torstai 30. marraskuuta 2017

Miksi Mugabe sai vihdoin lähteä

KANSAN UUTISET 1.12.2017

Jos joku odottaa Zimbabwen siirtyvän pikaisesti demokratiaan presidentti Robert Mugaben syrjäyttämisen jälkeen, niin kannattaa ensin tutustua hänen seuraajansa ansioluetteloon.

Viime viikolla presidentiksi nimitetty Emmerson Mnangagwa on ollut Mugaben suojatti ja oikea käsi koko tämän 37 vuotta kestäneen valtakauden ajan. Mnangagwa on toiminut maan salaisen palvelun päällikkönä, valtiovarainministerinä, puolustusministerinä ja vuodesta 2014 marraskuun alkuun asti varapresidenttinä.

Zimbabwen itsenäisyyssodan vuosina Mnangagwa kuului sissiliike Zanun pelättyyn Krokotiilijengiin, joka teki 1960-luvulla pommi-iskuja poliisiasemille ja surmasi valkoisia maanomistajia veitsillä.

Mnangagwa tunnetaan Zimbabwessa edelleen lempinimellä Krokotiili. Hänen kannattajiaan Zanu PF -puolueessa on kutsuttu Lacoste-ryhmäksi – vaatemerkin krokotiililogon vuoksi.

Vuosina 1983­–87 pian Zimbabwen itsenäistymisen jälkeen Mnangagwa johti armeijan kosto-operaatiota kilpailevan Zapu-sissiliikkeen kannattajiksi epäiltyjä vastaan maan länsiosissa ndebelekansan asuttamassa Matabelemaassa. Arviolta 20 000 ihmistä surmattiin teloittamalla tai sytyttämällä heidän kotinsa palamaan.

Vuonna 1998 Mnangagwa johti Zimbabwen armeijan operaatiota Kongon sisällissodassa. Hän rikastui mineraalikaupoilla ja Kongosta salakuljetetuilla timanteilla yhdessä armeijan kenraalien kanssa.

Vuoden 2008 vaalien aikana Mnangagwa vastasi oppositionvastaisesta väkivaltakampanjasta. Opposition vaalitilaisuudet kiellettiin, ja satoja opposition kannattajia surmattiin. Maaseudulla tuhansia ihmisiä hakattiin tai kidutettiin kostoksi siitä, että heidän vaalipiirissään oli vaalien ensimmäisellä kierroksella äänestetty oppositiota.

”On ironista, että Mnangagwaa, yhtä Zanu PF -puolueen sorron symboleista, pidetään nyt uuden toivon tuojana”, kommentoi BBC:n kirjeenvaihtaja Shingai Nyoka Zimbabwen pääkaupungista Hararesta.

Tunnetun zimbabwelaisen ihmisoikeusjuristin Brian Kagoron mukaan vallanvaihdossa oli kyse Zanu PF:n sisäisestä valtakamppailusta, joka vain naamioitiin kansan vallankumoukseksi.

93-vuotiaan Mugaben seuraajan paikasta on käyty puolueen sisällä kamppailua jo pitkään. 75-vuotiasta Mnangagwaa pidettiin todennäköisenä seuraajaehdokkaana sen jälkeen kun hänet nimitettiin varapresidentiksi kolme vuotta sitten.

Generation 40:ksi tai G40:ksi itseään kutsuva ryhmä hiukan nuoremman polven poliitikkoja peräänkuulutti puoluejohtoon sukupolvenvaihdosta ja kehotti itsenäisyyssodan veteraaneja jäämään eläkkeelle. G40-ryhmän poliitikot eivät ole ryhmän nimestä huolimatta nelikymppisiä vaan yli 50- tai 60-vuotiaita, mutta useimmat olivat vielä lapsia Zimbabwen vapautustaistelun aikana.

G40-ryhmä liittoutui presidentti Mugaben puolison, 52-vuotiaan Grace Mugaben taakse, josta kaavailtiin seuraavaa presidenttiä. Grace Mugabe lähti mukaan politiikkaan vasta vuonna 2014, kun hänet valittiin Zanu PF:n naisjärjestön johtajaksi. Sitä ennen hän oli enemmän kiinnostunut perheen loistohuviloista, liiketoimistaan ja shoppailusta ulkomailla.

Grace Mugabe pääsi 22-vuotiaana töihin presidentinkansliaan toimistosihteeriksi. Hän synnytti kaksi lasta suhteestaan itseään 41 vuotta vanhemman presidentin kanssa ennen kuin he menivät naimisiin vuonna 1996 presidentti Mugaben jäätyä leskeksi.

Zanu PF:n valtakamppailu kärjistyi elokuussa, kun varapresidentti Emmerson Mnangagwa yritettiin myrkyttää puolueen nuorisoliiton tilaisuudessa, joidenkin väitteiden mukaan myrkytetyllä jäätelöllä, joka oli peräisin presidenttiparin omistamasta jäätelötehtaasta.

Marraskuun alussa Mugabe erotti Mnangagwan varapresidentin tehtävistä syyttäen häntä juonittelusta hallitusta vastaan. Mnangagwa lähti Etelä-Afrikkaan.

Grace Mugabe oli sitä ennen vaatinut puheessaan Mnangagwan Lacoste-ryhmän eliminoimista ”iskemällä käärmettä päähän”.

Yhdeksän päivän päästä sotilaat kaappasivat armeijan komentajan johdolla vallan ja asettivat presidentti Mugaben kotiarestiin. Parikymmentä Zanu PF:n G40-ryhmän johtavaa poliitikkoa pidätettiin ja erotettiin puolueesta. Hararessa ihmiset lähtivät kaduille juhlimaan.

Kun Mugabe oli suostuteltu eroamaan, Mnangagwa palasi Etelä-Afrikasta ja julistettiin presidentiksi.

Kyynisempien arvioiden mukaan monikaan asia ei tule muuttumaan Zimbabwessa vielä lähiaikoina. Kenraalien, turvallisuusjoukkojen ja vanhan puolue-eliitin klikki tulee jatkamaan vallassa myös Mugaben syrjäyttämisen jälkeen, ainakin ensi vuoden vaaleihin asti.

Zimbabwen median mukaan Mugabelle luvattiin elinikäinen syytesuoja ja kymmenen miljoonan dollarin eroraha vastineeksi vapaaehtoisesta eronpyynnöstään. Hänelle maksetaan edelleen täysimääräinen presidentin kuukausipalkka kaikkine etuisuuksineen. Mugaben perheen omaisuuteen ei myöskään kajota. Kun Mugabe kuolee, Grace Mugabelle maksetaan joka kuukausi puolet presidentin palkasta.

Ei kommentteja: