perjantai 30. tammikuuta 2015

Maailman rikkaimpien oma prosenttiliike

KU-VIIKKOLEHTI 30.1.2015

Brittiläinen avustusjärjestö Oxfam julkisti viime viikolla raportin, jossa kerrottiin pöyristyttäviä tilastolukuja maailman varallisuuden keskittymisestä.

Raportin mukaan rikkain prosentti maailman ihmisistä omisti viime vuonna 48 prosenttia eli miltei puolet koko maailman varallisuudesta. Mikäli nykyinen kehitys jatkuu, niin rikkaimman prosentin varallisuus ylittää jo ensi vuonna sen, mitä kaikki muut 99 prosenttia maailman asukkaista omistavat yhteensä.

Oxfamin laskelmien mukaan maailman 80 rikkaimmalla miljardöörillä on jo nyt yhtä paljon omaisuutta kuin maailman väestön köyhemmällä puoliskolla eli 3,5 miljardilla ihmisellä.

Kaikkein rikkaimmat ovat rikastuneet viime vuosina hurjaa vauhtia. Vuonna 2010 maailman köyhimmän 50 prosentin yhteenlaskettu varallisuuden määrä vastasi maailman 388 rikkaimman miljardöörin varallisuutta.

Samaan aikaan Oxfamin mukaan joka yhdeksännellä ihmisellä maailmassa ei ole tarpeeksi syötävää ja yli miljardi ihmistä elää äärimmäisessä köyhyydessä alle euron päivätuloilla.

Raportin tilastoluvut saivat jonkin verran näkyvyyttä uutisissa, mutta hashtag #inequality (eriarvoisuus) ei lähtenyt leviämään kulovalkeana sosiaalisessa mediassa enkä itse ainakaan kuullut, että aiheesta olisi järjestetty tv-keskusteluja, joissa olisi pohdittu globaalin varallisuuden kasautumisen ja eriarvoisuuden kasvun vaikutuksia maailman menoon ja poliittisiin päätöksiin maailman mitassa tai paikallisesti.

Oxfam julkisti raporttinsa maailman poliittisten päättäjien ja yhtiöiden johtajien vuosittaisen talousfoorumin alla, joka järjestetään Davosissa Sveitsissä aina tammikuussa.

Maailman rikkaimpaan prosenttiin kuuluu kaikkiaan 70 miljoonaa ihmistä, joiden keskimääräinen varallisuus on runsas miljoona euroa. Nämä miljonäärit tai melkein miljonäärit omistavat siis kutakuinkin puolet maailman kaikesta varallisuudesta.

Lisäksi kaikesta jäljelle jäävästä varallisuudesta suurin osa on tällä hetkellä maailman vauraimman viidenneksen omistuksessa. Oxfamin mukaan rikkain 20 prosenttia maailman ihmisistä omistaa lähes 95 prosenttia maailman varallisuudesta, mikä tarkoittaa sitä, että köyhempi 80 prosenttia maailman väestöstä, lähes kuusi miljardia ihmistä, omistaa vain noin viisi prosenttia maailman varallisuudesta.

Rikkaimmalla prosentilla on henkeä kohden laskettuna yli 700 kertaa enemmän omaisuutta kuin maailman köyhimmällä 80 prosentilla ja yli 2 500 kertaa enemmän kuin köyhimmällä puoliskolla.

Maailman 80 superrikkaimman henkilön yhteenlaskettu omaisuus on 1,9 biljoonaa dollaria, mikä vastaa toistaiseksi yhtä prosenttia maailman kokonaisvarallisuudesta. Vastaavasti puolet maailman asukkaista joutuu jakamaan keskenään saman yhden prosentin osuuden maailman omaisuudesta.

80 rikkainta miljardööriä ovat kasvattaneet yhteenlaskettua omaisuuttaan 600 miljardilla dollarilla sitten vuoden 2010. Samaan aikaan maailman asukkaiden köyhimmän 50 prosentin yhteenlaskettu varallisuus on vähentynyt 750 miljardilla dollarilla.

Globaalien tilastolukujen osalta Oxfamin raportti perustui sveitsiläispankki Credit Suissen laatimaan globaalin varallisuuden vuosikirjaan, johon on tilastoitu varallisuusmääriä useimmista maailman maista. Huippurikkaiden omaisuuksien osalta Oxfamin raportin tiedot ovat peräisin yhdysvaltalaisen Forbes-lehden maailman rikkaimpien ihmisten listauksesta.

Tilastoista käy ilmi, että vuonna 2000 rikkain prosentti maailman asukkaista omisti itse asiassa prosentin verran suuremman osan maailman kaikesta varallisuudesta kuin viime vuonna. Seuraavan vuosikymmenen aikana eriarvoisuus kuitenkin väheni, kunnes vuodesta 2009 alkaen rikkaimman prosentin osuus kokonaiskakusta on kasvanut vääjäämättömästi.

Ei liene suuri yllätys, että rikkaimpaan prosenttiin kuuluvista suurin osa on kotoisin Yhdysvalloista tai Euroopan maista.

Monet eurooppalaiset ja amerikkalaiset putoavat kuitenkin kaikkein köyhimpään varallisuusluokkaan. Sveitsiläispankin tilastoinnissa omaisuudeksi lasketaan ihmisen rahallinen ja aineellinen varallisuus, josta on vähennetty velat. Tämän vuoksi monet palkkatulojensa osalta hyvin toimeentulevat eurooppalaiset ja amerikkalaiset kuuluvat pankin listauksessa maailman köyhimpien luokkaan, mikäli heillä on enemmän asuntovelkaa kuin omissa nimissään olevaa omaisuutta.

Mistä sitten johtuu maailman rikkaimpien rikastuminen vuoden 2009 jälkeen? Oxfamin raportti ei vastaa tähän suoraan, mutta raportin kirjoittanut tutkija Deborah Hardoon arveli eräässä haastattelussa, että keskeisenä syynä oli Yhdysvaltojen pankkikriisi sekä sitä seuranneet pankkituet ja maailmantalouden taantuma.

Yhdysvalloissa rikkain prosentti on saanut haltuunsa 95 prosenttia kaikesta vuoden 2009 talouskriisin jälkeen tapahtuneesta varallisuuden kasvusta, samalla kun 90 prosenttia yhdysvaltalaisista on köyhtynyt.

Yhdysvalloissa rikkain 0,1 prosenttia väestöstä, noin 160 000 perhettä, omistaa viidesosan maan varallisuudesta ja rikkaimman kymmenesosan hallussa on 80 prosenttia maan kaikesta omaisuudesta.

Oxfamin tutkimuksessa selvitettiin myös maailman miljardöörien taustoja ja omaisuuden kasvua viimeisen vuoden ajalta.

Viime vuonna koko maailmassa oli Forbes-lehden mukaan 1 645 dollarimiljardööriä. Näistä kolmasosa oli kotoisin Yhdysvalloista. Joka kolmas miljardööri oli saanut omaisuutensa tai huomattavan osan siitä perintönä vanhemmiltaan.

Vuosien 2013 ja 2014 välillä eniten rikastuivat nimenomaan finanssi- ja vakuutusalalta voittoja saaneet miljardöörit, jotka kasvattivat varallisuuttaan yhteensä 150 miljardilla dollarilla.

Seuraavaksi menestyksekkäin rahasampo oli lääketeollisuus ja yksityinen terveydenhuoltobisnes. Lääke- ja terveydenhoitoalan miljardööreistä suurin voittaja oli italialaissyntyinen ylikansallisen apteekkiketjun omistaja Stefano Pessina, joka kasvatti omaisuuttaan yhden vuoden aikana neljällä miljardilla dollarilla.

Tämä summa on Oxfamin raportin mukaan viisi kertaa enemmän kuin kaikki Guinean, Liberian ja Sierra Leonen kaipaamat varat ebolaviruksen taltuttamiseksi.

Ei kommentteja: