pääministeri David Cameron kommentoi mellakoita keskiviikkona toteamalla, että osa yhteiskunnasta oli täysin sairas ja syynä olivat usein vanhemmat, jotka eivät ole kasvattaneet lapsiaan kunnolla.

Toiset kommentaattorit ovat puhuneet ”kulutusyhteiskunnan mellakoista” tai ”shoppailumellakoista”. Kun yhteiskunnan valtavirta keskittyy yhä enemmän kuluttamiseen, köyhä väestönosa, jolla ei ole varaa suosittuihin kulutustuotteisiin, on jäänyt kehityksen ulkopuolelle.

Nuoret saattaisivat saada enemmän sympatioita osakseen, jos he olisivat varastaneet nälkäänsä tai kohdistaneet raivonsa yläluokan muotiliikkeisiin, kirjoittaa Guardian-lehden kolumnisti Zoe Williams. ”Heidän heikkoutensa oli se, että he varastivat nimenomaan sellaisia tuotteita, joita he itse halusivat.”

Maanantaiyön Twitter-viesteissä kuulemma päiviteltiin sitä, että Lontoon Clapham Junctionin aseman lähettyvillä ainoa liikeyritys, joka säästyi nuorten rettelöinniltä, oli
Waterstone’s-ketjun kirjakauppa.

Monien mielestä mellakoinnin taustalla on brittiläisen yhteiskunnan yhä jyrkentynyt kahtiajako. Lontoolaisen Roehamptonin yliopiston filosofian lehtori Nina Power muistuttaa, että tänä päivänä Iso-Britanniassa rikkain kymmenesosa väestöstä on sata kertaa vauraampi kuin köyhin kymmenes. Tottenhamin työttömyysprosentti on kaksi kertaa suurempi kuin koko saarivaltakunnan keskiarvo.

Lontoossa köyhillä asuinalueella poliisi pysäyttää ja ratsaa jatkuvasti etenkin mustaihoisia nuoria miehiä. Vuoden 1998 jälkeen 333 ihmistä on kuollut Britanniassa poliisin pidätyksessä, mutta yhtäkään poliisia ei ole tuomittu näistä tapauksista.

Lontoolainen yhteisöaktiivi Stafford Scott arveli, että mellakoiden alkuvaiheessa poliisi näytti keskittyvän Tottenhamissa lähinnä poliisiaseman suojeluun ja antavan mellakoiville nuorille vapaat kädet riehua muualla alueella. Jotkut uskovat, että poliisi antoi tietoisesti mellakoiden aluksi riistäytyä käsistä, jotta hallitusta voitaisiin painostaa luopumaan suunnitelmista leikata poliisivoimien budjettia.

Mellakoiden leviämisen jälkeen vähemmän huomiota on kohdistettu siihen, mistä kaikki alkoi. Tottenhamilaisen Mark Dugganin kuolinsyytutkimus tulee tiettävästi kestämään ainakin puoli vuotta.

Poliisin toimintaa tutkivan valituselimen mukaan tässä vaiheessa on kuitenkin selvää, että Duggan kuoli poliisin Heckler & Koch MP5 -konepistoolilla ampumasta luodista. Kuollessaan Dugganilla oli hallussaan laiton pistooli, mutta hän ei ampunut sillä poliisia kohti.

Duggan ei ollut ihan tavallinen perheenisä. Sensaatiolehti Daily Mail selvitti, että hän kuului paikalliseen Star Gang
-jengiin, joka hallitsi kokaiinikauppaa Tottenhamissa Pohjois-Lontoon postitoimialueella N17. Viime vuosina mustaihoisten nuorten jengit ovat taistelleet keskenään huumekaupan reviireistä. Valtamedia on kutsunut jengien välienselvittelyjä postinumerosodaksi.

Dugganin pysäyttäneet poliisit kuuluivat Suur-Lontoon poliisin erikoisyksikköön, jonka keskeisiä tehtäviä on ollut selvittää ampuma-aserikoksia kaupungin lähiöissä.

Tottenhamin mellakointi muistutti lähtökohdiltaan paljon alueella syksyllä 1985 nähtyjä mellakoita, joissa valkoihoinen poliisimies hakattiin hengiltä. Tuolloin katuväkivaltaisuudet alkoivat sen jälkeen kun mustaihoinen perheenäiti Cynthia Jarrett kuoli sydänkohtaukseen poliisin hyökättyä hänen kotiinsa tekemään kotietsintää. Jarrettin poika oli aiemmin pidätetty epäiltynä auton veromerkin väärentämisestä.

Ei kommentteja: