KU-VIIKKOLEHTI 16.11.2012
Salanimellä Mark Owen esiintyvä entinen Yhdysvaltojen Navy Seals -erikoisjoukkojen sotilas julkaisi syyskuussa kirjan No Easy Day, jossa hän kertoo yksityiskohtaisesti Osama bin Ladenin surmaoperaatiosta Abbottabadissa Pakistanissa viime vuonna.
Oli vapunpäivän jälkeinen yö, ja Abbottabadin kaupunki oli sähkökatkon vuoksi täysin pimeä. Kahdella Black Hawk -helikopterilla naapurimaasta Afganistanista tulleet erikoisjoukkojen sotilaat olivat edenneet bin Ladenin kolmikerroksisen talon ylimpään kerrokseen.
Kirjan mukaan Osama bin Laden kurkisti makuuhuoneensa ovesta käytävään, jolloin hän sai äänivaimennetusta rynnäkkökivääristä kaksi laukausta päähänsä. Bin Laden katosi takaisin pimeään huoneeseen.
Kun pimeänäkölaitteilla ja lasertähtäimillä varustetut amerikkalaissotilaat hetken päästä tulivat huoneeseen, bin Laden makasi lattialla. Huoneessa olivat myös hänen kaksi nuorinta vaimoaan ja ainakin kolme lasta. Ensimmäiset laukaukset ampunut sotilas työnsi naiset huoneen seinustalle. Lapset olivat huoneen vastakkaisessa nurkassa ja seurasivat tapahtumia järkyttyneinä.
Bin Laden oli yöpuvussa ja aseeton. Verta ja aivojen osia pursui ulos hänen päästään, mutta hän oli vielä elossa ja nytkähteli ja vääntelehti lattialla. Owen ja toinen sotilas ampuivat useita laukauksia hänen rintaansa.
Tätä ennen amerikkalaissotilaat olivat surmanneet bin Ladenin parikymppisen pojan Khalidin sekä kaksi kuriiriksi kutsuttua kuwaitilaista veljestä ja toisen heistä vaimon. Vain toinen kuriireista teki vastarintaa ampumalla hyökkääjiä AK-47:lla piharakennuksen metallisen oven läpi.
Talossa ja piharakennuksessa oli Osama bin Ladenin kahden vaimon lisäksi kaksi muuta naista ja kymmenkunta lasta, joista yksi oli sylivauva.
Surmaoperaation jälkeen kerrottiin, että bin Laden ammuttiin hänen pitäessään vaimoaan ihmiskilpenä. Myöhemmän version mukaan bin Laden ei ollut piiloutunut vaimonsa taakse, mutta hän vastusti kiinniottoa, vaikka oli ilman asetta.
Operaatiosta vastannut tiedustelupalvelu CIA:n johtaja Leon Panetta totesi, että kommandojoukot löysivät tulitaistelun jälkeen bin Ladenin ja surmasivat hänet sekunnin murto-osassa.
Mutta Mark Owenin kirjan mukaan mitään tulitaistelua ei käyty.
Operaation valmennustilaisuudessa aiemmin keväällä Valkoisen talon juristi oli korostanut, että kyseessä ei ollut teloitusoperaatio: ”Jos hän ei uhkaa teitä, teidän tulee ottaa hänet vangiksi.”
Bin Ladenin makuuhuoneesta katon rajassa olevalta hyllyltä löytyi myöhemmin AK-47-rynnäkkökivääri ja venäläinen Makarov-pistooli, joka oli kotelossaan. Molempien lippaat olivat tyhjät.
Mark Owen päivittelee kirjassaan sitä, ettei bin Laden lainkaan valmistautunut puolustamaan itseään ja perhettään, vaikka hän oli varmasti kuullut helikopterien äänen ja tiesi hyökkääjien olevan tulossa.
Surmatusta bin Ladenista otettiin valokuvia, verinäyte, sylkinäyte ja luuydinnäyte. Bin Ladenin työhuoneesta otettiin talteen tietokoneet sekä hyllyissä siistissä järjestyksessä olleet cd-levykkeet, dvd:t, muistitikut, muistiinpanolehtiöt, asiakirjat sekä bin Ladenin käyttämä digitallennin.
Bin Ladenin ruumis pakattiin ruumissäkkiin ja vietiin helikopterilla Jalalabadissa Afganistanissa sijaitsevaan Yhdysvaltojen tukikohtaan. Uutistietojen mukaan ruumis heitettiin myöhemmin lentotukialus Carl Vinsonin kannelta Intian valtamereen.
Osama bin Laden oli ollut vuosien ajan etsintäkuulutettuna, sillä häntä vastaan oli nostettu syyte osallisuudesta vuonna 1998 tehtyihin pommi-iskuihin Yhdysvaltojen suurlähetystöjen edustalla Kenian pääkaupungissa Nairobissa ja Dar es Salaamissa Tansaniassa. Bin Ladenia epäiltiin myös muista terrori-iskuista eri puolilla maailmaa.
Häntä ei kuitenkaan virallisesti syytetty vuoden 2001 syyskuun 11. päivän iskuista. Yhdysvaltojen keskusrikospoliisin FBI:n tiedotusjohtaja Rex Tomb totesi vuonna 2006, ettei FBI:lla ollut ”mitään selkeitä todisteita bin Ladenin osallisuudesta syyskuun 11. päivän tapahtumiin”.
Mark Owenin kirja julkaistiin vastikään myös suomeksi Otavan kustantamana nimellä Kova päivä. Owenin kirjan lisäksi Osama bin Ladenin surmaoperaatio on ollut tänä syksynä muutenkin näkyvästi esillä kirjoissa, elokuvissa ja niiden markkinointiin liittyneissä uutisissa.
Isku Mogadishuun -kirjan tekijän Mark Bowdenin lähinnä bin Ladenin jäljittämisestä ja surmaoperaation suunnittelusta kertova teos The Finish ilmestyi viime kuussa.
John Stockwellin ohjaama elokuva Seal Team Six: The Raid on Osama bin Laden esitettiin National Geographic kanavalla alkukuusta vain kaksi päivää ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja. Tuotantoyhtiön johtaja kuului Barack Obaman vaalikampanjan keskeisiin varainhankkijoihin.
Hurt Locker -elokuvasta Oscarilla palkitun Kathryn Bigelowin ohjaama bin Ladenin surmaoperaatiosta kertova elokuva Zero Dark Thirty on tulossa Yhdysvaltojen elokuvateattereihin vielä ennen joulua.
Viime viikolla puolestaan kerrottiin, että seitsemän Navy Seals -sotilasta oli saanut kurinpitorangaistuksia sotasalaisuuksien paljastamisesta heidän osallistuttua Medal of Honor: Warfighter -sotapelin suunnitteluun.
Mark Owen ei varmaankaan tule saamaan rangaistuksia salaisuuksien paljastamisesta, vaikka tällä spekuloitiin kirjan ilmestyessä. Kirja ei sisällä mitään sotastrategisia salaisuuksia.
Kirja kertoo Navy Seals -joukkojen miesten arvoista ja ajatusmaailmasta ja sisältää seikkaperäisiä selostuksia joukkojen harjoittelusta ja sotaoperaatioista Irakissa, Afganistanissa ja somalialaisia merirosvoja vastaan.
Owen arvostelee Yhdysvaltojen sotataktiikan muutosta Afganistanissa Barack Obaman presidenttikaudella, kun painopiste siirtyi surmaoperaatioista hyökkäyksiin, joissa tarkoituksena oli pikemminkin ottaa talebantaistelijoita vangiksi.
Muuten kirjaa voidaan pitää lähinnä Yhdysvaltojen sotavoimia ihannoivana propagandana. Varmasti monet aseintoiset yhdysvaltalaiset nuoret miehet tulevat kirjan ansiosta hakeutumaan sotilasuralle.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Onko nyt Kansan uutisetkin sitä mieltä, että bin Laden tapettiin Abbottabadissa viime vuonna?
Lähetä kommentti