KU-VIIKKOLEHTI 7.5.2010
New Yorkissa ei ole viime päivinä puhuttu juuri muusta kuin Times Squaren epäonnistuneesta autopommi-iskusta viime viikonloppuna. Broadwayn suosittu teatterikortteli suljettiin vapunpäivän iltana yleisöltä sen jälkeen kun kadun varteen pysäköidyssä maasturissa poksahti ilotulituspommeja. Poliisi kertoi seuraavana päivänä, että autopommi oli amatöörimäinen viritelmä herätyskelloja, bensakanistereita ja lannoitesäkkejä, eivätkä lannoitteet olisi todennäköisesti edes räjähtäneet.
Mutta tämäkään ei vähentänyt mediakohua. Maanantai-iltana pakistanilaissyntyinen Yhdysvaltojen kansalainen Faisal Shahzad pidätettiin Dubaihin lähdössä olevasta lentokoneesta epäiltynä terrori-iskun ja joukkomurhan yrityksestä, ja sen jälkeen tiedotusvälineet ovat lyhyessä ajassa selvittäneet 30-vuotiaan finanssimeklarin taustasta lähes kaiken. Tv-ryhmät majoittuivat Shahzadin Connecticutissa sijaitsevan asunnon eteen lähettämään suoria uutislähetyksiä.
Vielä pidätyksen jälkeen presidentti Barack Obama on kehottanut kansalaisia pysymään valppaina ja oikeusministeri Eric Holder on luvannut, että Yhdysvaltojen viranomaiset eivät tule lepäämään ennen kuin kaikki terrori-iskun yritykseen osallistuneet on tuotu oikeuteen.
Parhaillaan tutkitaan Faisal Shahzadin mahdollisia yhteyksiä Pakistanin Taleban-liikkeeseen, jonka kerrottiin ottaneen pommiyrityksen vastuulleen.
Yhdysvaltojen taistelulennokkien iskuissa Waziristanissa Pakistanissa on reilun vuoden aikana kuollut ainakin tuhat ihmistä, suurin osa heistä siviilejä.
Kohun keskellä Britannian yleisradio BBC haastatteli Times Squaren välkkyviä neonvalomainoksia ihastelleita turisteja. Monien mielestä media reagoi pommiyritykseen liioitellusti ja lietsoi ihmisiin turhaa pelkoa.
Viranomaisten toimintaa kriittisesti seuraava yhdysvaltalainen uutissivusto Prison Planet puolestaan julkaisi Times Squaren evakuoinnin aikana kuvatun silminnäkijävideon, josta kävi ilmi, että alueelta evakuoitiin vain osa ihmisistä. West Side Storyn musikaaliesitykseen meneviä ei jostain syystä käännytetty paikalta. Läheinen McDonald’sin hampurilaisravintola tyhjennettiin asiakkaista, mutta työntekijät jäivät edelleen kassan taakse töihin.
Videon kuvaajan mielestä evakuointi vaikutti lähinnä pommiharjoitukselta eikä todelliselta hätätilanteelta.
Prison Planet -sivusto kiinnitti huomiota myös paikallisen tv-kanavan haastatteluun, jossa floridalaisen Leen piirikunnan sheriffi kertoi olleensa pommiyrityksen sattuessa Times Squarella New Yorkin poliisin pommiryhmän järjestämässä pommiharjoituksessa.
Sivusto muistutti, että terrori-iskuja on aiemminkin tehty juuri erilaisten terrorisminvastaisten harjoitusten aikana. Syyskuun 11. päivänä 2001 Yhdysvalloissa oli meneillään kaapattuja matkustajakoneita koskenut suurharjoitus. Lontoon metrossa kesällä 2005 tehtyjen pommi-iskujen aikaan käynnissä oli puolestaan tuhannen ihmisen kriisinhallintaharjoitus, jossa kuviteltiin, että pommi-iskuja tehtäisiin juuri samoilla metroasemilla ja samaan kellonaikaan kuin todellisuudessa tapahtui.
New Yorkissa vappupäivän pommiyritys tuli joka tapauksessa poliisiviranomaisille mieluisaan aikaan. Pormestari Michael Bloomberg ilmoitti tiistaina Manhattanille hankittavista uusista supermoderneista valvontalaitteista. Wall Streetin alueella jo käytössä oleva valvontajärjestelmä on aiemmin herättänyt kaupungin asukkaissa vastustusta.
Epäonnistuneesta pommiräjäytyksestä nousi edellisen kerran vastaavanlainen kohu, kun nigerialainen Umar Abdulmutallab yritti saada alushousuihinsa ommellun pentriittipommivirityksen syttymään viime jouluna Amsterdamista Detrotiin matkalla olleessa matkustajakoneessa.
Pentriitti on sotilaskäytössä oleva voimakas räjähde, mutta Abdulmutallabilta puuttui sytytin, jonka iskuvoima olisi saanut aineen räjähtämään. Jemenissä oleskellut nuorukainen onnistui lopulta vain sytyttämään vaatteensa tuleen.
Kalsaripommin seurauksena Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Italian lentokentille hankittiin kuitenkin pikaisesti uudet kokovartaloskannerit, jotka tunnistavat myös vaatteiden alle piilotetut esineet.
Obaman hallinto tiivisti sotilasyhteistyötä Jemenin korruptoituneen presidentin Ali Abdullah Salehin kanssa.
Yhdysvalloissa kansalaisoikeuksia kaventava terrorisminvastainen laki, Patriot Act, sai kongressin päätöksellä vuoden verran jatkoaikaa ilman sen kummempaa keskustelua.
Juuri minkäänlaista keskustelua ei ole käyty myöskään BBC:n aiemmin keväällä tekemästä dokumenttiohjelmasta, jossa kansainväliset räjähdeasiantuntijat yrittivät selvittää, miten suurta vahinkoa Umar Abdulmutallabin hallussa ollut pentriittimäärä olisi pahimmassa tapauksessa voinut aiheuttaa, jos aine olisi räjäytetty oikeaoppisesti.
Käytöstä poistetussa Boeing 747 -koneessa tehdyssä simulaatiossa koneen matkustamon alumiininen ulkokuori jousti hieman räjähdyksen voimasta mutta säilyi täysin ehjänä.
Räjähdyskokeen tekijöiden mukaan pommi-iskun tekijä ja tämän vierustoveri olisivat kuolleet iskussa, mutta pentriittimäärä ei olisi mitenkään riittänyt aiheuttamaan vaurioita matkustajakoneen ulkorakenteeseen.
”Olen aivan vakuuttunut siitä, että lentohenkilökunta olisi kyennyt jatkamaan lentoa ja kone olisi voinut laskeutua ilman ongelmia”, arveli yhdysvaltalainen lento-onnettomuustutkija J. F. Joseph.
Räjähdyssimulaatiota kuvaava video on edelleen nähtävissä BBC:n verkkosivuilla.
Umar Abdulmutallab odottaa puolestaan yhä oikeudenkäyntiä vankilassa Michiganissa. Hän on kiistänyt syytteet, joiden mukaan hän olisi yrittänyt surmata kaikki koneen 289 matkustajaa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti