perjantai 3. kesäkuuta 2011

Psykologista sodankäyntiä

KU-VIIKKOLEHTI 3.6.2011

Pöly on hiljalleen laskeutunut Abbottabadin ylle ja elämä jatkuu entisellään. Osama bin Ladenin surmauutisten jälkeen tämä hiljainen pakistanilainen kasarmikaupunki oli muutaman päivän ajan mediasirkuksen keskipisteenä, kun kameraryhmät eri puolilta maailmaa tulivat kysymään ihmisiltä miltä nyt tuntui kun Osama bin Laden oli tapettu heidän kotikaupungissaan.

Yhdysvaltojen vaihtoehtomedia on kaivanut esiin videoleikkeitä Osama bin Ladenin surmaoperaation jälkeen esitetyistä tv-haastatteluista. Harva paikallinen asukas näyttäisi ylipäänsä uskovan, että Osama bin Laden olisi asunut Abbottabadissa.

”Osama bin Ladenin surmaoperaatio oli silkkaa huijausta”, sanoi lehdenmyyjä Mohammed Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa.

Toiset kaipasivat Yhdysvaltojen hallitukselta kunnollisia todisteita siitä, että bin Laden oli todella elänyt ja kuollut Abbottabadissa.

”Surmaoperaatio ei ole totta. Ehkä joku toinen ihminen tapettiin. Kukaan ei voi liikkua täällä salaa, sillä armeija tarkistaa kaikkialla ihmisten henkilöpaperit”, arveli Al Jazeeran haastattelema Jahingir Khan, jonka serkku asui iskun kohteena olleen talon naapurissa.

CNN:n kirjeenvaihtaja puolestaan kulki Osaman huvilaksi väitetyn rakennuksen ympärillä ja kiinnitti huomiota siihen, että talon muuriin oli maalattu tyttökoulun mainos puhelinnumeroineen ja muurin kupeessa olevan kaalimaan reunamilla kasvoi kannabishamppua.

Pakistanilaisen tv-kanavan esittämä yksityiskohtainen silminnäkijähaastattelu antoi aivan toisenlaisen kuvan vapunpäivän jälkeisen yön tapahtumista kuin mitä länsimedian välityksellä on kerrottu. Samaa TV:n haastattelun mukaan kyseessä oli epäonnistunut operaatio, jossa kuoli ainakin kymmenen yhdysvaltalaista sotilasta.

Yhdysvaltalainen sotaveteraanien järjestö Veterans Today julkaisi verkkosivuillaan englanninkielisen käännöksen haastattelusta, jossa operaation kohteena olleen talon naapuri kertoi oman versionsa Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen iskusta Abbottabadiin.

Haastattelussa Mohammad Bashir kertoi, että vapunpäivän jälkeisenä yönä Yhdysvaltojen helikopterista laskeutui 10–12 sotilasta. Sotilaat hakkasivat naapuritalojen ovia ja kielsivät talojen asukkaita tulemasta ulos. Ulkomaalaiset sotilaat puhuivat pashtun kieltä.

Bashir seurasi tapahtumia talonsa katolta. Kun hän näki Yhdysvaltojen helikopterin tulevan, hän luuli ensin, että amerikkalaiset olivat aikeissa hyökätä läheiseen Pakistanin sotilasakatemian kasarmiin.

Noin 20 minuuttia myöhemmin helikopteri palasi Bashirin mukaan hakemaan vieraat sotilaat pois, mutta ennen kuin kopteri pääsi jatkamaan matkaa, se jostain syystä räjähti ja syttyi palamaan.

”Naapurit riensivät avoimesta portista katsomaan, mitä oli tapahtunut. Helikopteri oli liekeissä ja räjähdyksessä kuolleiden ruumiinosia oli pitkin pihaa, jalkoja, käsivarsia, repeytyneitä kehonosia”, Mohammad Bashir kuvaili.

Naapuritalon miehen mukaan kaksi muuta helikopteria lensi lähettyvillä, mutta kumpikaan niistä ei koskaan laskeutunut. Sitten Pakistanin armeijan sotilaat tulivat paikalle ja ajoivat ihmiset pois.

”Amerikkalaiset väittävät, että he surmasivat Osaman ja veivät hänen ruumiinsa pois helikopterilla. Miten he hänet veivät? Kaikki, jotka tulivat tuolla helikopterilla, kuolivat räjähdyksessä. Jos myös Osama oli helikopterissa, hänkin varmasti kuoli”, Mohammad Bashir totesi.

Hänen mukaansa monet ihmiset naapurista näkivät tapahtumat, mutta heitä on käsketty olemaan hiljaa. Bashirin serkku, joka työskenteli talossa puutarhurina, pidätettiin ja asetettiin kotiarestiin. Naapurit kertoivat, että hyökkäyksen kohteena olleessa talossa asui kaksi ystävällistä herraa nimeltä Arshad ja Tariq.

Verkkolehti Asia Timesin kirjeenvaihtajan Pepe Escobarin mielestä Osama bin Ladenin väitetty surmaoperaatio oli taidokkaasti toteutettu ”psykologinen operaatio”, puhtaasti näytösluonteinen voimanosoitus, jossa tärkeintä on millainen kuva tapahtumasta annetaan mediassa.

Pepe Escobar kirjoittaa kolumnissaan, että presidentti Barack Obaman saamaa Nobelin rauhanpalkintoa voidaan hyvin perustein arvostella, mutta Obama on myös älykäs intellektuelli, joka ymmärtää amerikkalaisten kollektiivista mielentilaa.

”Niinpä surmatakseen symbolisesti terrorisminvastaisen sodan – joka keksittiin syyskuun 11. päivän tapahtumien takia – Obaman piti kirjaimellisesti tappaa väitetty rikoksentekijä, oli tämä sitten oikea tai väärä, syyllinen tai syytön, klooni tai aito.”

Juonen mahdolliset ristiriitaisuudet ovat Escobarin mukaan epäolennaisia, kuten missä tahansa Hollywoodin menestyselokuvassa. Tärkeämpää on lipunmyynnin suuruus.

”Freudin oppien mukaisesti Obama teki surmatyön ja vapautui koko trauman alkuperäisestä syystä. Hän laski, että se oli ainoa keino aloittaa alusta – näin voitaisiin vähitellen lopettaa sodat Afganistanissa ja Irakissa ja ruveta keskittymään asioihin, joilla on todellista merkitystä Yhdysvalloissa: opetusmenoihin ja infrastruktuuriin, valtiontalouden tilaan.”

Escobarin mukaan ei ole kuitenkaan mitään takeita siitä, että Obaman hoito tepsii.

”Toki miljoonat amerikkalaiset ovat saaneet lisäpontta, ihan kuin koko maa olisi juonut tsunamillisen energiajuomaa. Mutta avainkysymys kuuluu, katoaako jihadismi kokonaan tämän päivän geopoliittisesta näköpiiristä. Itse asiassa historia oli hävittänyt sen jo ennen bin Ladenin iskua. Arabimaiden kansannousut ovat osoittaneet, että arabimaailma tahtoo demokratiaa, ei itsemurhapommittajia.”

Ei kommentteja: