perjantai 27. helmikuuta 2009

Sota shampoopulloja vastaan

KU-VIIKKOLEHTI 27.2.2009

Keskisuomalainen uutisoi alkukuusta, että lentomatkustajien käsimatkatavaroita koskeviin rajoituksiin on tulossa lievennyksiä. Lehdessä haastateltu Ilmailuhallinnon edustaja kertoi, että EU-maiden kesken neuvotellaan parhaillaan nesteiden sallimisesta käsimatkatavaroissa.

Turvapäällikkö Kauko Lehtinen arveli, että lomamatkalta ostetun tuliaispullon saa lähiaikoina taas ottaa koneeseen normaalina käsimatkatavarana. Nykyisten määräysten mukaan yli desilitran kokoiset nesteitä sisältävät pullot ja purkit on pakattava ruumaan meneviin matkatavaroihin – poikkeuksena matkan aikana tarvittavat lääkkeet ja vauvanruuat sekä lentokentältä turvatarkastuksen jälkeen ostetut tuotteet.

Syksystä 2006 lähtien kaikki käsimatkatavaroiden joukossa olevat hammastahnatuubit ja muut nesteiksi luokitellut tuotteet on pitänyt pakata läpinäkyvään minigrip-pussiin ja asettaa turvatarkastuksessa läpivalaisuhihnalle erillään muista matkatavaroista.

Joillain lentokentillä äidit ovat saaneet maistella vauvojensa tuttipulloista osoittaakseen, ettei vain ole kyse nestemäisestä räjähdysaineesta. Talteen otettuja vesipulloja ja shampoopurkkeja on viety jäteautolasteittain kaatopaikoille.

Nesterajoitukset ajettiin läpi EU:ssa marraskuussa 2006, Suomen ollessa unionin puheenjohtajamaana. Yhdysvalloissa samat määräykset otettiin käyttöön pari kuukautta aiemmin. Viranomaisten mukaan rajoitusten tarkoituksena on ollut suojella lentomatkustajia terroristeilta.

Lentomatkustajien uusia nestemääräyksiä edelsivät kohu-uutiset Britanniassa tehdyistä pidätyksistä, joilla oli estetty terroristeja räjäyttämästä kymmenen Lontoosta Yhdysvaltoihin ja Kanadaan matkalla ollutta lentokonetta Atlantin yllä.

Britannian sisäministeri John Reid kertoi elokuussa 2006 viranomaisten onnistuneen pysäyttämään iskun, jossa olisi kuollut ”ennennäkemätön määrä” ihmisiä. Suur-Lontoon poliisi sanoi terroristien suunnitelleen ”joukkomurhia, joiden laajuus olisi ylittänyt käsityskyvyn rajat”.

Kymmeneen Boeing-koneeseen olisi mahtunut 2 500 ihmistä.

Terroristien kerrottiin suunnitelleen lentokoneiden räjäyttämistä pommeilla, jotka valmistettaisiin koneen vessassa sekoittamalla nestemäistä vetyperoksidia ja muita aineita energiajuomiin ja mehutiivisteeseen.

Kaikki pidätetyt 24 miestä olivat brittiläisiä muslimeja, useimmat pakistanilaisista perheistä, mutta joukossa myös islaminuskoon kääntyneitä englantilaisia ja yksi jamaikalaista syntyperää oleva entinen rastafari. Useimmat miehistä olivat hiukan yli parikymppisiä ja kotoisin Itä-Lontoon lähiöistä.

Jotkut miehistä olivat tehneet itsemurhavideoita, joissa he uhkasivat Yhdysvaltoja ja Britanniaa pyhällä sodalla kostoksi Irakin ja Afganistanin miehityksestä.

Viime vuonna käydyssä oikeudenkäynnissä syytettynä oli lopulta kahdeksan miestä. Heitä syytettiin salaliitosta pommien räjäyttämiseksi lentokoneessa, tuntemattomien ihmisten murhan suunnittelusta sekä vahingonteon ja räjähdysten suunnittelusta.

Oikeudenkäynnissä kuultiin, että kolme miehistä oli tavannut Pakistanissa vuonna 2003 ollessaan itälontoolaisen islamilaisen avustusjärjestön vapaaehtoistyössä afganistanilaisten pakolaisten leirillä.

Syytetyt olivat olleet työttöminä tai pätkätöissä, ja useimmilla olivat opiskelut jääneet kesken. Miehet kävivät paikallisessa moskeijassa, mutta viihtyivät myös biljardisaleissa ja polttelivat kannabista. 24-vuotias Waheed Zaman oli aiemmin toiminut Suur-Lontoon yliopiston islamilaisen yhdistyksen puheenjohtajana.

27-vuotiasta Ahmed Alia kuvailtiin joukon johtajaksi. Ali oli kehottanut muut mukaan tekemään itsemurhavideoita, joista oli tarkoitus koostaa dokumentti YouTube-sivustolle. Alin kotoa löytyi myös muistiinpanoja hänen suunnittelemistaan kokeista, joissa vetyperoksidin avulla yritettiin valmistaa räjähteitä.

Salainen palvelu MI5 oli suostutellut Alin koulutoveria Arafat Khania tiedonantajaksi jo vuonna 2005. Kaikki olivat olleet poliisin tarkkailussa vuosien ajan.

Assad Sarwarin tiedettiin ostaneen kierrätyskeskuksesta ison määrän hiustenvalkaisuaineena myytävää vetyperoksidia. Ahmed Ali oli puolestaan istunut kahden tunnin ajan internetkahvilassa etsimässä tietoja lennoista Lontoosta Pohjois-Amerikkaan.

Oikeudenkäynnissä ei kyetty osoittamaan, että brittimiehet olivat todella aikeissa räjäyttää lentokoneita. Ainuttakaan pommia ei ollut valmistettu, lentolippuja ei ollut hankittu, eikä kaikilla syytetyillä ollut edes passia.

Britannian sotilastiedustelun entinen räjähdeasiantuntija Nigel Wylde kertoi jo elokuussa 2006, ettei peroksidipommien valmistaminen ollut mahdollista lentokoneen vessassa. Nesteiden tislaamiseen olisi tarvittu jäädytyslaitteita, ja valmiiksi eroteltujen aineiden sekoittaminen aiheuttaisi valtavasti höyryjä. Laboratorio-oloissakin prosessi olisi niin monimutkainen, että siihen menisi yli vuorokausi.

Vaikka brittimiehet olisivatkin halunneet räjäyttää pommeja lentokoneissa, heillä ei mitä ilmeisimmin olisi ollut siihen minkäänlaisia rahkeita.

Syytettynä olleista kahdeksasta miehestä kolme tuomittiin marraskuussa lopulta pommien suunnittelusta ja surma-aikeista. Syytteet lentokoneiskuista kumottiin. Itsemurhavideoilla esiintyneet seitsemän miestä tuomittiin julkisen vahingonteon suunnittelusta. Yksi miehistä vapautettiin kaikista syytteistä.

Monet lentoyhtiöt olivat alioikeuden päätöksestä iloissaan. Etenkin brittiläiset halpalentoyhtiöt ovat viime aikoina kovasti lobbailleet käsimatkatavaroiden nestemääräysten poistamiseksi.

Nestepommijutun oikeuskäsittely ei kuitenkaan päättynyt tähän. Viime viikolla tapausta alettiin puida ylemmässä tuomioistuimessa.

Ei kommentteja: