perjantai 22. toukokuuta 2015

Miten Osama bin Laden surmattiin

KU-VIIKKOLEHTI 22.5.2015

Virallinen versio tapahtumista on kutakuinkin seuraava: Vesikidutuksella saatujen tietojen avulla Yhdysvaltojen tiedustelu sai selville, että Al-Qaidan johtaja Osama bin Laden piileskelee huippuvartioidussa huvilassa Abbottabadissa Pakistanissa. Bin Ladenin kuriiria jäljittämällä amerikkalaiset keräävät lisää tietoa ja päättävät lähettää Navy Seal -erikoisjoukot vangitsemaan maailman etsityintä terroristia.

Pakistanin viranomaiset eivät tiedä salaisesta operaatiosta mitään.

Vapunpäivän jälkeisenä yönä 2011, vajaa kymmenen vuotta 9/11-iskujen jälkeen, kaksi Black Hawk -helikopteria lentää Afganistanin rajan takaa Pakistaniin niin matalalla, ettei ilmavalvonta tunnista niitä. Perillä Abbottabadissa toinen helikoptereista törmää bin Ladenin bunkkerin muuriin.

Tulitaistelun jälkeen amerikkalaissotilaat onnistuvat kuitenkin surmaamaan rynnäkkökiväärillä aseistetun bin Ladenin, vaikka tämä piteli yhtä monista vaimoistaan ihmiskilpenä. Myös bin Ladenin aikuinen poika ja kaksi kuriiria saavat operaatiossa surmansa.

Bin Ladenin salaisesta tukikohdasta otetaan talteen tietokoneita, muistitikkuja, videoita ja asiapapereita. Bin Ladenin ruumis lennätetään Afganistaniin, missä sitä valokuvataan ja siitä otetaan dna-näyte. Vielä samana päivänä bin Laden haudataan upottamalla ruumis lentotukialus Carl Vinsonin kannelta Intian valtamereen.

Terrorisminvastainen sota näyttäisi vihdoin tuottavan tulosta. Presidentti Barack Obaman kannatus lähtee taas selvään nousuun, ja uudelleenvalinta toiselle virkakaudelle alkaa näyttää todennäköiseltä.

Yhdysvaltalainen maailmankuulu tutkiva journalisti Seymour Hersh antaa hiukan toisenlaisen kuvan tapahtumista London Review of Books -lehdessä viime viikolla julkaistussa pitkässä artikkelissaan.

Hershin kirjoituksen mukaan Osama bin Laden oli Pakistanissa maan turvallisuuspalvelun ISI:n vankina. Hänen huoneessaan oli kalterit ikkunoissa, ja talon katolla oli piikkilankaesteet.

Bin Laden oli vakavasti sairas ja osittain halvaantunut. Pakistanin armeijan lääkäri kävi säännöllisesti tarkastuskäynneillä bin Ladenin luona.

Pakistanin viranomaiset olivat täysin tietoisia amerikkalaisten operaatiosta. Ilmavoimille oli annettu käsky olla puuttumatta amerikkalaishelikoptereiden tuloon. ISI:n vartijat määrättiin poistumaan bin Ladenin talon edustalta helikopterien äänen kuullessaan. Abbottabadin kaupungista oli sähköt katkaistu.

ISI oli antanut amerikkalaisille tarkat piirustukset talosta. Navy Seal -joukot harjoittelivat iskua saatujen piirustusten mukaan rakennetussa bin Ladenin talon kopiossa Nevadassa sijaitsevassa salaisessa tukikohdassa.

Pakistanin armeijan lääkärin bin Ladenista ottama dna-näyte oli toimitettu amerikkalaisille todisteeksi siitä, että kyseessä todella oli Osama bin Laden.

Pakistanin oli suostuttava operaatioon, jotta Yhdysvallat ei leikkaisi sotilasapuaan enempää. Hävittäjähankinnat olivat jäissä, ja salaiset tukimaksut Pakistanin armeijan ja turvallisuuspalvelun johtajille oli keskeytetty.

Pakistanin armeijan komentaja Ashfaq Parvez Kayani asetti Yhdysvaltojen operaation ehdoksi kuitenkin sen, että bin Laden on surmattava eikä Pakistanin osuutta tapahtumissa saisi koskaan paljastaa.

Seymour Hershin artikkeli perustuu lukuisiin amerikkalaisiin ja pakistanilaisiin nimettömiin tiedustelulähteisiin, päälähteenä nyt jo eläkkeelle jäänyt yhdysvaltalainen tiedustelupäällikkö, joka seurasi operaation suunnittelua läheltä.

Hershin lähteiden mukaan Yhdysvallat sai tietää bin Ladenin olinpaikasta, kun ISI:n entinen prikaatikenraali meni tapaamaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun CIA:n toimiston päällikköä Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa elokuussa 2010.

Prikaatikenraali kertoi bin Ladenin olinpaikasta amerikkalaisille, sai perheineen turvapaikan Yhdysvalloista sekä osansa bin Ladenin kiinnisaamiseen johtavista tiedoista luvatusta 25 miljoonan dollarin palkkiosta.

Prikaatikenraalin mukaan bin Laden oli elänyt vuosina 2001–2006 Hindukušin vuoristossa Afganistanin ja Pakistanin pohjoisilla rajaseuduilla, kunnes paikallinen heimojohtaja paljasti hänet ISI:lle huomattavaa rahallista korvausta vastaan. Bin Laden oli ISI:lle arvokas panttivanki, jonka avulla se pystyi kontrolloimaan Al-Qaidaa ja Afganistanin talebaneja.

Hershin artikkelin mukaan Saudi-Arabia kustansi bin Ladenin ja tämän perheen oleskelun Abbottabadissa vuodesta 2006 lähtien. Saatuaan tietää amerikkalaisten operaatiosta myös saudit vaativat, että bin Laden pitää surmata, jottei tämä pääsisi kertomaan saudien pitkäaikaisesta tuesta Al-Qaidalle.

Hershin mukaan Yhdysvaltojen operaation tarkoituksena oli surmata bin Laden ja ilmoittaa viikkoa myöhemmin, että tämä oli kuollut lennokki-iskussa Hindukušvuorilla Afganistanissa.

Mutta kun toinen helikopteri törmäsi rakennuksen muuriin Abbottabadissa, oli selvää, että salainen operaatio tulisi paljastumaan. Presidentti Obaman neuvonantajien mielestä oli parasta, että presidentti menisi välittömästi tv-kameroiden eteen kertomaan bin Ladenin surmaoperaatiosta.

Obaman pikaisesti valmistellun puheen useita yksityiskohtia jouduttiin kuitenkin paikkaamaan jälkeenpäin uusilla selityksillä ja epätotuuksilla Pakistanin viranomaisten roolin hälventämiseksi.

Hershin lähteiden mukaan erikoisjoukkojen murhaiskun kohteena oli liikuntavammainen aseeton vanhus. Abbottabadissa ei käyty minkäänlaista taistelua eikä bin Laden piiloutunut vaimonsa taakse. Bin Ladenin ruumista ei voitu kuljettaa kokonaisena pois paikalta, sillä tulituksen tuloksena siitä ei ollut paljoakaan jäljellä.

Ruumista ei valokuvattu, eikä mitään hautausta Intian valtamereen tapahtunut. Lentotukialus Carl Vinsonilla olleet merisotilaat kuulivat hautajaisista uutisissa.

Amerikkalaissotilaat eivät myöskään ottaneet Abbottabadin rakennuksesta talteen muuta kuin joitain kirjoja ja papereita, ei ainakaan mitään tietokoneita. Talossa ei ollut internetyhteyttä.

Pakistanin tiedustelupalvelu ISI toimitti myöhemmin uutistoimisto Reutersille valokuvia tapetuista miehistä, joiden väitettiin olevan bin Ladenin luotettuja kuriireja ja tämän aikuinen poika.

Ei kommentteja: