torstai 18. maaliskuuta 2021

Karkasiko korona sittenkin Wuhanin laboratoriosta?

KANSAN UUTISET 19.3.2021

Yhdysvaltalainen politiikkaan erikoistunut verkkolehti Politico juhlisti koronapandemian vuosipäivää viime viikolla herättämällä henkiin vanhat spekulaatiot siitä, että korona olisi saattanut karata Wuhanissa Kiinassa sijaitsevan virologian instituutin laboratorioista, joissa oli jo pitkään tutkittu lepakoiden koronaviruksia.

Uusi koronavirus havaittiin ihmisillä ensimmäisen kerran juuri Wuhanin kaupungissa Keski-Kiinassa vuoden 2019 lopulla. Aluksi virus tarttui yksittäisiin ihmisiin Wuhanissa tai muualla Kiinassa ennen kuin se joulukuussa levisi paikallisen kala- ja eläintorin työntekijöiden keskuuteen ja käynnisti laajemman epidemian.

Politico-lehden julkaisema kirjoitus oli ote yhdysvaltalaisen tutkivan toimittajan Josh Roginin tuoreesta kirjasta, joka käsittelee Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiä suhteita ja niissä tapahtuneita käänteitä Donald Trumpin presidenttikauden aikana.

Roginin mukaan Wuhanin virologian instituutin tutkijat kertoivat laitoksen turvallisuusriskeistä vuonna 2017 paikan päällä käyneille Yhdysvaltojen Pekingin-suurlähetystön edustajille. Kiinalaistutkijat pyysivät apua laboratorioiden bioturvallisuuden parantamiseksi, jotta työntekijät eivät vahingossa altistuisi vaarallisille taudinaiheuttajille ja mahdollisesti levittäisi niitä laboratorion ulkopuolelle.

Roginin tiedot perustuvat Pekingin-suurlähetystön terveysalan asiantuntijoiden laatimiin raportteihin vuodelta 2018. Yhdysvaltojen ulkoministeriöön Washingtoniin lähetettyjä raportteja ei merkitty salaisiksi, mutta niitä ei ole myöskään julkaistu.

Wuhanin koronavirustutkimusta rahoitettiin tuolloin pitkälti Yhdysvalloista. Wuhanin laboratorioissa tehtiin muun muassa kokeita, joissa hiirien keuhkosoluja muokattiin geenitekniikalla ihmisten keuhkosolujen kaltaisiksi lisäämällä solukalvoihin tiettyjä proteiineja, jotka mahdollistivat lepakoista peräisin olevan koronaviruksen tartunnan.

Tutkimus auttoi ymmärtämään paremmin sarsin kaltaisen koronaviruksen tartuntamekanismeja, minkä puolestaan kuviteltiin auttavan mahdollisten tulevien epidemioiden ehkäisemisessä.

Yhdysvalloissa vastaavanlaiset kokeet kiellettiin Barack Obaman presidenttikaudella, sillä virusten leviämisriskiä pidettiin liian suurena.

Wuhanin virologian laitoksen tutkijat olivat myös onnistuneet eristämään kolme aiemmin tuntematonta koronavirusta, jotka olivat peräisin Kiinan eteläosien luolissa tavatuista lepakoista.

Josh Rogin kirjoitti Wuhanin virologian instituutin bioturvaongelmista ensimmäisen kerran Washington Post -lehden julkaisemassa artikkelissa viime vuoden huhtikuussa. Kirjoitus herätti tuolloin suurta huomiota, mutta uskottavuus kärsi, kun samaan aikaan salaliittoteoriat jylläsivät Yhdysvalloissa ja presidentti Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo vaativat Kiinaa paljastamaan kaiken viruksen todellisesta alkuperästä.

Muuan republikaanisenaattori oli aiemmin väittänyt, että koronavirus oli peräisin Kiinan biosodankäynnin laboratorioista. Geenitutkimukset kuitenkin kumosivat tämän väitteen, sillä koronassa ei ole viitteitä keinotekoisesta geneettisestä muuntelusta.

Wuhanin virologian laitos ei koskaan saanut kaipaamaansa lisärahoitusta, sillä Yhdysvaltojen ja Kiinan välit viilenivät Trumpin tempoilevan politiikan vuoksi. Samalla yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden pääsy laitokseen estettiin.

Kiinan kommunistipuolue on kieltänyt tutkijoita puhumasta koronasta ja epidemian alkuvaiheista tai julkaisemasta koronaa käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita ilman viranomaisten lupaa.

Politico-lehden viime viikolla julkaisemaa kirjoitusta ei ole juuri uutisoitu laajemmin, mutta väitteitä ei ole myöskään kiistetty.

Josh Roginin Washington Postiin kirjoittaman uudemman jutun mukaan presidentti Joe Bidenin hallinto tietää Wuhanin virologian laitoksen aiemmista turvallisuusriskeistä ja on pyytänyt Maailman terveysjärjestöä WHO:ta valmistelemaan uutta ja täysin riippumatonta selvitystä koronan alkuperästä.

WHO:n toimeksiannosta alkuvuodesta tehty selvitys perustui pitkälti Kiinan viranomaisten ulkomaisille tutkijoille antamiin tietoihin.

Ei kommentteja: