perjantai 15. tammikuuta 2016

Hyvää syntymäpäivää, herra pääministeri

KU-VIIKKOLEHTI 15.1.2016

Intian ja Pakistanin suhteissa tehtiin historiaa joulupäivänä, kun Intian pääministeri Narendra Modi käväisi yllätysvierailulla Pakistanin pääministerin Nawaz Sharifin luona tämän kotipalatsissa Lahoressa Pakistanin itäosassa.

Afganistanissa valtiovierailulla ollut Modi soitti aamulla Pakistanin pääministerille onnitellakseen tätä syntymäpäivän johdosta, ja muutaman tunnin kuluttua herrat jo syleilivät toisiaan Lahoren lentokentällä.

”Vietin miellyttävän illan Sharifin perheen luona. Nawaz Sharifin syntymäpäivä ja hänen tyttärentyttärensä häät tekivät tilaisuudesta kaksinkertaisen juhlan”, Intian pääministeri tviittasi.

Pakistanin pääministerin kerrotaan kulkeneen hääjuhlassa sonnustautuneena vaaleanpunaiseen intialaiseen turbaaniin, jonka hän sai lahjaksi pääministeri Modilta.

Kyseessä oli Narendra Modin ensimmäinen vierailu naapurimaassa tämän pääministerikaudella ja vasta kahdeksas kerta, kun intialainen pääministeri vieraili Pakistanissa vuoden 1947 jälkeen, jolloin maat itsenäistyivät Britannian alaisuudesta. Edellisestä Intian pääministerin vierailusta Pakistanissa oli kulunut 11 vuotta.

Modin syntymäpäiväkyläily naapurimaassa herätti toiveita liennytyksestä ydinasevaltojen välillä. Maiden välinen rajakauppa on jo moninkertaistunut viime vuosina, myös kiistellyn Kashmirin alueen tulitaukolinjan poikki.

Kashmirin kohtalo on ollut sovintoneuvottelujen esteenä vuosikymmenten ajan. Molemmat maat pitävät aluetta omanaan. Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n uskotaan tukevan separatistijärjestöjä, jotka tekevät terrori-iskuja Intian puolella rajaa.

Pakistan ei ole sen sijaan tehnyt elettäkään terroristijärjestö Laskhar-e-Taiban pysäyttämiseksi. Järjestöä epäillään Mumbaissa Intiassa vuonna 2008 tehdyistä terrori-iskuista, joissa 174 ihmistä sai surmansa.

Pääministerit Modi ja Sharif ovat molemmat oikeistolaisia konservatiivipoliitikkoja, jotka kannattavat liberaalia talouspolitiikkaa. Kumpikin johtaa uskonnollista puoluetta, Modi hindunationalistista Intian kansanpuoletta (BJP), Sharif Pakistanin muslimiliittoa.

He ovat myös kutakuinkin samaa ikäluokkaa, Sharif 66-vuotias ja Modi vuotta nuorempi.

Tähän yhtäläisyydet päättyvät.

Modi kuuluu alempiarvoiseen öljynpuristajien kastiin. Lapsena hän työskenteli isänsä kanssa teenmyyjänä Vadnagarin rautatieasemalla Gujaratin osavaltiossa lähellä Pakistania. Hän liittyi kahdeksanvuotiaana hindunationalistien puolisotilaalliseen RSS-järjestöön ja opiskeli aikuisena yhteiskuntatieteitä yliopiston etäkurssilla.

Nawaz Sharif on puolestaan vauraan teollisuussuvun poika ja yksi Pakistanin rikkaimmista miehistä. Sharifin sukuklaani on hallinnut Pakistanin politiikkaa jo vuosikymmenten ajan vuoron perään Bhutton perheen kanssa.

Sharif on kolmatta kertaa maan pääministerinä. Edellinen kausi päättyi sotilasvallankaappaukseen, jolloin Sharif lähti maanpakoon Saudi-Arabiaan.

Narendra Modi nimettiin Intian pääministeriksi vuonna 2014 BJP-puolueen jytkyn jälkeen. Modin pääministerikaudella Intia on lisännyt rajusti sotilasmenojaan ja maasta on tullut maailman suurin ulkomaisten sijoitusten kohde. Talous kasvaa nopeammin kuin Kiinassa. Mumbain ja Ahmedabadin välille suunnitellaan luotijunayhteyttä.

Juuri kun näytti siltä, että Etelä-Aasian kiistakumppanien välit alkaisivat lämmetä, pakistanilaiset terroristit hyökkäsivät vuodenvaihteessa Intian ilmavoimien tukikohtaan Pathankotissa lähellä Pakistanin rajaa. Neljä päivää kestäneessä hyökkäyksessä kuoli seitsemän intialaissotilasta ja kuusi terroristia.

Intian tiedustelu oli saanut vihiä tulevasta iskusta, ja Venäjältä hankitut Mig-hävittäjät ja taisteluhelikopterit oli siirretty turvaan.

Intia syytti iskusta pakistanilaista terroristiryhmää Jaish-e-Mohammedia, jota pidetään tiedustelupalvelu ISI:n luomuksena. Intian viranomaiset luovuttivat Pakistanille nauhoitteita terroristien puheluista Pakistanissa olleiden iskun suunnittelijoiden kanssa.

Intialaisille kommentaattoreille isku lentotukikohtaan ei tullut yllätyksenä. Aina kun Intian ja Pakistanin hallitusten välillä on käyty sovintoneuvotteluja, terrori-isku tai Pakistanin armeijan hyökkäys on katkaissut poliittisten johtajien aikeet.

Tällä kertaa pääministeri Sharif soitti Narendra Modille ja lupasi ”ripeitä ja päättäväisiä toimia” iskun suunnittelijoiden kiinnisaamiseksi.

Pakistanin armeijan komentaja Raheel Sharif vakuutti, että armeijalla on nollatoleranssi terroristijärjestöjä kohtaan.

Molempien maiden hallitukset haluaisivat lisätä kauppaa maiden välillä. Rauhanneuvotteluja olisi tarkoitus jatkaa ulkoministerien kesken viikonloppuna Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa.

Oma myrsky vesilasissa nousi siitä, kun Intian BJP-puolueen pääsihteeri Ram Madhav totesi Al Jazeera -kanavan haastattelussa kannattavansa Intian, Pakistanin ja Bangladeshin yhdistymistä.

Haastattelu tehtiin joulukuun alussa, mutta esitettiin satelliittikanavalla joulupäivänä – samaan aikaan kun pääministerit Modi ja Sharif kävelivät käsi kädessä Sharifin sukutiluksilla Lahoressa.

Puoluesihteeri sanoi uskovansa, että jonain päivänä Intia, Pakistan ja Bangladesh tulevat yhdistymään rauhanomaisesti ja syntyy Akhand Bharat, jakamaton Intia. Madhav vertasi Intian ja naapurimaiden tilannetta Saksan yhdistymiseen.

Paluu Intian brittiläisen siirtomaavallan aikaisiin rajoihin loisi valtavan talousalueen, jossa asuu lähes neljäsosa koko maailman asukkaista.

Puoluesihteerin puheiden taustalla oli kuitenkin ajatus hindulaisesta Suur-Intiasta, jollaista nykypäivän hindunationalistien edelläkävijät kaavailivat jo siirtomaakaudella, natsi-Saksan rotuoppien mukaisesti.

Hindujen maailmanneuvosto -nimisen ääriliikkeen johtaja Pravin Togadia ehdotti vuosi sitten luopumista Intian useissa osavaltioissa käytössä olevasta kahden lapsen politiikasta. Hindujen piti synnyttää lisää lapsia, jotta väestö kasvaisi ja jatkossa Intian lippu liehuisi Afganistanista Bangladeshiin.

Intia on todellisuudessa moniuskontoinen maa. Maassa asuu 180 miljoonaa muslimia, 30 miljoonaa kristittyä ja 20 miljoonaa sikhiä.

Ei kommentteja: