perjantai 8. huhtikuuta 2016

Odotettavissa lisää valvontaa

KU-VIIKKOLEHTI 8.4.2016

Miltä maailma näyttää ja mitä on odotettavissa tänä keväänä? Ylikansallinen turva-alan yhtiö G4S julkaisi viikko sitten maailmanlaajuisen riskiennusteensa vuoden 2016 toiselle vuosineljännekselle. Kyseessä onkin varsin mielenkiintoinen katsaus maailman tilanteeseen ja lähitulevaisuuden skenaarioihin.

Turva-alan konsulttifirma tietysti korostaa päällimmäisenä terrorismin uhkaa. Uusien terrori-iskujen riski on ennusteen mukaan edelleen suuri. Isis-järjestö on joutunut vetäytymään laajoilta alueilta Syyriassa ja Irakissa ja pyrkii sen sijaan tekemään näyttäviä iskuja Euroopassa ja muualla maailmassa.

Uusien iskujen pelossa valvonta kasvaa. ”Terrorisminvastaiset operaatiot tulevat jatkumaan, ja tehostetuista turvajärjestelyistä on tulossa normi”, raportissa todetaan.

Monissa globaalin etelän maissa kansalaiset ovat puolestaan lähdössä kaduille osoittamaan mieltään vallanpitäjiä ja korruptiota vastaan. Hallitusten eroa vaativia protesteja on luvassa ainakin Brasiliassa, Venezuelassa ja Malesiassa.

Myös vaalikampanjat voivat aiheuttaa lähiaikoina levottomuuksia Perussa, Haitissa sekä useissa Afrikan maissa, joissa pitkään vallassa olleet presidentit eivät suostu luopumaan virastaan. Yhdysvalloissa presidentinvaalien esivaalit vievät huomion monilta muilta tärkeiltä asioilta.

Lähi-idän maissa ei tänä vuonna puhuta arabikeväästä, vaan ihmiset yrittävät lähinnä tulla toimeen pahentuneen sorron ja eriarvoisuuden keskellä.

Turva-alan konsultit eivät usko rauhanneuvottelujen lopettavan sotia Syyriassa ja Jemenissä. Lähi-idän alueen kaaos tulee raportin mukaan vain kiihtymään, kun terrori-iskujen määrä todennäköisesti kasvaa muslimien paastokuukauden ramadanin käynnistyessä kesäkuussa.

Ranska tulee olemaan kesäkuussa kutakuinkin valmiustilassa jalkapallon EM-kisoihin kohdistuvan terroriuhan vuoksi. Stadionien turvajärjestelyjä on tiukennettu, ja lisää kontrollitoimia on odotettavissa metroasemille, lentokentille sekä kisakaupunkien puistoihin ja toreille pystytettäville fanialueille.

Venäjän vähentäessä ilmaiskujaan Syyriassa Isisin vastainen taistelu jää raportin mukaan pitkälti kurdijoukkojen harteille. Turkki puolestaan pommittaa omia kurdijoukkojaan ja satunnaisesti myös Syyrian kurdeja.

Irakissa Isistäkin pahempana turvallisuusriskinä pidetään Tigris-joella sijaitsevan suuren padon murtumista Mosulin kaupungin pohjoispuolella.

Raportin mukaan Ranska ja muut länsimaat keskittyvät Isisin vastaisiin salaisiin operaatioihin nyt Libyassa pysäyttääkseen järjestön leviämisen naapurimaihin. Turistikauden alkaessa etenkin Tunisian rantalomakohteet joutuvat varautumaan uusien terrori-iskujen uhkaan.

Venäjä tulee raportin mukaan pysymään uutisotsikoissa ulkopoliittisten seikkailujensa vuoksi Syyriassa ja Ukrainassa. Kirjoittajien mukaan Putinin hallinto pyrkii kansainvälisillä voimanosoituksillaan siirtämään huomion pois kotimaan talousongelmista. Venäjällä korruptio rehottaa ja uudistukset saavat odottaa, sillä seurauksella että infrastruktuuri rappeutuu ja välinpitämättömyys kasvaa.

Venäjän talousongelmien keskeisenä syynä on öljyn hintaromahdus, joka on pakottanut leikkaamaan menoja kaikissa öljyntuottajamaissa Nigeriasta Venezuelaan ja Persianlahden maihin.

Globaalin kysynnän vähentyminen on puolestaan hidastamassa talouskasvua vientimarkkinoista riippuvaisessa Kiinassa ja muissa Aasian halpatuotannon maissa.

Sijoittajille suotuisimpia kasvumaita ovatkin raportin mukaan tällä hetkellä Intia, Indonesia, Etiopia, Tansania sekä useimmat Itä-Euroopan maat.

Euroopassa ilmojen lämpeneminen on varma kevään merkki. Raportin mukaan lämpimämpi kevätsää saattaa houkutella aiempaa enemmän pakolaisia pyrkimään Pohjoismaihin ja Länsi-Eurooppaan. Kreikan ja Makedonian välisen rajan sulkeminen ja aiempaa tiukemmat rajatarkastukset Balkanin maissa kuitenkin estävät useimpien matkustusaikeet.

EU:n ja Turkin välinen pakolaisten palautussopimus sotii turvapaikanhakijoiden oikeuksia vastaan, mutta voi helpottaa Kreikan mahdollisuuksia huolehtia maassa olevista yli 50 000 pakolaisesta.

Raportissa ennustetaan myös, että sensaationhakuinen uutisointi yksittäisten turvapaikanhakijoiden epäillyistä rikostapauksista tulee lisäämään äärioikeiston kannatusta Länsi-Euroopan maissa.

Schengenin alueen tulevaisuus on riskiennusteen mukaan vaakalaudalla. Useimpien EU-maiden allekirjoittama Schengenin sopimus pyrkii helpottamaan ihmisten vapaata liikkumista alueen maiden välillä luopumalla rajamuodollisuuksista. Pakolaiskriisin myötä useat maat ovat kuitenkin ottaneet rajatarkastukset taas käyttöön yleisen järjestyksen turvaamisen nojalla.

Oma epävarmuustekijä tulee olemaan Britanniassa kesäkuussa järjestettävä kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Uusimmissa mielipidemittauksissa unionista eroamista kannattavia on ollut selvästi enemmän kuin jäsenyyden kannattajia.

Ei kommentteja: