torstai 24. elokuuta 2017

Presidentin vävy Israelin asialla

KANSAN UUTISET 25.8.2017

Donald Trumpin vävy, 36-vuotias Jared Kushner on lyhyessä ajassa onnistunut mullistamaan Lähi-idän geopolitiikkaa. Yhdysvaltain presidentin Lähi-idän-politiikan pääneuvonantajana Kushnerilla on ollut huomattava rooli Israelin ja Saudi-Arabian viime aikojen lähentymisessä.

Kushner toteuttaa viime kädessä Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun strategiaa rauhan aikaansaamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välille arabimaiden tuella mutta pitkälti Israelin ehdoilla ”yhden valtion mallin” mukaisesti.

Netanyahun strategiaa noudattaen Israel on Trumpin hallinnon avustuksella muodostanut eräänlaisen epäpyhän liiton Lähi-idän epädemokraattisimpien öljyjättien Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien sekä sotilaiden hallitseman Egyptin kanssa yhteiseksi pääviholliseksi nimettyä Irania vastaan.

Kiitollisena amerikkalaisten kanssa tehdyistä uusista asekaupoista Saudi-Arabia liittolaisineen näyttäisi olevan valmis käytännössä tunnustamaan Israelin valtion, jossa myös palestiinalaisille myönnetään kansalaisoikeudet.

Ortodoksijuutalaisen Kushnerin isä on Netanyahun hyvä ystävä ja tärkeimpiä tukijoita Yhdysvalloissa. 1990-luvulla, kun Jared Kushner oli teini-ikäinen, Netanyahu yöpyi Kushnerin perheen luona New Jerseyssä.

Jared Kushnerin rinnalla Lähi-idän uusia liittolaissuhteita on juoninut Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman, joka pian Trumpin vaalivoiton jälkeen loi läheiset suhteet Kushnerin ja Ivanka Trumpin kanssa.

Presidentin tyttären Ivanka Trumpin kerrotaan olevan Saudi-Arabiassa niin suosittu, että naisten keskuudessa Donald Trumpia kutsutaan arabialaiseen tapaan Abu Ivankaksi, Ivankan isäksi.

Jared Kushnerilla ei ole ennestään kokemusta politiikasta eikä rauhansovittelusta. Hänen tärkeimpänä pontimenaan on ortodoksijuutalaisuus ja vankka käsitys Israelista juutalaisten luvattuna maana.

Kushner opiskeli ortodoksijuutalaisten omissa kouluissa Yhdysvalloissa ja matkusti teini-ikäisenä pääministeri Netanyahun johtamalle amerikanjuutalaisten nuorten opintomatkalle Auschwitziin ja Israeliin. Hänen isovanhempansa pakenivat aikoinaan natsien juutalaisvainoja Amerikkaan.

Jared Kushnerin kiinteistöalalla toimiva miljardööri-isä on tukenut miljoonilla dollareilla Netanyahun vaalikampanjoita, Länsirannan alueen laittomia juutalaissiirtokuntia sekä kiihkojuutalaisia järjestöjä ja kouluja Israelissa ja Yhdysvalloissa.

Jared Kushner itse toimi vielä viime vuonna Kushnerin perheyhtiön johtajana. Yhtiö on tehnyt huomattavia sijoituksia Israeliin ja ottanut lainoja israelilaisilta pankeilta.

Myös Donald Trump on tukenut miehitetyllä Länsirannalla sijaitsevaa Beit Elin siirtokuntaa kiihkojuutalaista järjestöä johtavan liikekumppaninsa David Friedmanin pyynnöstä. Alkuvuodesta Trump nimitti Friedmanin suurlähettilääksi Israeliin.

Saudi-Arabiassa Kushner on käynyt neuvotteluja kuningas Salmanin pojan, prinssi Mohammed bin Salmanin kanssa.

New York Timesin siteeraamat Trumpin hallinnon korkeat virkamiehet paljastivat vastikään, että amerikkalaiset ovat tukeneet Saudi-Arabiaa Jemenin sodassa lähinnä vahvistaakseen sotatoimista vastanneen prinssi Mohammedin asemaa kuningashuoneen vallanperimysjärjestyksessä. Kuningas Salman nimitti 31-vuotiaan Mohammedin kruununprinssiksi kesäkuussa.

Sitä ennen prinssi Mohammed toimi jo puolustusministerinä, öljyministerinä ja talousministerinä sekä Saudi-Arabiassa suuresti hehkutetun Visio 2030 -talousuudistushankkeen keulakuvana. Hankkeen tavoitteena on vähentää riippuvuutta öljystä houkuttelemalla maahan investointeja ja investoimalla ulkomaille.

Saudi-Arabian sijoitusrahaston johtajaksi tultuaan prinssi Mohammed teki ensi töikseen 3,5 miljardin dollarin suursijoituksen taksifirma Uberiin.

Viime viikolla kerrottiin yllättäen, että kruununprinssi haluaisi lopettaa sodan Jemenissä ja käynnistää Irakin pääministerin Haider al-Abadin johdolla rauhanneuvottelut Jemenin huhtikapinallisia tukevan Iranin kanssa.

Ei ollut sattumaa, että Trump teki ensimmäisen valtiovierailunsa juuri Saudi-Arabiaan ja Israeliin. Molemmat vierailut olivat Jared Kushnerin järjestämiä.

Trump kaipaa Saudi-Arabiasta öljyä, sijoituksia ja asekauppoja. Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen toiseksi tärkein raakaöljyn tuoja. Yhdysvallat on puolestaan maailman ylivoimaisesti suurin aseidenviejä. Lähes puolet asekaupasta päätyy Lähi-itään, jossa suurimmat ostajat ovat Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit.

Saudi-Arabian-vierailun aikana sovittiin satojen miljardien dollarien aseostoista Yhdysvalloista. Kauppa sisälsi panssarivaunuja, helikoptereita, sotalaivoja, tiedustelulentokoneita sekä tutkajärjestelmän, jonka hintaan Kushner järjesti alennusta soittamalla neuvottelupöydästä aseyhtiö Lockheed Martinin johtajalle Yhdysvaltoihin.

”Tämä oli hieno päivä. Mahtavia investointeja Yhdysvaltoihin ja työpaikkoja, työpaikkoja, työpaikkoja”, Trump kommentoi.

Ei kommentteja: