perjantai 12. helmikuuta 2016

Traaginen ystävänpäivän yö Pretoriassa

KU-VIIKKOLEHTI 12.2.2016

Helmikuun 14. päivänä 2013 uutiset kertoivat, että maailmankuulu eteläafrikkalainen vammaisjuoksija Oscar Pistorius oli aamuyöllä surmannut tyttöystävänsä Reeva Steenkampin.

Paralympialaisten pikajuoksun kuusinkertaista kultamitalistia syytettiin murhasta. Pistorius oli ampunut pistoolillaan neljä laukausta kohti Steenkampia, joka oli lukinnut itsensä Pistoriuksen asunnon vessaan.

Pistorius sanoi surmanneensa tyttöystävänsä erehdyksessä. Oman kertomuksensa mukaan hän luuli puolustautuneensa murtovarasta vastaan, jonka hän uskoi kiivenneen sisään kylpyhuoneen ikkunasta.

Myöhemmin oikeudenkäynnissä Pistorius itki jatkuvasti ja oksenteli, kun Steenkampin saamia vammoja kuvailtiin yksityiskohtaisesti.

26-vuotias Pistorius ja kolme vuotta vanhempi Steenkamp olivat seurustelleet kolme kuukautta. Pistorius oli kaikkien tuntema urheilutähti, Steenkamp puolestaan kuuluisa huippumalli ja seurapiirijulkkis.

Murhatapausta tutkineiden poliisien mukaan Pistoriuksen asunnossa maan pääkaupungin Pretorian hienostoalueella oli riidelty usein. Naapurit kertoivat oikeudenkäynnissä kuulleensa surmayönä naisen huutoa asunnosta.

Pistoriuksen tiedettiin olevan mieleltään ailahteleva aseita ihannoiva macho, jolla oli nukkuessaan aina sängyn alla hopeinen Tauruksen yhdeksänmillinen puoliautomaattipistooli.

Kolme viikkoa ennen surmayötä Steenkamp oli kertonut WhatsApp-viestissä pelkäävänsä Pistoriusta silloin kun tämä vihastuu.

Lähisuhdeväkivalta on Etelä-Afrikassa vakava ongelma. Lähes joka toinen eteläafrikkalaisnainen on joutunut miehensä tai poikaystävänsä pahoinpitelemäksi. Yli tuhat naista kuolee vuosittain mieskumppaninsa surmaamana. Maassa raportoidaan vuosittain yli 55 000 raiskaustapausta.

Reeva Steenkamp ei ollut pelkästään huippumalli. Hänellä oli myös korkeakoulututkinto oikeustieteessä. Surmayön jälkeisenä päivänä hänen oli määrä puhua paikallisen koulun oppilaille naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta.

Hallituspuolue ANC:n naisliiton aktiivit osoittivat oikeudenkäynnin aikana mieltään oikeustalon edustalla ja vaativat Pistoriukselle maksimirangaistusta murhasta.

Oscar Pistoriuksen oikeusjuttua käsiteltiin Pretorian ylioikeudessa puolen vuoden ajan. Syyskuussa 2014 ylioikeuden tuomari, 66-vuotias musta nainen Thokozile Masipa, antoi tuomionsa. Hän kumosi murhasyytteen ja tuomitsi Pistoriuksen taposta, sillä oikeudenkäynnissä ei kyetty riittävällä varmuudella osoittamaan, että Pistoriuksen tarkoituksena oli surmata naisystävänsä.

Tuomion perustelujen mukaan Masipa näytti pitävän uskottavampana Pistoriuksen kertomusta tapahtumien kulusta. Pistorius oli kertonut, että hän oli yöllä kuullut ääntä kylpyhuoneesta ja lähti pimeässä pistoolin kanssa taltuttamaan asuntoon tunkeutuvaa murtovarasta. Hän uskoi Steenkampin nukkuvan sängyssä.

Hän ymmärsi erehdyksensä vasta kun hän oli ampunut laukaukset vessan oven läpi. Hän hakkasi oven rikki krikettimailalla ja hälytti lähimmät naapurinsa paikalle. Steenkamp hengitti vielä mutta oli tajuttomana. Naapurit kertoivat, kuinka Pistorius piteli naista sylissään, itki ja rukoili, että tämä säilyisi elossa.

Naisen avunhuudoista oikeudenkäynnissä kertoneet naapurit asuivat usean sadan metrin päässä eivätkä olleet sittenkään varmoja huutojen ajankohdasta tai siitä, oliko kyse naisen vai miehen tuskanhuudoista.

Steenkamp oli lähettänyt Pistoriukselle WhatsAppissa 1 700 viestiä. Vain neljän viestin sisällössä oli kyse jostain muusta kuin rakastavaisille tyypillisestä viestinvaihdosta ja hellyydenosoituksista.

Steenkampilla oli ollut käsilaukussaan ystävänpäiväkortti, jossa hän kertoi rakastavansa Pistoriusta.

Puolustus vetosi myös siihen, että amputoitujen alaraajojensa lisäksi Pistorius kärsi yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä, jonka oireena oli jatkuva ahdistus ja huolestumisen tunne.

Kuten monet muutkin valkoiset eteläafrikkalaiset, hän pelkäsi erityisesti murtovarkaita. Hänen äitinsäkin oli nukkunut aina ase tyynyn alla.

Etelä-Afrikassa tehdään vuosittain lähes 20 000 asuntomurtoa. Joka vuosi asuntomurtojen yhteydessä lähes 400 asunnonomistajaa surmataan ja 1 500 naista raiskataan.

Tuomari Thokozile Masipan mukaan Pistoriuksen syyllisyyden kannalta oli lopulta epäolennaista, kuka oli vessan oven takana. Näytön perusteella ei hänen mielestään ollut kyse Steenkampin tahallisesta murhasta. Jos taas Pistorius kuvitteli, että oven takana oli murtovaras, hän ei tuomarin mielestä, hänen subjektiivinen tilansa huomioon ottaen, pitänyt murtovarkaan kuolemaa tekojensa todennäköisenä seurauksena.

Pistorius tuomittiin taposta vankilaan viideksi vuodeksi, mutta hän pääsi viime syksynä ehdonalaiseen kotiarestiin.

Pistorius ehti olla kotiarestissa vain kaksi kuukautta, kun korkein vetoomustuomioistuin antoi joulukuussa oman tuomionsa. Vetoomustuomioistuin tuomitsi Pistoriuksen murhasta.

Viisihenkisen tuomariston mielestä kyse oli ”Shakespearen näytelmiin verrattavissa olevasta inhimillisestä tragediasta”. Tuomarit eivät kuitenkaan puhuneet lähisuhdeväkivallasta tai mustasukkaisuusmurhasta.

Murhatuomion perustelujen mukaan järkevän ihmisen olisi pitänyt ymmärtää, että neljä ammuttua luotia tappaa, oli oven takana sitten kuka tahansa. Tuomariston mielestä Pistorius ei ollut vaarassa, sillä hän ei tiennyt, kuka oven takana oli ja aiheuttiko tämä hänelle uhkaa.

Oikeusprosessi kuitenkin jatkuu, sillä Pistoriuksen asianajajat ovat valittaneet tuomiosta perustuslakituomioistuimeen. Puolustuksen mielestä vetoomustuomioistuimen tulkinta Pistoriuksen tahallisuudesta oli perustuslain syrjintäkiellon vastainen, sillä se ei ottanut huomioon sitä, mitä ahdistuneisuudesta ja vammaisuudesta kärsivän Pistoriuksen päässä todella liikkui ystävänpäivän yönä kolme vuotta sitten.

Valituksen mukaan vetoomustuomioistuin myös ylitti valtuutensa, kun se puuttui ylioikeuden tuomarin tekemään tosiasioiden tulkintaan koskien Pistoriuksen subjektiivista tahallisuutta.

Etelä-Afrikassa ei ole tiettävästi aiemmin tuomittu murhasta ketään, joka on surmannut lähiomaisen tai rakastettunsa luultuaan tätä murtovarkaaksi.

Ei kommentteja: