perjantai 1. kesäkuuta 2012

Uusnatsien ja mafian kotikisat

KU-VIIKKOLEHTI 1.6.2012

Kansainvälisen median katseet ovat kohdistuneet Puolaan ja Ukrainaan, jotka yhdessä isännöivät viikon päästä käynnistyviä jalkapallon EM-kisoja. Eurooppalaisen jalkapallojuhlan puitteet herättävät kuitenkin huolta.

EU:n komission jäsenet ja useiden Länsi-Euroopan maiden johtajat ovat jo ilmoittaneet boikotoivansa kisoja ja etenkin Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa pelattavaa loppuottelua Ukrainan entisen pääministerin Julia Timoshenkon vangitsemisen vuoksi.

Timoshenko tuomittiin viime syksynä seitsemäksi vuodeksi vankilaan valtaoikeuksien väärinkäytöstä maan kaasuyhtiön solmittua taloudellisesti kannattamattoman kaasusopimuksen Venäjän kanssa. Ukrainan vuoden 2004 oranssin vallankumouksen keulahahmoihin kuulunut Timoshenko oli alkukuusta 20 päivää syömälakossa, minkä jälkeen hänet siirrettiin vankilasta sairaalahoitoon.

Kutsuvieraiden poissaolo Kiovan olympiastadionin vip-aitiosta on varmasti noloa Ukrainan presidentille Viktor Janukovitshille, mutta muuten valtionpäämiesten boikotti ei juuri vaikuta kisajärjestelyihin. Suurempi huolenaihe on sen sijaan kisavieraiden turvallisuus.

Britannian yleisradio BBC esitti maanantaina dokumenttiohjelman Puolan ja Ukrainan rasistisista ja väkivaltaisista jalkapallofaneista. Ohjelmassa haastateltu Englannin maajoukkueen entinen keskuspuolustaja Sol Campbell neuvoi englantilaisfaneja pysymään kotona ja katsomaan otteluita tv:stä etenkin mustaihoisiin tai aasialaistaustaisiin faneihin kohdistuvien väkivaltaisuuksien uhan vuoksi.

BBC:n Panorama-ohjelman kuvausryhmä vietti kuukauden Puolan ja Ukrainan jalkapallokatsomoissa dokumentoiden fanien käyttäytymistä liigapeleissä ja stadionien ulkopuolella.

Ukrainalaisen Metalist Harkovan pelissä tuhannet kotijoukkueen fanit tekivät natsitervehdyksiä ja huusivat: ”Sieg Heil!” Kannattajat totesivat BBC:n toimittajalle, että Hitler vihasi juutalaisia ja mustaihoisia ja sen vuoksi myös fanit haluavat kannustaa joukkuettaan natsitervehdyksin.

Sekä Ukrainassa että Puolassa useissa otteluissa yleisö matki apinoiden ääntelyä, kun mustaihoiset pelaajat koskivat palloon.

Metalist Harkovan pelissä kannattajat hyökkäsivät joukolla katsomossa olleiden intialaisten opiskelijoiden kimppuun eivätkä järjestysmiehet tehneet juuri mitään pahoinpitelyjen estämiseksi.

Juutalaisvastaisuus oli pahinta puolalaisjoukkueiden Legia Varsovan ja Wisla Krakovan peleissä. Krakovan paikalliskamppailuissa Wislan kannattajat ovat aiemmin kehottaneet kilpailevan Cracovian joukkueen pelaajia menemään takaisin kaasukammioihin. Cracovian perustivat juutalaiset vuonna 1906. Puolan natsimiehityksen aikana yli kolme miljoonaa Puolan juutalaista surmattiin keskitysleireillä.

Legia Varsovan puheenjohtajan mukaan joukkueen kannattajista noin viidesosa on uusnatseja. Viime syksyn Eurooppa-liigan ottelussa israelilaista Hapoel Tel Avivia vastaan Legian kannattajat levittivät fanikatsomoon suuren vihreän lakanan, jossa luki arabian kieltä muistuttavin koukeroisin kirjaimin Jihad Legia. Tempauksen vuoksi joukkue sai Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta 10 000 euron sakot.

Vuonna 2007 Legia Varsova suljettiin kaikista kansainvälisistä peleistä Euroopassa fanien väkivaltaisuuksien vuoksi.

Englannin joukkue pelaa EM-kisoissa samassa alkulohkossa isäntämaa Ukrainan kanssa ja kohtaa Ukrainan joukkueen Donetskissa 19. kesäkuuta. Paikallisen suurseuran Shahtar Donetskin kannattajat ovat kuuluja natsisympatioistaan ja kehuvat olevansa valmiita väkivaltaisuuksiin englantilaisfaneja vastaan.

Ison-Britannian ulkoministeriö toteaa Ukrainaa koskevassa matkustustiedotteessaan, että rasististen hyökkäysten takia aasialaista tai afrokaribialaista syntyperää olevien tai uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvien henkilöiden tulee olla erityisen varovaisia.

Englannin joukkueen mustaihoiset pelaajat Theo Walcott ja Alex Oxlade-Chamberlain ovat jo ilmoittaneet, että rasististen hyökkäysten uhan vuoksi heidän perheenjäsenensä eivät matkusta paikan päälle katsomaan pelejä.

Uefa puolustaa päätöstä järjestää EM-kisat Puolassa ja Ukrainassa sillä, että kisat antavat isäntämaille mahdollisuuden puuttua rasismin kaltaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Kisojen molemmissa isäntämaissa kisapaikkojen järjestysmiehiä on kurssitettu, jotta rasismi saataisiin kitkettyä pois katsomoista.

Puolan pääministeri Donald Tusk vakuutti keskiviikkona, että yksikään Puolaan saapuva kisaturisti ei tule olemaan vaarassa rotunsa takia. Ukrainan ulkoministeriön tiedotusjohtajan mukaan EU:n jäsenmaat ovat paljon rasistisempia kuin Ukraina.

Oma ongelmansa molemmissa EM-kisojen isäntämaissa ovat jalkapalloseurojen ja kansallisten jalkapalloliittojen kytkennät järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Puolassa toistasataa pelaajaa ja seurojen toimihenkilöä pidätettiin vuonna 2008 sopupeleistä. Maan edellinen urheiluministeri joutui eroamaan tehtävästään otettuaan kasinoyrittäjiltä vastaan lahjuksia. Uhkapeliluolia pyöritti Pruszkowin mafia, Puolan suurin rikollisjärjestö, jonka uskotaan rahoittaneen myös vallassa olevan oikeistolaisen Kansalaisfoorumi-puolueen ja pääministeri Tuskin vaalikampanjoita.

Ukrainassa mafiajoukot ovat hyökänneet hotelleihin ja vaatineet hotellihuoneiden hintojen kolminkertaistamista ennen EM-kisoja. Suuri osa kisojen rakennusurakoista annettiin Donetskin klaaniksi kutsutulle hiili- ja teräsoligarkkien ryhmälle.

Maan itäosissa sijaitseva Donetsk on presidentti Janukovitshin kannatusaluetta. Kaupungin jalkapalloylpeyden Shahtar Donetskin omistaa Rinat Ahmetov, maan suurimman terästehtaan omistaja ja 16 miljardin dollarin omaisuudellaan Euroopan kymmenenneksi rikkain mies.

Jalkapallojoukkueiden toimistot toimivat Ukrainassa usein mafiajoukkojen päämajana. Useiden joukkueiden entiset johtajat ovat istuneet vankilassa tuomittuina palkkamurhista, ryöstöistä ja kidnappauksista.

Ei kommentteja: