perjantai 10. helmikuuta 2012

Sosiaalinen media saapui Tansaniaan

KU-VIIKKOLEHTI 10.2.2012

Vietin viime viikon helteisessä Dar es Salaamissa Tansaniassa, missä olin kouluttamassa paikallisia uutispäälliköitä ja tiedotusopin opettajia internetin käytössä toimittajantyössä. Ulkoministeriön rahoittama kurssi oli osa suomalaisten journalistijärjestöjen Viestintä ja kehitys -säätiön Vikesin verkkokoulutushanketta tansanialaisille kollegoille.

Kurssiviikko oli hauska ja intensiivinen, ja päivät vierähtivät nopeasti Dar es Salaamin kauppakorkeakoululla sijaitsevan kurssikeskuksen ilmastoidussa multimedialuokassa.

Suurin osa ajasta käytettiin tiedonhakuharjoituksiin ja tutustumiseen paikallisiin ja kansainvälisiin uutissivustoihin ja verkkoportaaleihin.

Yksinkertaisten faktojen, kuten Kilimanjarovuoren korkeuden tai Suomen paikallisen suurlähetystön osoitteen löytäminen, oli useimmille osanottajille vielä helppoa, samoin kuin sen selvittäminen, kuka johtaa Englannin valioliigan maalipörssiä. Tansanialaiset ovat hulluna jalkapallon Englannin liigaan – ihmisten iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Vaikeampaa oli löytää viimeistä tietoa inflaation suuruudesta Tansaniassa, vaikka prosenttilukemaa oli toitotettu samalla viikolla sanomalehtien etusivuja myöten. Tehtävän tarkoituksena oli harjoitella Googlen eri hakuominaisuuksien käyttöä ja haun rajaamista, viime päiviin, pelkästään uutissivustoihin tai pelkästään tansanialaisiin sivustoihin.

Toisena tehtävänä oli selvittää paikallisista verkkomedioista, mitä pääministeri Mizengo Pinda sanatarkasti totesi lakkoileville lääkäreille edellisenä sunnuntaina.

Kurssilla kirjoitettiin myös juttuja, jotka julkaistiin kurssin aikana avatuissa blogeissa.

Verkkopalvelut ovat hiljalleen tekemässä tuloaan myös Tansaniaan. Niinpä kokeilimme paikallisen lentoyhtiön vastikään avaamaa lennonvarauspalvelua verkossa.

Harjoittelimme myös artikkelien muokkaamista Wikipediassa ja katselimme YouTubesta Barack Obaman kolmen vuoden takaista virkaanastujaispuhetta, jossa hän lupasi sulkea Guantánamon vankileirin vuoden sisällä.

Paljastussivusto Wikileaksin arkistohausta löysimme kaikkiaan 663 lähetystöraporttia, jotka lähetettiin Yhdysvaltojen Dar es Salaamin suurlähetystöstä vuosina 2005–2010. Mikään tansanialainen media ei ole vielä järjestelmällisesti käynyt näitä läpi ja raportoinut niiden sisältöä.

Tutustuimme myös Somaliassa vaikuttavan islamistiliike Al-Shabaabin Twitter-päivityksiin sekä yhdysvaltalaisen Gutenberg-projektin sivustoon, jolta voi tallentaa ilmaiseksi kymmeniä tuhansia kirjaklassikkoja sähköisessä muodossa. Viime viikolla sivuston suosituimpia opuksia olivat Sherlock Holmesin seikkailut ja Kamasutra.

Kurssin aikana tarkastelimme myös internetin käyttäjätilastoja eri maissa. Tällä hetkellä lähes puolet maailman netinkäyttäjistä elää väkirikkaissa Aasian maissa, mutta käyttäjien määrä kasvaa nopeimmin Afrikassa, etenkin Nigeriassa, Keniassa, Ugandassa ja Ruandassa. Kaikissa näissä maissa verkon käyttäjien määrä on yli kaksinkertaistunut vuoden aikana.

Tansaniassa vastaavaa kasvua ei ole vielä näkynyt. Internet World Stats -sivuston viimevuotisen tilaston mukaan vain reilu pari prosenttia tansanialaisista käyttää verkkoa, kun esimerkiksi naapurimaassa Keniassa internetin käyttäjiä oli yli neljä miljoonaa, mikä vastaa jo kymmenesosaa koko väestöstä.

Syitä Tansanian vähäiseen internetin käyttäjien määrään on monia. Tansania kuuluu edelleen maailman köyhimpiin maihin, ja valtaosa väestöstä asuu maaseudulla vailla peruspalveluja. Ennen uuden laajakaistakaapelin tuloa yhteydet olivat koko maassa hitaat ja epäluotettavat.

Keniassa keskiluokan kynnys ruveta käyttämään verkkoa on myös alhaisempi, sillä englanti on maassa valtakieli ja englanninkielistä aineistoa löytyy netistä paljon. Tansaniassa swahili on valtakieli ja englantia käytetään harvemmin.

Yllätykseksemme havaitsimme samasta tilastosta, että tansanialaisista verkon käyttäjistä lähes kaksi kolmasosaa on myös rekisteröitynyt Facebookiin, kun taas naapurimaissa huomattavasti pienempi osuus netinkäyttäjistä oli mukana Facebookissa.

Kurssin osanottajat keksivät heti selityksiä.

”Tansanialaiset rakastavat jutustelua ja juoruilua ja kuvien katselua. Todennäköisesti suurin osa tansanialaisten netinkäytöstä on sähköpostien lähettämistä ja chättäilyä Facebookissa”, arveli Tumaini-yliopiston tiedotusopin lehtori Hikloch Ogola.

”Sosiaalinen media on nyt suosittua, mutta verkkoa ei juuri käytetä eikä osata käyttää vakavasti otettavaan tiedonhankintaan”, totesi puolestaan yhteisömediakouluttaja ja uutistoimisto IPS:n swahilinkielisen toimituksen päällikkö Rose Haji.

Toisen kurssipäivän kotiläksynä tansanialaistoimittajat tutustuivat mediamoguli Rupert Murdochin vuonna 2005 yhdysvaltalaisille sanomalehtien päätoimittajille pitämään puheeseen, jossa hän ennakoi internetin vaikutuksia printtimedian tulevaisuuteen. Tehtävänä oli pohtia Murdochin näkemysten merkitystä tämän päivän Tansanian mediassa.

”Internetin käyttäjien määrä Tansaniassa kasvaa tänä päivänä nopeasti nimenomaan suurimpien kaupunkien eliitin keskuudessa. Nämä ovat kuitenkin samoja ihmisiä, joilla on varaa ostaa päivälehtiä. Niinpä sanomalehtien on kyettävä tarjoamaan lukijoilleen aiempaa enemmän sisältöä tai siirryttävä lukijoiden perässä verkkoon”, kommentoi Dar es Salaamin yliopiston tiedotusopin lehtori Njonjo Mfaume.

Valtamedian verkkotarjonta on Tansaniassa toistaiseksi vaatimatonta. Suurimmilla lehdillä on toki omat sivustonsa, joilla ne julkaisevat yleensä samoja uutisia kuin aamun printtilehdessä. Valtamedian verkkolehtiä selvästi suositumpi on kuvajournalisti Issa Michuzin uutis- ja viihdeblogi, joka on myös onnistunut houkuttelemaan enemmän maksettuja ilmoituksia kuin kaikki muut mediasivustot yhteensä.

Ei kommentteja: