keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Tyttö eturintamassa

KANSAN UUTISET 29.3.2018

Joulukuun 15. päivä oli melko tavallinen uutispäivä Palestiinan miehitetyllä Länsirannalla. Donald Trump oli edellisellä viikolla ilmoittanut, että Yhdysvallat aikoo siirtää Israelin suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin. Palestiinalaiset nuoret protestoivat päätöstä heittämällä kiviä Israelin sotilaita kohti eri puolilla miehitettyä Länsirantaa. Oli perjantai, muslimien pyhäpäivä.

Sotilaat vastasivat kuten yleensä, kyynelkaasulla, kumiluodeilla ja ampumalla vesitykeillä ulosteelle haisevaa nestettä ihmisten päälle.

Nabi Salehin kylässä 20 kilometriä Ramallahista pohjoiseen tapahtumat saivat kuitenkin epätavallisen käänteen, kun 15-vuotias Mohamed Tamimi sai lähietäisyydeltä ammutun kumiluodin päähänsä. Poika vietiin sairaalaan kalloleikkaukseen.

Pian kaksi sotilasta ilmestyi Mohamedin sedän ja tädin kotipihaan. Taloa kohti oli hetkeä aiemmin ammuttu kyynelkaasukranaatti, joka rikkoi parvekkeen ikkunan.

Monet ovat jo nähneet sosiaalisessa mediassa laajalle levinneen videon, jossa farkkutakkiin pukeutunut 16-vuotias teinityttö Ahed Tamimi tuuppii ja potkii itseään päätä pidempiä sotilaita ja käskee heitä poistumaan talon edustalta. Serkkunsa ampumisesta järkyttynyt tyttö onnistuu läpsäisemään toista sotilasta kasvoihin kämmenellään. Lopulta Ahedin äiti tulee väliin rauhoittamaan tilannetta.

Täydessä suojavarustuksessa olleet aseistautuneet sotilaat säilyttävät malttinsa ja lähtevät hetken päästä kävelemään pois.

Ahedin äidin Facebookissa julkaisema video lähti leviämään, ja pian sitä kommentoitiin Israelin tv-kanavilla. Opetusministeri Naftali Bennett vaati Ahedille ja tämän perheelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Sen sijaan monille palestiinalaisille ja Palestiinan solidaarisuusliikkeen aktiiveille ulkomailla Ahedista tuli palestiinalaisten vastarinnan uusi esikuva, joka paljain käsin uskalsi uhmata miehittäjiä.

Neljän päivän kuluttua sotilaat tulivat pidättämään Ahedin tämän kotiin keskellä yötä tehdyssä operaatiossa. Israelin sotilaat kuvasivat pidätyksen, ja siitä näytettiin otteita televisiossa.

Syyttäjä vaati Ahedille kymmenen vuotta vankeutta törkeästä päällekarkauksesta, sotilaiden työn estämisestä ja yllytyksestä väkivaltaan.

Myöhemmin myös Ahedin äiti pidätettiin, kun hän meni poliisiasemalle tiedustelemaan tyttären olinpaikkaa.

Ulkomailla ihmisoikeusjärjestöt kampanjoivat Ahedin vapauttamisen puolesta. Lähes kaksi miljoonaa ihmistä allekirjoitti verkossa vetoomuksen Ahedin ja useiden satojen muiden alaikäisten palestiinalaisten vapauttamiseksi Israelin vankiloista.

Kaikkiaan 1 400 alaikäistä palestiinalaista on saanut syytteen Israelin sotilastuomioistuimissa kolmen viime vuoden aikana.

Viime viikolla sotilastuomioistuin ilmoitti, että syyteneuvottelun tuloksena Ahed ja hänen äitinsä tuomitaan kumpikin kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Molemmille määrättiin myös yli tuhannen euron suuruiset sakot.

Kumiluodilla päähän ammuttu serkku selvisi lopulta hengissä leikkauksen ja usean päivän kooman jälkeen, tosin pää loppuelämän ajan epämuodostuneena, sillä osa hänen kallostaan irrotettiin, jotta luoti pystyttiin poistamaan.

Israelin puolustusvoimien mukaan poika loukkaantui kaaduttuaan polkupyörällä.

Ahed Tamimi ei ollut ensimmäistä kertaa osoittamassa mieltä Israelin sotilaita vastaan. Nabi Salehin kylässä on vuosien ajan joka perjantai marssittu kylän maille rakennettua juutalaisten laitonta siirtokuntaa vastaan. Siirtokunnan asukkaat ottivat vuosia sitten haltuunsa myös kylän vesilähteen.

Israelin sotilaat ovat joka viikko ampuneet kyynelkaasua, kumiluoteja ja haisevaa nestettä mieltään osoittavia kyläläisiä ja heitä tukemaan tulleita ulkomaalaisia aktivisteja ja toimittaja kohti.

Ahedin isä on ollut pidätettynä tai vangittuna 11 kertaa. Yli 400 kyläläistä on saanut vammoja Israelin sotilaiden luodeista tai kyynelkaasukranaateista.

Sotilaat ovat hyökänneet Ahedin perheen kotiin yli 150 kertaa. Kerran kotietsinnässä takavarikoitiin Ahedin isoveljen koulukirjoja.

Sinisilmäinen ja vaaleatukkainen palestiinalaistyttö Ahed pääsi median parrasvaloihin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana, kun hän uutiskuvassa heristi nyrkkiä sotilaille, jotka olivat juuri pidättäneet hänen veljensä.

Valokuvan ansiosta tyttö kutsuttiin äitinsä kanssa Turkkiin tapaamaan tuolloin pääministerinä ollutta Turkin nykyistä presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania, joka antoi Ahedille lahjaksi iPhonen.

Siitä lähtien äiti on säännöllisesti kuvannut kyläläisten mielenosoituksia ja julkaissut videoita verkossa. Eräällä kolme vuotta sitten kuvatulla videolla Ahed puraisee israelilaissotilasta käteen yrittäessään yhdessä muiden lasten kanssa vapauttaa 11-vuotiaan pikkuveljensä aikuisen sotilaan painiotteesta.

Ahedin äidin mielestä videoklipit sosiaalisessa mediassa ympäri maailman ovat olleet tehokkaampi ase kuin kivien heittely sotilaita kohti.

Ei kommentteja: