perjantai 20. toukokuuta 2011

Lisää kysymyksiä bin Ladenista

KU-VIIKKOLEHTI 20.5.2011

Kaikki eivät näytä nielevän sellaisenaan Yhdysvaltojen hallituksen kertomusta Osama bin Ladenin surmaoperaatiosta. Epäilysten hälventämiseksi puolustusministeriö Pentagon julkisti reilu viikko sitten joukon videoita, joiden kerrottiin löytyneen Al-Qaida-johtajan huvilasta Abbottabadista Pakistanista vapunpäivän jälkeisenä yönä tehdyn iskun yhteydessä.

Videoiden julkaisemisella pyrittiin ilmeisesti osoittamaan, että Osama bin Laden oli todella kuollut iskussa ja että hän oli kuolemaansa asti Al-Qaidan johdossa.

Monien tapausta hiukan kriittisemmin tarkastelleiden mielestä videot herättivät kuitenkin vain lisää kysymyksiä. Lukuisien eri maiden tiedustelulähteiden mukaan Osama bin Laden kuoli jo vuosia sitten munuaistautiin.

Neljällä Yhdysvaltojen julkistamalla videolla tummapartainen ja hyvävointisen näköinen Osama bin Laden näyttäisi harjoittelevan puhetta kameran edessä. Videoklipit julkaistiin kuitenkin ilman ääntä. Näin haluttiin Pentagonin mukaan välttyä siltä, että videoita voitaisiin käyttää propagandatarkoituksiin.

Viidennellä videolla Al-Qaida-johtaja näyttäisi katselevan itseään tv:stä. Arabiankielisen kanavan ohjelmassa Osama bin Laden kulkee alas kallionrinnettä, poseeraa kameralle rynnäkkökiväärin kanssa, ja yhdessä otoksessa bin Ladenin kasvokuva on laitettu New Yorkin World Trade Centerin savuavien tornitalojen viereen.

Pentagonin julkistamalla videolla pientä tv-ruutua tihrustava harmaapartainen vanhus istuu rähjäisessä huoneessa pipo päässään ja huopaan kääriytyneenä ja on muutenkin kaikin puolin surkean näköinen. Hän näprää kädessään olevaa kaukosäädintä. Kuvan laidassa voi nähdä tietokoneen ruudun ja laskukoneen. Tälläkään videolla ei ole ääntä.

”Kuvattiinko video ilman ääntä? Vai poistettiinkohan ääniraita Washingtonissa?” kyselee yhdysvaltalaiskolumnisti Paul Craig Roberts, entinen Wall Street Journalin toimittaja ja Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön korkea virkamies presidentti Reaganin aikakaudella.

”Bin Ladeniksi väitetty henkilö näyttäisi puhuvan videolla jollekin toiselle huoneessa olijalle. Eikö ääni ole bin Ladenin? Puhuuko bin Ladeniksi väitetty henkilö kuvaruudulla esiintyvästä bin Ladenista kolmannessa persoonassa?”

Roberts ihmettelee myös sitä, miksi bin Laden olisi ylipäänsä halunnut kuvata videon itsestään katsomassa itseään tv:stä.

”Miksi video bin Ladenista katsomassa itseään tv:stä on pääuutinen? Pyritäänkö tämän avulla sivuuttamaan se, ettei bin Ladenin ruumista ole näytetty?”

Yhdysvaltojen hallituksen virallisen kertomuksen mukaan bin Ladenin ruumis heitettiin surman jälkeisenä päivänä Intian valtamereen.

Brittitoimittaja Felicity Arbuthnot kiinnitti videolla huomiota toiseen yksityiskohtaan. Videolla itseään tv:stä katsova bin Laden pitää kaukosäädintä oikeassa kädessään. Osama bin Laden oli kuitenkin vasenkätinen.

Kuva bin Ladenista katsomassa itseään tv:stä oli etusivun juttu myös Pakistanin lehdissä. Abbottabadissa ihmiset eivät silti uskoneet, että kuvassa oleva vanhus oli Osama bin Laden. Britannian yleisradioyhtiö BBC haastatteli Abbottabadissa kymmeniä ihmisiä, joista useimmat arvelivat, että koko operaatio oli silkkaa huijausta. Kuvassa esiintynyt vanha mies oli tiettävästi Akbar Khan, joka omisti Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen hyökkäyksen kohteena olleen talon.

Financial Times ja talousuutistoimisto Bloomberg kertoivat jo aiemmin, että rakennuksen omisti kaksi Waziristanista Afganistanin rajan läheltä kotoisin olevaa miestä, Akbar Khan ja Rashid Khan. Abbottabadin kauppiaat tunsivat Khanit ja kertoivat, että nämä ostivat ruokatarpeita usein viikoksi kerrallaan, myös Pepsiä, Coca-Colaa, Nestlén maitoa, ulkomailta tuotua tuoremehua ja laatusaippuoita.

Washington Postin mukaan Akbar Khanin rakennus oli tiedustelupalvelu CIA:n tarkkailussa viime kesästä lähtien. Yhdysvaltojen kongressi myönsi Abbottabadissa sijaitsevalle CIA:n vakoiluasemalle kymmenien miljoonien dollarien lisämäärärahan viime joulukuussa.

Mikäli Osama bin Laden todella oli Abbottabadissa, CIA tiesi siitä jo viime vuonna, toteaa dokumenttielokuvaohjaaja Danny Schechter.

”CIA halusi järjestää suurta yleisöä varten tehdyn dramaattisen hyökkäyksen, jonka avulla tiedustelupalvelun työtä markkinoitiin kotiyleisölle Yhdysvalloissa”, Schechter kirjoitti Al Jazeeran verkkosivuilla.

Osama bin Ladenin 30-vuotias poika Omar bin Laden puolestaan kirjoitti yhdessä veljiensä kanssa koko bin Ladenin perheen puolesta laaditun lausunnon, jonka New York Times julkaisi viime viikolla. Qatarissa asuva Omar bin Laden pyysi presidentti Barack Obamaa esittämään bin Ladenin perheelle joko yksityisesti tai julkisesti kunnollisia todisteita siitä, että Osama bin Laden oli todella kuollut Pakistanissa tehdyssä iskussa.

Mikäli taas Osama bin Laden oli todella surmattu, perheenjäsenet vaativat YK:ta selvittämään, miksi Yhdysvallat oli teloittanut aseettoman miehen sen sijaan että olisi pidättänyt hänet ja nostanut häntä vastaan syytteen tuomioistuimessa.

Vähitellen juristit eri puolilla maailmaa ovat myös saaneet yhä selkeämmin sanankääntein todetuksi, että kyseessä oli laiton teloitus.

Terrorisminvastaisen taistelun kannalta operaatiossa ei ollut järjen hiventäkään. Mitä mieltä oli tappaa mies, joka Yhdysvaltojen hallituksen mukaan suunnitteli ja johti maailman pahinta terroristiliikettä? Osama bin Ladenilta jos keltään olisi varmasti saatu arvokasta tietoa, jonka avulla mahdolliset suunnitteilla olevat terrori-iskut olisi voitu estää. Tiesiköhän bin Laden esimerkiksi mihin päin Eurooppaa Al-Qaida oli piilottanut ydinpommin, jonka sen on väitetty aikovan räjäyttää, mikäli bin Laden otetaan kiinni tai surmataan?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kummin päin se nyt on? Onko USA julmasti ja laittomasti tappanut pikku bin Laden -paran, vai onko kaikki valhetta ja bin Laden ollut kuolleena jo kauan?

Jotenkin tuntuu, että molemmat eivät voi millään olla yhtä aikaa totta.

Anonyymi kirjoitti...

miksi ei:)