torstai 23. huhtikuuta 2020

Kuinka Afrikka selviää koronasta?

KANSAN UUTISET 24.4.2020

Tansanialainen toimittajakollega kyseli viime kuussa neuvoa. Voisiko hän mennä moottoripyörällä töihin radioasemalleen, joka sijaitsee pienessä kylässä kymmenen kilometrin päässä hänen kotoaan?

Tansaniassa koulut oli juuri suljettu ja ihmisiä kehotettiin välttämään liikkumista ulkona.

Maassa oli todettu edellisinä päivinä kolme koronavirustapausta. Tartunnan saaneista kaksi oli turisteja ja kolmas oli kotimaahan palannut tansanialainen nainen, joka oli vieraillut useissa Euroopan maissa.

”Sinun pitää mennä töihin”, vastasin WhatsAppissa. ”On tärkeää, että ihmiset saavat oikeaa tietoa koronasta ja ohjeita sen leviämisen ehkäisemiseksi.”

Paikallisessa somessa väitettiin, että afrikkalaiset olivat immuuneja koronavirukselle tai että kuppi mustaa teetä aamulla estää tartunnan. Muissa maissa lääkkeeksi tarjottiin pippurikeittoa tai c-vitamiinitabletteja.

Tansanian hallitus kielsi medioita uutisoimasta koronaviruksesta muuta kuin viranomaisten jakamaa terveystietoa.

Kuukauden aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Tähän mennessä yli 170 000 ihmistä on kuollut koronaan, suurin osa heistä Yhdysvalloissa ja neljässä Euroopan maassa, Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa.

Useimmissa Afrikan maissa ihmiset ovat olleet jo kuukauden ajan samankaltaisessa karanteenissa kuin meillä. Joukkotapahtumat on kielletty, jalkapallo-ottelut peruttu, baarit ovat kiinni ja toimistotyöntekijät etätöissä. Maiden rajat on suljettu ja lentoliikenne keskeytetty.

Tätä kirjoittaessa koko Afrikassa on todettu 24 000 koronatapausta ja noin tuhat ihmistä on kuollut, useimmat heistä Pohjois-Afrikan maissa Algeriassa, Egyptissä ja Marokossa.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa eristys on auttanut hidastamaan viruksen leviämistä. 49:ssä mustan Afrikan maassa toistaiseksi 346 ihmistä on kuollut koronaan. Kymmeniä ihmisiä on kuollut Etelä-Afrikassa, Kamerunissa, Burkina Fasossa ja Kongossa, mutta useimmissa muissa maissa puhutaan vasta yksittäisistä tapauksista. Tansaniassa koronaan on kuollut kymmenen ihmistä, 17 muussa Afrikan maassa ei vielä yhtään.

Nigeriasta uutisoitiin viime viikolla, että ulkonaliikkumiskieltoa rikkoneita ihmisiä on kuollut poliisin luoteihin enemmän kuin maassa on kuollut ihmisiä koronaan.

Monet pelkäävät, että korona lähtee pian leviämään myös Afrikassa. Maailman terveysjärjestön WHO:n hätäohjelmien johtaja arveli viime viikolla, että yli kymmenen miljoonaa afrikkalaista voi saada koronavirustartunnan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Lontoon Imperial College -yliopisto puolestaan ennustaa, että Afrikan maissa 300 000 ihmistä saattaa vielä kuolla koronaan.

Luku on lähes yhtä suuri kuin Afrikassa vuosittain malariaan kuolleiden määrä. Ripuliin kuolee Afrikassa joka vuosi yli 600 000 ihmistä, keuhkokuumeeseen noin 900 000 ihmistä.

Useissa Afrikan maissa terveydenhuoltojärjestelmä ei pysty lainkaan hoitamaan koronaan vakavasti sairastuneita. Esimerkiksi Somaliassa ei ole olemassa hengityskoneita. Somalia lähetti kuitenkin viime kuussa 20 lääkäriä Italiaan auttamaan koronaviruksen tehohoidossa.

Lähiviikot tulevat näyttämään, kuinka laajalle koronavirus leviää Afrikassa. Jotkut tutkijat uskovat, että Afrikka saattaa selvitä koronasta muita maanosia helpommalla kahdesta syystä. Ensinnäkin väestön ikärakenne todennäköisesti vähentää koronan kuolleisuutta. Afrikan 1,3 miljardista asukkaasta suurin osa on alle 25-vuotiaita ja vain kaksi prosenttia on yli 65-vuotiaita.

Toiseksi flunssavirukset ovat harvinaisempia Afrikassa kuin muualla, eikä koronakaan ilmeisesti viihdy tropiikissa yhtä hyvin kuin viileämmillä leveysasteilla. Toisaalta muiden tautien kuten malarian, tuberkuloosin ja aidsin vaikutusta koronaan ei vielä tiedetä.

Maaseuturadion toimittaja Tansaniassa vakuutti tällä viikolla, että terveysvalistus on mennyt perille ja ihmiset tietävät nyt, kuinka välttää tartuntoja. Suurkaupunkien slummeissa etäisyyden pitäminen voi olla silti mahdotonta, eivätkä monet pysty jäämään kotiin vaan heidän on pakko hankkia elantonsa.

Ei kommentteja: