tiistai 27. syyskuuta 2011

9/11: Miksi uutta selvitystä tarvitaan

KU-VIIKKOLEHTI 23.9.2011

Kirjoitin kaksi viikkoa sitten tällä palstalla syyskuun 11. päivän tapahtumista ja Mikael Böökin aihetta käsittelevästä tuoreesta kirjasta Sammansvärjning – Om konspirationsteori och sanningssökande (Salaliitto – Salaliittoteoriasta ja totuudenetsinnästä). Kirjoitus herätti vilkasta keskustelua KU:n verkkolehdessä.

Osa verkkokeskustelijoista antoi kirjoituksesta myönteistä palautetta ja toi esille lisää syitä, miksi viralliset selitykset tapahtumista ovat epäuskottavia ja World Trade Centerin tornien romahtamisen osalta myös fysiikan lakien vastaisia. Toiset taas paheksuivat sitä, että ”salaliittoteorioille” annettiin jälleen palstatilaa.

Alla muutamia lehtien palstoilta tai verkkokeskusteluista poimittuja tavallisimpia perusteluja, joilla syyskuun 11. päivän tapahtumien virallista versiota kyseenalaistavat näkemykset pyritään osoittamaan vääräksi – yleensä ottamatta lainkaan kantaa esitettyihin asia-argumentteihin.

* Salaliittoteorioihin
ei kannata tuhlata aikaansa. Ne eivät ole totta ja vievät huomion oikeasti tärkeistä asioista.

* Bushin hallinnon arvostelemiseen on varmasti lukuisia syitä, mutta olisi kuitenkin pähkähullua ja asiatonta syyttää sitä tuhansien omien kansalaistensa tahallisesta surmaamisesta. Erityisesti WTC-iskujen kymmenvuotismuistopäivän yhteydessä tällaisen väittäminen on hyvin loukkaavaa iskuissa kuolleiden omaisia kohtaan.

* Salaliittoteorioiden suosion taustalla on ihmisten psykologinen tarve löytää helppoja ja kaikenkattavia selityksiä monimutkaisiin asioihin. Mutta maailma ei ole niin dramaattinen kuin elokuvissa. Salaliittoteoriat ovat haitallisia ihmisten mielenterveydelle.

* Bushin hallinto ei olisi edes tarvinnut syyskuun 11. päivän iskuja uusien sotien aloittamiseksi Afganistanissa ja Irakissa. USA voi tänä päivänä aloittaa sodan milloin haluaa. Usein voimatoimia ikävä kyllä myös tarvitaan siviilien suojelemiseksi hirmuteoilta.

* Virallinen teoria on totta. Asiantuntijoiden tekemät tutkimukset todistavat sen. Vaihtoehtoteoriat on osoitettu vääriksi useilla foorumeilla, esimerkiksi yhdysvaltalaisessa Popular Mechanics -lehdessä.

* Jokainen näki tv:stä omin silmin miten lentokoneet törmäsivät WTC-torneihin. On täysin päätöntä väittää, että tornit olisivat tuhoutuneet räjähteillä. Lentopetroli pehmitti tornien teräsrakenteita, minkä jälkeen tornit romahtivat.

* Ääri-islamilainen terrorismi on todellinen uhka. Osama bin Laden ja al-Qaida myönsivät olleensa iskujen takana.

* Räjähdeteoria ja koko salaliitto ei voi olla totta, sillä WTC-talojen panostaminen olisi kestänyt viikkoja ja operaatioon olisi pitänyt osallistua valtava määrä ihmisiä. Näistä joku olisi varmasti jo vuotanut asian julkisuuteen.

* Jos virallinen teoria ei olisi totta, valtamedian tutkivat journalistit olisivat varmasti jo osoittaneet sen vääräksi.

* Totuusliike ei ole kymmenen vuoden aikana kyennyt nimeämään yhtään ihmistä, joka olisi osallistunut väitettyyn salaliittoon.

Jotkut edellä mainitut argumentit tuovat esiin tärkeitä kysymyksiä, jotka vaatisivat seikkaperäistä tutkimusta (esimerkiksi miten räjähteet asennettiin torneihin). Mutta suurin osa näistä argumenteista on tarkoitettu vain teilaamaan koko keskustelu aiheesta, joka epämiellyttävällä tavalla sotii vastoin kaikkea sitä, mihin meidät syyskuussa 2001 saatiin uskomaan.

Voidaan tosiaan ihmetellä, miksi valtamedia ei ole ottanut asiakseen arvioida kriittisesti 911-tutkimuskomission raporttia tai Yhdysvaltojen teknillisen tutkimuskeskuksen NIST:n selvityksiä WTC:n kaksoistornien tuhosta ja reilun sadan metrin päässä sijainneen kolmannen tornitalon WTC-7:n romahtamisesta.

911-komission raportti oli hyvin valikoiva ja tarkoitushakuinen eikä käsitellyt lainkaan esimerkiksi palomiesten silminnäkijäkertomuksia tornitaloissa kuuluneista räjähdyksistä ennen niiden romahtamista.

NIST:n raporttien selvät puutteet ovat saaneet 1 500 asiaan perehtynyttä arkkitehtia ja insinööriä liittymään liikkeeseen, joka vaatii uutta ja puolueetonta tutkimusta siitä, mikä todella sai Manhattanin kolme pilvenpiirtäjää romahtamaan.

Toki olemme nähneet tv:stä, miten lentokoneet törmäsivät WTC-torneihin. Mutta lentokoneiden törmäykset ja näistä syttyneet tulipalot eivät selitä kolmen teräsrakenteisen tornitalon tuhoutumista purkuräjäytystä muistuttavalla tavalla.

Arkkitehtien ja insinöörien 911-totuusliikkeen mukaan virallinen teoria, siten kun se esitetään NIST:n raporteissa, ei ole eikä voi olla totta.

Yhdysvaltalainen, paikallista Tekniikan Maailmaa vastaava Popular Mechanics -lehti ei 911-teemanumerossaan myöskään kumonnut totuusliikkeen epäilyjä, vaan lähinnä vääristeli niitä ja toisti virallisten raporttien johtopäätöksiä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua.

Uutta riippumatonta selvitystä syyskuun 11. päivän tapahtumista vaativat tänä päivänä myös lukuisat WTC:n kaksoistornien tuhossa kuolleiden omaiset.

Ennen tällaisen tutkimuksen tekemistä on kohtuutonta ja länsimaisten oikeuskäsitysten vastaista vaatia, että totuusliikkeen edustajat nimeäisivät yksittäisiä ihmisiä, jotka osallistuivat 911-salaliittoon.

Rikoksen selvittäminen vaatii rikostutkintaa ja näin suuren rikoksen selvittäminen sitäkin suurempaa tutkintaa, jossa selvitetään myös Yhdysvaltojen ilmavalvonnan lamaantuminen, sisäpiirikaupat sekä mitä tapahtui kahdelle muulle kaapatulle koneelle, sille jonka väitettiin törmänneen Pentagoniin ja sille jonka väitettiin syöksyneen maahan Pennsylvaniassa.

Pentagonin rakennuksen vauriot eivät vastaa Boeing-koneen törmäyksestä mahdollisesti aiheutuneita tuhoa, eikä rakennuksesta löytynyt jälkeäkään koneen hylystä. Neljännen koneen osia löytyi puolestaan usean kilometrin säteellä väitetystä maahansyöksypaikasta.

Osama bin Laden ei kuuluisalla videolla ottanut todellisuudessa mitään vastuuta iskuista. Yhdysvaltojen viranomaisten videoon lisäämä englanninkielinen tekstitys sen sijaan vääristeli bin Ladenin sanomisia. Bin Ladenia vastaan ei myöskään koskaan nostettu mitään syytettä syyskuun 11. päivän iskuista.

Ei kommentteja: