torstai 3. lokakuuta 2019

Vasemmisto vahvoilla Portugalin vaaleissa

KANSAN UUTISET 4.10.2019

Portugalissa sunnuntaina pidettävissä parlamenttivaaleissa on varsin mielenkiintoinen asetelma. Hallitusvallassa oleva sosialistipuolue on saamassa mielipidekyselyjen perusteella selvän vaalivoiton, ja lisäksi sosialisteista vasemmalla oleville puolueille Vasemmistoblokille sekä kommunistien ja vihreiden vaaliliitolle povataan hyvää tulosta.

Yhdessä nämä kolme ryhmittymää ovat saamassa selvän enemmistön parlamentissa, ainakin jos mielipidekyselyihin on uskomista.

Kuviota kuitenkin hämmentää se, että istuva pääministeri António Costa on ilmoittanut sosialistipuolueen haluavan muodostaa hallituksen yksinään – ja mieluiten ilman vasemmistopuolueiden tukea.

Sosialistipuolueen vähemmistöhallitus on ollut Portugalissa vallassa vuodesta 2015. Tuolloin puolue itse asiassa hävisi vaaleissa sosiaalidemokraattiselle puolueelle, joka on nimestään huolimatta konservatiivinen oikeistopuolue. Vasemmistoblokin puheenjohtajan Catarina Martinsin aloitteesta käynnistettiin neuvottelut, joiden avulla oikeiston vuosia kestänyt vyönkiristyspolitiikka voitaisiin saada päätökseen.

Lopputuloksena oli António Costan johtama sosialistipuolueen vähemmistöhallitus, jolle Vasemmistoblokki ja kommunistit/vihreät lupasivat antaa tukensa luottamusäänestyksissä, kunhan hallitus suostuisi muutamiin puolueille tärkeisiin vaatimuksiin.

Nyt monet vasemmalla pelkäävät, että sosialistipuolueen hyvä gallupkannatus toteutuu sellaisenaan vaaleissa ja puolue saa niin paljon paikkoja parlamentissa, ettei se jatkossa enää tarvitse vasemmistoryhmien tukea politiikalleen. Sosialisteille on povattu parhaimmillaan 43 prosentin kannatusta, mikä voisi riittää enemmistöön parlamentin paikoista.

Yhtenä vaihtoehtona on puhuttu sosialistien parlamenttiyhteistyöstä Portugalin eläinoikeuspuolueen kanssa, joka on mahdollisesti saamassa useita kansanedustajan paikkoja.

Vasemmistoblokin Catarina Martins totesi jokin aika sitten New Left Review -lehden haastattelussa, että ”sosialistipuolue on todellisuudessa keskustalainen puolue, joka ei halua vaarantaa portugalilaista kapitalismia”. Ilman yhteistyötä vasemmistopuolueiden kanssa sosialistit olisivat hänen mukaansa vain jatkaneet oikeiston leikkauspolitiikkaa ja yksityistämistä.

Vasemmistoblokin aloitteesta Portugalissa hyväksyttiin uusi aborttilaki sekä homo- ja lesboparien adoptio-oikeus. Eläkkeiden ja julkisen alan palkkojen leikkauksista luovuttiin. Minimipalkka nostettiin yhä vaatimattomaan 600 euroon kuussa. Lissabonin ja Porton julkisen liikenteen yksityistämisestä luovuttiin.

Martins on entinen näyttelijä ja teatteriohjaaja, joka vei teatteriryhmänsä esitykset vankiloihin ja Porton köyhimpiin lähiöihin. Nyt hän on Portugalin kolmanneksi suurimman puolueen ensimmäinen naispuheenjohtaja – tai oikeastaan varsinaiselta titteliltään puolueen poliittisen komission koordinaattori.

Europarlamentissa Vasemmistoblokki kuuluu Euroopan yhtyneen vasemmiston ja Pohjoismaiden vihreän vasemmiston ryhmään (GUE/NGL) yhdessä muun muassa Suomen vasemmistoliiton kanssa.

António Costan sosialistipuolueen hallitus on saanut EU:n komissiolta kehuja kovasta talouskurista ja yli kahden prosentin talouskasvusta. Asian taustalla on vuoden 2011 talouskriisi, joka pakotti Portugalin suostumaan Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston sanelemiin rajuihin säästöihin ehtona 78 miljardin euron suuruisen lainapaketin saamiselle.

Säästökuurin seurauksena Portugali maksaa tänä päivänä enemmän rahaa velanhoitokuluihin kuin koko maan terveydenhuoltoon.

Talousmenestys on pitkälti turismin ansiota, mutta kasvavalla turismillakin on ollut kohtalokkaat seuraukset. Lissabonissa osoitettiin viikonloppuna mieltä kohonneita vuokria vastaan. Asumiskustannukset ovat lähes kaksinkertaistuneet, kun ulkomaiset sijoittajat ovat remontoineet vanhoja taloja loma-asunnoiksi vuokrattavaksi Airbnb:n ja muiden vastaavien palvelujen kautta. Kohonneet vuokrat ovat ajaneet tuhansia ihmisiä kodittomiksi tai pakottaneet asukkaat muuttamaan lähiöihin kauas kaupungin ulkopuolelle.

Ei kommentteja: