keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Vastarintaa Vancouverissa

KU-VIIKKOLEHTI 12.2.2010

Penkkiurheilun ystävät Suomessa valmistautuvat suurin odotuksin tänään alkaviin Vancouverin talviolympialaisiin, olkoonkin että olympiakomitean tavoite 12 mitalista voi jäädä pelkäksi uumoiluksi. Yhdysvaltojen johtava urheilulehti Sports Illustrated ennusti Suomelle talvikisoista yhtä kultamitalia.

Koko helmikuun ajan jatkuvan urheilujuhlan kulissien takana paikan päällä Kanadan länsirannikolla kuitenkin kuohuu. Kun Vancouver vuonna 2003 nimettiin talviolympialaisten isännäksi, kisojen arveltiin tulevan maksamaan 660 miljoonaa dollaria ja tuottavan huikeat kymmenen miljardin dollarin voitot. Mutta tämä oli ennen globaalia talouskriisiä.

Nyt Vancouverin kisojen kustannusten uskotaan nousevan ainakin kuuteen miljardiin dollariin, eikä voitoista ole juuri tietoa.

Vancouverin kaupungin ja Brittiläisen Kolumbian provinssin hallitukset ovat ensimmäisinä säästötoimenpiteinään lomauttaneet 800 opettajaa ja ehdottaneet 14 koulun sulkemista. Yli 200 virkamiestä on irtisanottu, ja sairaaloissa on päätetty peruuttaa 2 400 leikkausta.

Talviolympialaisten suurin yksittäinen menoerä käytetään kisojen turvallisuuden takaamiseen. Turvallisuusjärjestelyihin varattiin aikoinaan 175 miljoonaa dollaria, mutta nyt summa on yli viisinkertaistunut 900 miljoonaan dollariin.

Vancouverissa ja Whistlerin hiihtokeskuksessa on tällä hetkellä 15 000 sotilasta, poliisia ja yksityisten vartiointifirmojen turvamiestä, joista osa on majoitettu Vancouverin satamaan ankkuroituun huviristeilijään.

”Joka kadunkulmassa on poliisi, ja sotilashelikopterit hurisevat yläpuolella. Kokonaiset kaupunginosat on suljettu yleisöltä. Asukkaita on neuvottu pysymään sisätiloissa tai muuttamaan kisojen alta muualle tehdäkseen tilaa 300 000 kisavieraalle”, brittilehti Guardian raportoi Vancouverista.

Maksavien sponsoreiden vähennyttyä talouskriisin myötä Vancouverin kisojen järjestelykomitea on pyrkinyt olemaan tarkkana siitä, että kisojen suurimmat tukijat saavat haluamansa näkyvyyden. Muiden kuin virallisten sponsoreiden mainokset on peitetty kisojen ajaksi, ja kaupungin kirjastoja on käsketty tarjoamaan tilaisuuksissaan ainoastaan Coca-Colan ja McDonald’sin tuotteita.

Osa Vancouverin ja Brittiläisen Kolumbian asukkaista on noussut kisojen alla vastarintaan julkisten palvelujen supistusten ja huikeiden turvajärjestelyjen vuoksi. Yhteenliittymä nimeltä ”Vuoden 2010 vastaanottokomitea” pyrkii pysäyttämään Vancouverin keskustan liikenteen kisojen avajaisten alla, ja lauantaille on suunniteltu toimintapäivää kisojen pääsponsoreita vastaan.

”Urheilu ja fyysinen terveys ovat myönteisiä asioita kaikissa yhteiskunnissa, mutta olympiateollisuus käyttää urheilijoita vain hyödykkeinä omien tuotteidensa markkinoimiseksi. Olympiakisoilla on tuhoisat yhteiskunnalliset ja ekologiset vaikutukset, joihin ei voi suhtautua välinpitämättömästi”, toteaa paikallinen aktivisti Gord Hill verkkosivustolla No2010.com.

Kisojen vastustajiin kuuluu monenkirjava joukko järjestöaktiiveja veronmaksajien keskusliitosta asunnottomien liikkeisiin, sodanvastustajiin, opiskelijoihin, opettajiin ja Kanadan länsirannikon alkuperäisasukkaiden ryhmiin.

Vancouveriin odotetaan lisäksi muualta maasta ja rajan takaa Yhdysvalloista globalisaatiokriittisiä aktivisteja, jotka pitävät olympialaisia eräänlaisena kenraaliharjoituksena ensi kesänä Torontossa järjestettävälle G20-maiden huippukokoukselle.

Monien Vancouverin kisojen vastustajien mielestä olympialaiset ovat lähinnä suuryhtiöiden, poliittisten eliittien ja median masinoimaa sirkusta. Kaupungin asukasyhdistykset muistuttavat myös, että edullisten vuokra-asuntojen määrä on pudonnut rajusti olympiakisoihin liittyneen keinottelun ja uusien rakennushankkeiden ansiosta. Vancouverissa on nyt yli 6 000 koditonta.

Naisryhmät kampanjoivat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Kisojen alla prostituutio on lisääntynyt, ja yli 500 naista on viime vuosina murhattu Vancouverissa ja Brittiläistä Kolumbiaa halkovan valtatien varrella, useimmat heistä seksikauppaan turvautuneita intiaaninaisia.

Kisoja varten on rakennettu uusia valtateitä ja hiihtokeskuksia intiaanikansojen perinteisille maille. Poliisi on vastannut kovin ottein alkuperäisasukkaiden kampanjointiin Sun Peaksin hiihtokeskuksen laajennusta ja vuoristometsien hakkuita vastaan. Kymmeniä secwepemc-intiaaneihin kuuluvia nuoria ja vanhuksia on pidätetty.

Ympäristöystävälliseksi mainostettujen kisojen uskottavuus on koetuksella myös kun silmäilee sponsorien listaa. Coca-Colan ja McDonald’sin lisäksi tukijoina ovat muun muassa aseyhtiö General Electric, tuholaismyrkkyjen valmistaja Dow Chemicals ja Albertan provinssin ekologisesti tuhoisista öljyhiekkahankkeista vastaava öljy-yhtiö Petro-Canada.

Kanadan paikalliset intiaanikansat ovat jakautuneet jyrkästi kahtia suhtautumisessaan Vancouverin kisoihin.

Vancouverin ja Whistlerin alueen neljän intiaanikansan johtajat ovat olleet alusta pitäen mukana kisojen järjestelytoimikunnassa ja kehuvat olympialaisten tuoneen alkuperäisasukkaille noin 2 000 kipeästi kaivattua työpaikkaa rakennushankkeissa ja matkamuistobisneksessä.

Naapurikansat ja radikaalimmat intiaaniaktiivit pitävät kisajärjestelyissä mukana olevia päälliköitä kuitenkin pettureina ja korruptoituneina liikemiehinä ja muistuttavat siitä, että Kanada ei aikoinaan koskaan sopinut Brittiläisen Kolumbian alkuperäiskansojen kanssa maaoikeuksien lunastamisesta. Juridisesti provinssin maa-alueet kuuluvat edelleen intiaaneille, ja näin ollen olympialaisia ollaan järjestämässä varastetuilla mailla.

Ei kommentteja: