tiistai 19. helmikuuta 2013

Bensan alkuperää etsimässä

KU-VIIKKOLEHTI 15.2.2013

Kauppalehti ja Helsingin Sanomat kertoivat vastikään, että suomalaisen bensiinikaupan tämänhetkiset markkinajohtajat ABC ja St1 ovat vuoden alusta ryhtyneet hankkimaan bensansa Shelliltä ja norjalaiselta Statoililta. Kyseessä olisi huomattava muutos liikennepolttonesteiden kaupassa, sillä aiemmin ABC:n ja St1:n huoltamoilla on myyty pääasiassa Neste Oilin jalostamaa polttoainetta, kuten kaikilla muillakin Suomen bensa-asemilla.

ABC ja St1 hankkivat polttoaineensa S-ryhmän ja St1:n yhteisesti omistamalta hankintayhtiöltä nimeltä North European Oil Trade tai lyhyemmin Neot. Hankintayhtiö on aiemmin ostanut bensiinin Nesteeltä. Neste taas jalostaa bensansa lähinnä Venäjän suurimmilta öljy-yhtiöiltä ostetusta raakaöljystä.

Öljyalan keskusliiton tilaston mukaan ABC:n ja St1:n yhteinen markkinaosuus Suomen bensiinikaupasta on tällä hetkellä hiukan yli puolet. Nesteen osuus bensanmyynnistä on 28 prosenttia ja Teboilin osuus 18 prosenttia.

Uutisen mukaan Neste olisi siis menettämässä yli puolet Suomen bensamarkkinoista Shellille ja Statoilille.

Vain neljä päivää aiemmin ympäristöjärjestö Greenpeace ilmoitti Shellin voittaneen maailman pahimmalle yhtiölle vuosittain myönnettävän Public Eye -palkinnon. Kyseenalaisen tittelin perusteluna oli yhtiön piittaamattomuus ympäristöstä erityisesti öljyntuotannossa Nigeriassa, öljyhiekkahankkeissa Kanadassa ja öljynetsinnässä Alaskan Jäämerellä.

Puhelinsoitto Neotin toimitusjohtajalle Henrikki Talvitielle kuitenkin osoitti, ettei lehtiuutinen Shellin valtaamista Suomen bensamarkkinoista pitänyt aivan paikkaansa.

Alkuvuodesta voimaan tulleen toimitussopimuksen mukaan Neot hankkii vastedes bensansa Nesteen sijasta pääasiassa Ruotsin suurimmalta öljynjalostajalta Preemiltä.

Pienempiä eriä ostetaan Ruotsin St1:n Göteborgissa sijaitsevalta jalostamolta sekä myös Statoilin ja Shellin öljynjalostamoilta Tanskasta.

St1 osti Göteborgin öljynjalostamon Shelliltä vuonna 2010, samalla kun firma hankki omistukseensa Shellin huoltoasemat Suomessa ja Ruotsissa.

Neotin hankkimasta bensasta tiettävästi alle viidesosa on peräisin St1:n Göteborgin jalostamolta. Statoilin ja Shellin tanskalaisilta jalostamoilta hankittavan bensan osuus on tätä pienempi.

Talvitie ei halua sanoa mitään sopimusten kestosta, sillä ne ovat liikesalaisuuksia. Neot aikoo hänen mukaansa jatkossakin kilpailuttaa bensanhankintansa, jotta sen omistajat ABC ja St1 saisivat polttonesteensä mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Mikä yhtiö sitten on tämä Preem, josta alkuvuodesta tuli Suomen suurimpien huoltamoiden uusi pääasiallinen bensantoimittaja?

Preem on entinen OK Petroleum, joka syntyi Ruotsin osuusliikkeen ja valtion öljy-yhtiöiden fuusiossa. Yhtiöllä on Ruotsissa 600 huoltoasemaa sekä öljynjalostamot Göteborgissa ja sata kilometriä Göteborgista pohjoiseen sijaitsevassa Lysekilissä.

Vuodesta 1994 Preemin omistajana on ollut etiopialaissyntyinen saudišeikki Mohammed Al Amoudi. 12 miljardin dollarin omaisuudellaan Al Amoudi on yhdysvaltalaisen Forbes-lehden listauksen mukaan maailman 61. rikkain mies ja maailman rikkain mustaihoinen henkilö. Al Amoudi on myös Ruotsin ja Etiopian suurin yksittäinen ulkomaalainen sijoittaja.

Al Amoudi omistaa öljyjalostamoita Ruotsin lisäksi myös Marokossa. Saudi-Arabiaan hän on perustanut maan ensimmäisen autotehtaan. Tytäryhtiö poraa öljyä Angolassa.

Etiopiassa Al Amoudi omistaa luksushotelleja, kultakaivoksia, Pepsin limutehtaan, maan ainoan terästehtaan, autonrengastehtaan ja sementtitehtaan sekä 500 000 hehtaaria maata riisin, sokerin ja öljykasvien viljelyä varten. Etiopiassa oppositio on syyttänyt häntä edesmenneen pääministerin Meles Zenawin epädemokraattisen hallinnon tukemisesta.

Vuonna 2005 amerikkalaismediat Time ja Counterpunch väittivät, että Al Amoudi olisi rahoittanut syyskuun 11. päivän terrori-iskuja, mutta väitteet oikaistiin juristien kehotuksesta.

Preemin lehdistöpäällikkö Thomas Ögren naurahtaa, kun kerron, että suomalaisten lehtien mukaan Neotin hankkima bensa tulee jatkossa Shelliltä ja Statoililta. Preemin osalta väitteessä ei ole hänen mukaansa mitään perää. Yhtiö hankkii raakaöljynsä kuudelta öljyalan tukkukauppiaalta. Suurimpia yksittäisiä öljyntoimittajia ovat Sveitsissä päämajaansa pitävät yhtiöt Glencore ja Gunvor.

Preemin öljystä 55 prosenttia tulee Venäjältä, 44 prosenttia Pohjanmereltä ja yksi prosentti Lähi-idästä. Glencoren toimittama öljy on peräisin usealta eri yhtiöltä, jotka poraavat öljyä Pohjanmerellä. Gunvorin hankkima öljy tulee Venäjältä.

Preemin öljyntoimittajat Glencore ja Gunvor eivät nekään ole mitään kestävän kehityksen edelläkävijöitä.

Glencore on maailman suurin mineraalien ja maataloustuotteiden raaka-ainekauppaa harjoittava yhtiö ja maailman suurin raakaöljyn välittäjä. Yhtiö omistaa myös suurimpia kupari- ja kobolttikaivoksia Kongossa ja Sambiassa ja sinkkikaivoksia Perussa ja Kazakstanissa. Tytäryhtiö Xstrata on maailman suurimpia kivihiilen tuottajia.

Glencoren omistaa amerikanjuutalainen Mark Rich, joka lähti pakoon Yhdysvalloista, kun häntä vastaan nostettiin syyte veropetoksista ja öljykaupan käymisestä ajatolla Khomeinin Iranin kanssa Iranin panttivankikriisin aikana vuosina 1979–81. Rich oli pitkään etsintäkuulutettuna Yhdysvalloissa ja on nykyään Israelin kansalainen.

Gunvor taas on maailman kolmanneksi suurin öljykauppaa harjoittava yhtiö ja suurin venäläisen öljyn viejä. Venäjän öljyn osuus Gunvorin kaupasta on 70 prosenttia. Jäljelle jäävä osuus on peräisin useilta eri öljy-yhtiöiltä eri puolilta maailmaa, pieni osa myös Nigeriasta.

Firman omistavat Sveitsin kansalaisuuden ottanut ruotsalainen Torbjörn Törnqvist ja venäläissyntyinen Gennadi Timshenko. Timshenko muutti 90-luvun alussa Suomeen käymään öljykauppaa Urals Finland -yhtiön nimissä ja sai sittemmin Suomen kansalaisuuden. Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva Timshenko on Forbes-lehden miljardöörilistalla sijalla 99.

Ei kommentteja: