perjantai 6. toukokuuta 2011

Kuollut mies ei puhu

KU-VIIKKOLEHTI 6.5.2011

Osama bin Ladenin kasvokuva oli vielä torstaina ylimpänä Yhdysvaltojen keskusrikospoliisin FBI:n julkaisemalla maailman etsityimpien terroristien listalla. FBI:n verkkosivuilla bin Ladenin kuvan alalaitaan oli tosin lisätty teksti: Kuollut.

Etsintäkuulutuksessa todetaan, että Osama bin Laden syntyi vuonna 1957 Saudi-Arabiassa. Kuvauksen mukaan hän oli 193–196 senttiä pitkä ja painoi noin 72 kiloa. Hän oli vasenkätinen ja käytti kävelykeppiä. Erityishuomiona mainitaan, että bin Laden oli terroristijärjestö Al-Qaidan johtaja.

Osama bin Laden oli etsintäkuulutettu, sillä häntä vastaan oli nostettu syyte osallisuudesta elokuussa 1998 tehtyihin
pommi-iskuihin
Yhdysvaltojen suurlähetystöjen edustalla Kenian pääkaupungissa Nairobissa ja Dar es Salaamissa Tansaniassa.

Etsintäkuulutustekstissä todetaan vielä, että bin Ladenia epäillään myös muista terrori-iskuista eri puolilla maailmaa.

Vuoden 2001 syyskuun 11. päivän tapahtumia ei kuitenkaan mainita erikseen.

FBI:n tiedotusjohtaja Rex Tomb selitti vuonna 2006, että bin Ladenin etsintäkuulutuksessa ei mainittu syyskuun 11. päivää siitä yksinkertaisesta syystä, että häntä vastaan ei ollut nostettu syytettä osallisuudesta syyskuun 11. päivän tapahtumiin New Yorkissa ja Washingtonissa.

”FBI:lla ei ole mitään selkeitä todisteita bin Ladenin osallisuudesta syyskuun 11. päivän tapahtumiin”, tiedottaja totesi.

Kohta kymmenen vuoden ajan maailman medioissa on kuitenkin kerrottu itsestäänselvänä totuutena, että Osama bin Laden suunnitteli lentokoneiskut New Yorkin World Trade Centerin pilvenpiirtäjiin ja Washingtonissa sijaitsevaan puolustusministeriön päämajaan Pentagoniin.

George W. Bushin hallinto selitti pitkään, että Al-Qaida suunnitteli ja toteutti syyskuun 11. päivän iskut, koska he myöntävät sen itse. Bushin hallinto julkaisi joulukuussa 2001 Yhdysvaltojen joukkojen Afganistanin sotaretkellä haltuunsa saaman kotivideon, jolla Osama bin Ladenin väitettiin kertovan osuudestaan New Yorkin ja Washingtonin iskuihin.

Videoon lisätyn englanninkielisen tekstityksen mukaan bin Laden kertoi tienneensä iskuista etukäteen, arvioineensa etukäteen kuolonuhrien määrän ja nimenomaan lähettäneensä iskujen tekijät aikoinaan marttyyrikomennukselle Amerikkaan. Saksan yleisradion WDR-kanavan haastattelemien kielenkääntäjien mukaan englanninkielinen teksti ei näiltä osin kuitenkaan vastaa videolla kuultavaa arabiankielistä puhetta.

Syyskuun 11. päivän tapahtumia ei muutenkaan ole vielä käsitelty missään kunnollisessa tuomioistuimessa. Pakistanilainen Khalid Sheikh Mohammed ja neljä muuta miestä odottavat oikeudenkäynnin alkamista sotilastuomioistuimessa Yhdysvaltojen tukikohdassa Guantánanossa.

Sotilastuomioistuimessa tuskin käsitellään lentokonetörmäysten yhteyttä World Trade Centerin kaksoistornien räjähdyksen kaltaiseen romahdukseen. Lentokoneiden törmäyksillä ei varmasti kyetä uskottavalla tavalla selittämään, miksi myös reilun sadan metrin päässä kaksoistorneista sijainnut World Trade Centerin rakennus 7 luhistui kuin itsestään monta tuntia kaksoistornien romahtamisen jälkeen, vaikkei siihen törmännyt mitään lentokonetta.

Osama bin Ladenin kuolemasta on annettu myös hyvin ristiriitaista tietoa. Ensin puhuttiin 40 minuuttia kestäneestä hyökkäyksestä, jonka päätteeksi Yhdysvaltojen Navy Seals
-erikoisjoukot surmasivat bin Ladenin, joka oli piiloutunut kolmikerroksisen rakennuksen ylimpään kerrokseen ja piteli vaimoaan ihmiskilpenä.

Myöhemmän version mukaan bin Laden ei ollut piiloutunut vaimonsa eikä kenenkään muunkaan taakse, mutta hän vastusti kiinniottoa, vaikka oli ilman asetta.

Operaatiosta vastannut tiedustelupalvelu CIA:n johtaja Leon Panetta totesi, että kommandojoukot löysivät tulitaistelun jälkeen bin Ladenin ja surmasivat hänet sekunnin murto-osassa. Bin Ladenia ammuttiin päähän vasemman silmän yläpuolelle sekä rintaan.

24 miehen helikopterihyökkäys tehtiin maanantain vastaisena yönä Abbottabadissa Pakistanissa. Presidentti Barack Obaman mukaan bin Ladenin ruumis valokuvattiin ja siitä otettiin dna-näyte. Maanantaina ruumis heitettiin lentotukialus Carl Vinsonin kannelta Intian valtamereen.

Saudiarabialainen tv-kanava Al Arabiya puolestaan kertoi keskiviikkona pakistanilaisiin turvallisuuslähteisiin viitaten, että bin Ladenin rakennuksesta ei ammuttu ainuttakaan laukausta yhdysvaltalaissotilaita kohti. Pakistanilaislähteen mukaan bin Ladenin 12-vuotias tytär kertoi poliisikuulustelussa, että bin Laden otettiin heti kiinni ja teloitettiin perheenjäsentensä edessä.

Mediassa raportoituja reaktioita Osama bin Ladenin kuolemaan voi vain hämmästellä. Harvassa ovat olleet kommentit, joissa olisi pahoiteltu sitä, että bin Ladenia ei saatu oikeudenkäyntiin kertomaan osuudestaan syyskuun 11. päivän lentokonekaappauksiin ja New Yorkin tornitalojen romahtamiseen.

Syyskuun 11. päivän tapahtumista on esitetty virallisena totuutena niin paljon soopaa, että kannattaa suhtautua varauksella myös viralliseen totuuteen Osama bin Ladenin surmasta.

Lukuisat eri tiedustelulähteet Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Pakistanissa ovat ilmoittaneet bin Ladenin kuolleen jo vuosia sitten. Toiset ovat muistuttaneet, että bin Laden olisi ollut kiinniotettavissa useita kertoja syksyllä 2001 ja myöhemmin.

Joka tapauksessa Osama bin Ladenin surmauutisten seurauksena Barack Obaman kannatus lähti huimaan nousuun Yhdysvalloissa. Spekulaatiot Al-Qaidan mahdollisista kostoiskuista taas pönkittävät turvallisuusviranomaisten otetta ihmisten arjesta niin Yhdysvalloissa kuin muualla maailmassa.

Ei kommentteja: