lauantai 12. lokakuuta 2013

Ilo irti Nairobin terrori-iskusta

KU-VIIKKOLEHTI 11.10.2013

Pöly on laskeutunut Nairobin Westgaten ostoskeskuksen ylle viimekuisen terrori-iskun jälkeen. Tapaus kutakuinkin kaikkosi tiedotusvälineistä viimeistään sen jälkeen kun Kenian asevoimien ja poliisin edustajat ilmoittivat viime viikonloppuna, että hyökkäyksen takana olikin vain neljä tai korkeintaan kuusi miestä eikä yhtään naista.

Ostoskeskuksen valvontakameran kuvista oli Kenian viranomaisten mukaan tunnistettu kolme miestä: sudanilainen tarkka-ampuja Abu Baara al-Sudani, arabialaista sukujuurta oleva kenialainen Omar Nabhan ja Nairobissa asunut somalialainen Khattab al-Kene. Neljäs mies tunnettiin vain nimellä Omar.

Brittiläinen Channel 4 kertoi jo viikkoa aiemmin, että terroristiryhmän johtajana toimi kenialainen entinen erikoisjoukkojen sotilas nimeltä Omar. Tämä oli varttunut kristinuskoisessa perheessä Nairobissa mutta kääntynyt islaminuskoon ja lähtenyt Somaliaan vuonna 2005.

Kanavan tietojen mukaan Khattab al-Kene työskenteli islamilaisessa kirjakaupassa Nairobissa. Hänet oli aiemmin pidätetty Somaliassa, ja häntä oli kidutettu Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun CIA:n pidätyskeskuksessa. Päästyään vapaaksi mies oli liittynyt Somalian islamistikapinallisten järjestöön Al-Shabaabiin.

Monien kenialaisten ja muiden tapausta tarkemmin seuranneiden mielestä viranomaisten selitys ei tyydytä. Oliko hyökkääjiä tosiaan neljä tai korkeintaan kuusi? Ostoskeskuksesta pelastuneiden silminnäkijöiden mukaan iskuun osallistui ainakin 15 terroristia, jotka olivat jakautuneet kolmeen tai neljään ryhmään eri puolille ostoskeskusta.

Useat todistajat kertoivat englantia brittiaksentilla puhuvasta valkoihoisesta naisesta, joka toimi terroristiryhmän johtajana. Toiset puhuivat peräti kahdesta valkoihoisesta naisesta. Jotkut olivat nähneet valkoisen naisen hierovan itseensä verta ja liittyneen rakennuksesta pelastuneiden ihmisten joukkoon.

Valkoihoinen brittinainen olisi saattanut olla 29-vuotias kolmen lapsen äiti Samantha Lewthwaite, joka kääntyi teini-iässä islaminuskoon ja on Keniassa ennestään syytettynä pommi-iskujen suunnittelusta.

Ostoskeskuksessa hyökkäyksen aikana olleet kertoivat myös nähneensä ainakin kahden pyssymiehen vaihtavan vaatteensa ja lähteneen ulos rakennuksesta ennen poliisin erikoisjoukkojen saapumista. Jotkut terroristeista olivat puolestaan saattaneet päästä pakoon ostoskeskuksen pysäköintihallin alta kulkevan viemärikäytävän kautta.

Panttivankikriisiä selvittämään tulleiden sotilaiden toiminta on herättänyt kenialaisissa suuttumusta.

Ostoskeskuksen kauppojen omistajat kertoivat sotilaiden ryöstäneen tyhjäksi kaikki koruja, kelloja ja matkapuhelimia myyvät liikkeet. Pankkiautomaatteihin ja pankkien ja kasinon rahaholveihin oli murtauduttu ampumalla konetuliaseilla. Ostoskeskuksen alakerran ravintolan juomat oli juotu ja pöydät notkuivat tyhjistä olut- ja viinapulloista.

Kenialaislehti The Star sai haltuunsa valvontakameran kuvia sotilaista, jotka tyhjensivät supermarketin kassoja ja sulloivat käteistä rahaa muovikasseihin.

Panttivankikriisin kolmantena päivänä ostoskeskuksen katto romahti ja tuhosi rakennuksen alemmat kerrokset. Sotilaat kertoivat myöhemmin saaneensa käskyn ampua rakennuksen kantavia rakenteita panssarintorjuntakranaateilla. Brittilehti Guardianin haastatteleman turvallisuusyhtiön edustajan mukaan katto kuitenkin räjäytettiin rakennuspurkuun tarkoitetuilla räjähteillä.

Virallisten tietojen mukaan terrori-iskussa kuoli 61 siviiliä, kuusi kenialaista sotilasta tai poliisia ja viisi terroristia. Kuolleiden joukossa oli Kenian poliisin erikoisjoukkojen komentaja, joka sai surmansa kenialaisten sotilaiden tulituksessa.

Kenian Punaisen Ristin mukaan ainakin 39 ihmistä on edelleen kadoksissa. Heistä yksikään ei varmasti selvinnyt hengissä, kun ostoskeskuksen katto räjäytettiin.

Epäilyksiä herättävät myös tiedot viranomaisten saamista etukäteisvaroituksista, joiden mukaan Al-Shabaabin tiedettiin olevan tekemässä iskua Nairobissa sijaitsevaan liikerakennukseen. Guardian-lehden mukaan Westgaten ostoskeskuksessa oli Kenian tiedustelupalvelun agentteja vain muutama tunti ennen iskun alkamista.

Vastauksia ei ole saatu myöskään siihen, mikä rooli oli israelilaisilla kommandojoukoilla, jotka saapuivat ostoskeskukseen kriisin toisena päivänä. Westgaten ostoskeskuksen omistaa israelilainen kiinteistösijoittaja.

Kriisin selvittämisessä oli mukana myös brittiläisiä agentteja Suur-Lontoon poliisin terrorisminvastaisesta yksiköstä. Panttivankien pelastamiseen osallistui ainakin ensimmäisenä päivänä myös ryhmä yhdysvaltalaisia turvallisuusmiehiä.

Täysin selvää ei ole vielä sekään, oliko iskun takana todella somalialaisten islamistikapinallisten Al-Shabaab vaiko kenialainen islamistijärjestö Al Hijra vai kenties Al-Shabaabin nimissä toiminut täysin itsenäinen ryhmä.

Kenialainen tv-kanava NTV antoi jo kaksi vuotta sitten ymmärtää, että Kenian asevoimien ja tiedusteluviranomaisten suhde Al-Shabaabiin olisi läheisempi kuin voisi arvata. NTV esitti kesällä 2011 tv-dokumenttien sarjan, jossa salaa kuvatulla videoaineistolla todistettiin, miten armeijan upseerit värväsivät kenialaismiehiä Al-Shabaabin riveihin. Ennen Somaliaan lähtöä miehet saivat sotilaskoulutusta Keniassa sijaitsevilla armeijan leireillä.

Syksyllä 2011 Kenian asevoimat lähettivät joukkoja Somaliaan, valloittivat Al-Shabaabilta Kismayun satamakaupungin ja miehittivät laajoja alueita Kenian vastaisen rajan tuntumassa. Myöhemmin Kenian joukot liitettiin Afrikan unionin rauhanturvaoperaatioon, jossa on mukana 17 000 sotilasta pääasiassa Ugandasta, Burundista ja Keniasta.

”Mikäli haluaisimme, voisimme tuhota Al-Shabaabin Somaliassa muutamassa kuukaudessa. Mutta silloin Kenia menettäisi samalla oikeutensa pitää joukkojaan siellä”, kommentoi kenialaispoliitikko Farah Maalim.

Somalialaissukuisen Maalimin mielestä Al-Shabaab onkin Kenialle hyvä vihollinen. Sen myötä Kenia saa aseita Yhdysvalloista, Britanniasta ja Israelista ja kenialaisupseerit voivat nostaa muhkeaa palkkaa Somalian rauhanturvaoperaatiosta.

Ei kommentteja: