torstai 14. tammikuuta 2010

Miksi Togon pelaajia tulitettiin?

KU-VIIKKOLEHTI 15.1.2010

Togon jalkapallomaajoukkueen kapteenin Emmanuel Adebayorin radiohaastattelua kuunnellessa tulee ensimmäisenä mieleen, että urheilijoita vastaan tehty aseellinen isku on todella epäreilua ja pelkurimaista.

Arsenalin maalitykkinä tunnetuksi tullut, viime kesänä Manchester Cityyn siirtynyt pitkänhuiskea hyökkääjä kertoo Britannian radion BBC:n verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa viikon takaisesta hyökkäyksestä Togon joukkuetta vastaan Angolaan kuuluvalla Cabindan alueella.

Togon maajoukkue oli tulossa Pointe-Noiressa Kongon tasavallassa pidetyltä viimeistelyleiriltä Afrikan jalkapallomestaruuskisoihin Angolaan, kun joukkueen kahta bussia vastaan avattiin tuli. Sotilassaattueessa ajaneet bussit joutuivat pysähtymään, kun toisen bussin kuljettaja sai iskussa surmansa. Jalkapalloilijat piiloutuivat bussin penkkien alle puoli tuntia jatkuneen tulituksen ajaksi.

Kolme togolaista kuoli, bussinkuljettajan lisäksi joukkueen apuvalmentaja ja tiedottaja. Pelaajista kaksi haavoittui luodeista vakavasti. Joukkue evakuoitiin paikalta Angolan sotilaiden maastoautoissa, ja Togo päätti luopua kisoista.

Iskun otti vastuulleen ryhmittymä nimeltä Cabindan kaistaleen vapautusrintama – Sotilaallinen asema (Flec-PM). Angolan pääkaupungissa Luandassa levitetyn tiedotteen mukaan ”operaatio oli vasta alkua sarjalle suunniteltuja iskuja, jotka tulevat jatkumaan koko Cabindan alueella”.

Flec-PM:n pääsihteeri Rodrigues Mingas kertoi ranskalaiselle uutiskanavalle France24:lle, että hyökkäyksen kohteena ei ollut Togon joukkue, vaan Angolan armeija. ”Taistelemme Cabindan täydellisen itsenäisyyden puolesta Angolan laitonta miehitysvaltaa vastaan.”

Myöhemmin myös toinen Cabindan vapautusliikkeen ryhmittymä Flec-FAC ilmoitti olevansa iskun takana.

”Emme ole terroristeja, mutta joka kerta kun Cabindan asevoimat kohtaavat Angolan sotilassaattueen, he avaavat tulen”, sanoi järjestön johtajan N’Zita Tiagon Sveitsissä asuva poika Jean-Claude N’Zita.

Atlantin rannikolla Kongon tasavallan ja Kongon demokraattisen tasavallan välissä sijaitseva Angolan maakunta Cabinda on pinta-alaltaan hiukan suurempi kuin entinen Uudenmaan lääni. Cabindan erottaa varsinaisesta Angolasta Kongon demokraattiseen tasavaltaan kuuluva 60 kilometriä leveä rannikkokaistale.

Cabindalla ei ole alun perin juuri muuta yhteistä Angolan kanssa kuin Portugalin siirtomaavalta. Afrikan jaossa siirtomaavaltojen kesken vuonna 1885 Cabindasta tuli Portugalin Kongo. Angola oli ollut portugalilaisten hallussa tuolloin jo satoja vuosia.

Cabindassa puhutaan kongon kielelle sukua olevaa ibindan kieltä ja ranskaa, kun taas Angolassa valtakieli on portugali.

Cabindan vapautusliike Flec perustettiin 60-luvun alussa taistelemaan maan itsenäisyyden puolesta. Portugalin neilikkavallankumouksen jälkeen Cabinda julistautui itsenäiseksi elokuussa 1975. Kolme kuukautta myöhemmin itsenäistyneen Angolan kommunistinen vapautusliike MPLA kuitenkin miehitti Cabindan yhdessä kuubalaisten joukkojen kanssa.

Flec on siitä lähtien jatkanut taistelua Cabindan itsenäisyyden puolesta. Parhaimmillaan yli puolet alueesta on ollut vapautusliikkeen hallussa, mutta vuoden 2002 jälkeen Angolan joukot miehittivät taas koko maakunnan. Viime vuosina pienempiin ryhmittymiin hajonneen Flecin taktiikkana ovat olleet yllätysiskut Angolan sotilaita vastaan ja ulkomaisten öljy-yhtiöiden työntekijöiden kidnappaukset.

Öljy onkin keskeinen syy siihen, miksi Angola pitää tiukasti kiinni Cabindan alueesta. Angola saa öljystä yli 90 prosenttia vientituloistaan, ja lähes puolet maan öljyntuotannosta on peräisin Cabindan edustan merenpohjasta.

Viime vuonna Angolan öljyntuotanto oli seitsemänneksi suurin kaikista öljyntuottajajärjestö Opecin jäsenmaista.

Öljy-yhtiö Chevronin nyttemmin omistama Gulf Oil aloitti öljynporauksen Cabindan edustalla vuonna 1958. Yhdysvaltalainen öljyjätti säilyi suurimpana öljy-yhtiönä Angolassa myös maan kommunistihallinnon aikana.

Yksi kylmän sodan ajan vähemmän tunnetuista kummallisuuksista oli se, että Angolan sisällissodassa hallitusta tukeneet Kuuban sotilaat suojelivat yhdysvaltalaisen Chevronin öljyoperaatioita Cabindassa samaan aikaan kun Yhdysvaltojen hallitus avusti Angolan vastarintaliikettä Unitaa.

Angolan öljyviennistä valtaosa on mennyt perinteisesti Yhdysvaltoihin, mutta tänä päivänä Kiinan osuus viennistä on jo yhtä suuri ja Angolasta on tullut Kiinan tärkein yksittäinen öljyntoimittaja.

Togon joukkuetta vastaan tehdystä iskusta huolimatta jalkapallon Afrikan mestaruuskisat käynnistyivät sunnuntaina suunnitelmien mukaan ja yhtenä peliareenana on myös kiinalaisten rakentama Cabindan stadion. 300 000 asukkaan Cabindassa on nyt 30 000 Angolan armeijan sotilasta valvomassa järjestystä.

Tyytymättömyys cabindalaisten keskuudessa on kuitenkin suurta. Itsenäisyyden lisäksi alueen asukkaat vaativat suurempaa osuutta alueen öljytuloista.

Vuodesta 1979 Angolan presidenttinä ollut José Eduardo dos Santos lupasi aikoinaan järjestää kansanäänestyksen Cabindan itsenäisyydestä, mutta asiaa ei olisi kysytty pelkästään cabindalaisilta vaan koko 18 miljoonan asukkaan Angolan äänioikeutetuilta.

Hallitus myöntyi lopulta siihen, että Cabinda saisi käyttöönsä kymmenen prosenttia alueen öljytuloista.

Tänä iltana vaatimukset öljytuloista väistyvät kuitenkin hetkeksi taka-alalle, kun Cabindan stadionilla pelataan Norsunluurannikon ja Ghanan välinen alkulohkon ottelu. Koko futishullu Afrikka kerääntyy tv-ruutujen eteen katsomaan peliä, jossa kohtaavat muun muassa Chelsean maailmantähdet Didier Drogba ja Michael Essien.

Ei kommentteja: