torstai 1. marraskuuta 2018

Sieppausdraama Dar es Salaamissa

KANSAN UUTISET 2.11.2018

Yhtenä torstaina viime kuussa Mohammed Dewji oli menossa läheisen luksushotellin kuntosalille, kuten hänellä on ollut tapana tehdä joka aamu. Kello oli puoli kuusi aamulla, ja Dar es Salaamissa oli vielä pimeää. Tällä kertaa aamutreenit jäivät kuitenkin tekemättä, sillä Colosseum-hotellin pihalla häntä odottivat naamioituneet miehet, jotka sieppasivat hänet autoonsa, ampuivat muutaman laukauksen ilmaan ja lähtivät ajamaan Haile Selassie Roadia kovaa vauhtia kohti Masakin niemen pohjoiskärkeä.

Seuraavan viikon aikana Tansaniassa ei puhuttu juuri muusta kuin Mo Dewjin sieppauksesta.

Mo Dewji on Tansanian rikkain mies – ja Forbes-lehden mukaan myös koko Afrikan nuorin miljardööri. Hän on 43-vuotias tansanialaisen monialayrityksen toimitusjohtaja, entinen kansanedustaja ja tunnettu kaikkialla maassa erilaisista hyväntekeväisyysprojekteista.

Tansaniassa myydään hänen omalla nimellään varustettua kolajuomaa, Mo Colaa.

Dar es Salaamin alueen maaherra ja kaupungin poliisijohtaja järjestivät kumpikin lehdistötilaisuudet, joissa puhuivat keskenään ristiriitaisesti. Yhden version mukaan sieppaajina oli kaksi valkoista miestä, toisen mukaan tuntemattomat gangsterit. Paikalliselle medialle puhuneen Uber-kuljettajan mukaan sieppaajilla oli kasvot peittävät kommandopipot päässään.

Hotellin valvontakamerat oli kuulemma poistettu toiminnasta sieppauksen ajaksi. Vartijoiden kerrottiin lähteneen karkuun, kun sieppaajat ampuivat laukauksia ilmaan.

Mo Dewjin perhe lupasi maksaa 400 000 dollaria tiedoista, jotka auttaisivat saamaan hänet vapaaksi.

Lopulta kymmenen päivää myöhemmin sieppaajat päästivät Mo Dewjin vapaaksi keskellä yötä Dar es Salaamin golfkentän lähettyvillä, vain muutaman minuutin ajomatkan päässä presidentinlinnasta.

Mo Dewji ei ole puhunut sieppauksen yksityiskohdista medialle. Hän ainoastaan tviittasi kiitoksensa Tansanian viranomaisille ja poliisille ja kaikille tansanialaisille, jotka olivat rukoilleet hänen puolestaan.

Poliisin mukaan hän kuitenkin kertoi sieppaajien joukossa olleista miehistä, jotka puhuivat englantia eteläafrikkalaisella aksentilla. Poliisijohtajan mukaan sieppaajat halusivat rahaa ja heidän kotimaansa oli viranomaisten tiedossa.

Brittilehti The Times jatkoi tapauksen penkomista. Lehden haastatteleman sotilaslähteen mukaan valkoihoisten ulkomaalaisten mukanaolo sieppauksessa olisi edellyttänyt yhteistyötä Tansanian rajaviranomaisten kanssa.

The Timesin mukaan sieppaus olikin Tansanian hallituksen masinoima ”poliittinen varoitus” Dewjin perheelle ja maan oppositiolle. Lehti kertoi erimielisyyksistä Dewjin suvun ja presidentti John Magufulin välillä. Dewjin suvun omistama yhtiö Mohammed Enterprises Tanzania Limited oli saanut vastikään huomattavat mätkyt maksamattomista tuontiveroista. Lehden mukaan presidentti Magufuli oli myös vaatinut perhettä luovuttamaan omistamiaan maita Tansanian valtiolle.

Lehti siteerasi myös tansanialaista oppositiopoliitikkoa, joka ihmetteli, miksei Haile Selassie Roadin varrella olevien valvontakameroiden kuvia ollut julkistettu. Colosseum-hotellin naapurissa asuvat maan varapresidentti, pääministeri ja useiden ulkomaiden suurlähettiläät. Myös tiedustelupalvelun päämaja sijaitsee hotellin läheisyydessä.

Ulkomailta käsin ylläpidetty verkkolehti Sauti Kubwa kertoi jo sieppauksen aikana, että Mo Dewji oli viety viranomaisten värväämän iskuryhmän salaiseen pidätyskeskukseen. Sisäpiirin lähteiden mukaan käskyt tulivat Dar es Salaamin alueen maaherralta.

Maaherra itse varoitti tansanialaisia spekuloimasta tapauksen taustoilla. Sisäministeri puolestaan uhkasi ryhtyä ankariin toimiin kaikkia niitä vastaan, jotka julkisesti kyseenalaistivat viranomaisten tapaa hoitaa tapauksen tutkintaa.

Verkkolehden mukaan hallitus oli kuukausien ajan vaatinut Mo Dewjiä luopumaan omistamistaan maistaan Rufiji-joella, jonne suunnitellaan 2 100 megawatin vesivoimalan rakentamista lähivuosina. Stiegler’s Gorgen voimala olisi valmistuessaan Afrikan toiseksi suurin vesivoimalaitos. Patoallas tulisi peittämään alueen, joka olisi pituudeltaan sata kilometriä. Veden alle jäisi myös osia Selousin kansallispuistosta, joka on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Kansallispuistosta lohkaistiin jo vuonna 2012 palanen pois venäläisen Rosatomin uraanikaivoksen tieltä.

Presidentti Magufuli oli Tansaniassa hyvin suosittu tullessaan valtaan kolme vuotta sitten. Presidentti kitki korruptiota ja paljasti, että maassa oli vuosien ajan maksettu palkkaa tuhansille virkamiehille, joita ei ollut olemassakaan.

Viimeisen vuoden aikana Magufulin suosio on kuitenkin hiipunut hänen hyökättyä rajusti oppositiota ja mediaa vastaan. Hän herätti hiljattain myös hämmennystä toteamalla puheessaan, että ”aikaisemmin rikkaat saattoivat tehdä mitä tahansa, mutta minun aikanani on toisin, heille voidaan tehdä mitä tahansa”.

Ei kommentteja: