torstai 8. toukokuuta 2008

Pentagonin puhetorvet

KU-VIIKKOLEHTI 25.4.2008

Yhdysvaltojen Irakin-hyökkäysten ja muiden suurten sotilasoperaatioiden alla on tullut tavaksi kutsua upseereita
tv-kanavien uutisstudioihin arvioimaan viime hetken tapahtumia ja taistelujen tulevia käänteitä. Mikäs siinä, ovathan sotilaat oman alansa asiantuntijoita siinä missä vaikkapa politiikantutkijoiden oletetaan osaavan kommentoida vaalituloksia ja niiden vaikutuksia.

Yhdysvaltojen uutiskanavilla sotilasasiantuntijoista on tullut lähes jokapäiväisiä vieraita. Yleensä nämä kommentaattorit ovat vakinaisesta palveluksesta eläkkeelle jääneitä armeijan upseereita, joiden oma pitkä kokemus sodankäynnistä antaa heille yleisön silmissä uskottavuutta arvioida maan sotilaspolitiikkaa mahdollisimman objektiivisesti.

Jos viime sunnuntain New York Timesiin on uskomista, katsojia on kuitenkin johdettu harhaan. Lehden laajan tutkivan reportaasin mukaan suurten uutiskanavien käyttämät sotilasasiantuntijat ovat tänä päivänä Yhdysvaltojen puolustusministeriön sätkynukkeja, jotka toistelevat tv-ruudussa heille Pentagonin propagandaosastolla syötettyjä valheita tai osatotuuksia.

New York Times sai asiakirjojen julkisuuslain nojalla haltuunsa tuhansia sivuja sähköpostiviestejä ja muistioita puolustusministeriön järjestämistä suljetuista tiedotustilaisuuksista näille sotilaskommentaattoreille. Asiakirjoista käy ilmi, että Bushin hallinto on jo vuosien ajan käynyt massiivista sumutuskampanjaa, jonka tarkoituksena on ollut vaikuttaa koko terrorisminvastaisen sodan uutisointiin.

Tv-kanavien sotilasasiantuntijoita alettiin värvätä Pentagonin puhetorviksi vuoden 2002 alussa, kun puolustushallinnossa suunniteltiin Irakin miehityksen yksityiskohtia. Mielipidemittausten mukaan enemmistö yhdysvaltalaisista kuitenkin vastusti hyökkäystä maahan, jolla ei näyttänyt olevan mitään yhteyttä syyskuun 11. päivän tapahtumiin.

Pr-toimisto Hill & Knowltonista puolustusministeriön viestintäpäälliköksi tullut Victoria Clarke kehitti strategian, jonka avulla mielipiteet käännettäisiin sodalle myönteisiksi. Puolustusministeriön virkamiehet puhuivat ”havaintojen hallinnoinnista”. Perinteisesti viestien suodattimena toimiva media oli muutettava äänenvahvistimeksi. Lopullisena tavoitteena oli ”informaatioherruus”.

Journalistit olivat strategiassa toissijaisia. Keskeiseksi työkaluksi valittiin 75 evp-upseeria, jotka toimivat kommentaattoreina suurimmilla uutiskanavilla CNN:llä, Fox Newsillä, NBC:llä ja CBS:llä. Pentagonissa uskottiin, että arvovaltaisina ja puolueettomina pidetyt entiset sotasankarit voisivat oikein briiffattuina kallistaa mielipiteet suosiollisiksi hyökkäykselle Irakiin.

Puolustusministeriö pilkkoi sanomansa muutamaksi väitteeksi, joita tv-kanavien sotilasasiantuntijoiden tuli toistaa kuin mantraa: Irak oli välitön uhka Yhdysvalloille. Sillä oli hallussaan kemiallisia ja biologisia aseita, ja se kehitteli ydinaseita, jotka saattaisivat joutua Al-Qaidan käsiin. Irakin miehitys olisi myös suhteellisen nopea ja kivuton operaatio eikä lainkaan kallis. Kyseessä oli vapautussota.

Pentagonissa oltiin tyytyväisiä. ”Minkä tahansa kanavan avasimme, niin meidän miehemme toistivat siellä puolustusministeri Rumsfeldin tai teknisten asiantuntijoiden puheita sanasta sanaan, uudestaan ja uudestaan. Homma todella toimi”, arveli tiedotuskampanjaa johtanut virkamies.

Tv-kanavien sotilasasiantuntijoita kestitettiin Washingtonissa ja lennätettiin Irakiin ja Guantánamoon. He tapasivat varapresidentti Dick Cheneyn useasti ja puolustusministeri Rumsfeldin 18 kertaa. Kun David Petraeus nimitettiin viime vuonna Yhdysvaltojen Irakin joukkojen komentajaksi, yksi ensimmäisistä tapaamisista oli epämuodollinen infotilaisuus tv-kommentaattorien kanssa.

Jotkut kommentaattoreista suorastaan hinkuivat ministeriöltä näkemyksiä, joita levittää tv-katsojille. Toiset varoittivat Pentagonia tv-kanavilla tekeillä olevista kriittisistä ohjelmista.

Monet myös epäilivät puolustusministeriön heille esittämiä väitteitä. Fox Newsin kommentaattorina viime vuoteen asti toiminut kenraali Paul Vallely oli mukana Irakin-matkalla kesällä 2003, vain muutamia kuukausia miehityksen alkamisen jälkeen. ”Näin välittömästi, että asiat alkoivat mennä metsään”, hän toteaa New York Timesin haastattelussa.

Fox Newsin suorassa lähetyksessä vuonna 2003 kenraali jätti epäilyt omaan tietoonsa ja puhui sen sijaan Yhdysvaltojen joukkojen ”uskomattomasta edistyksestä” taisteluissa kapinallisia vastaan.

Yhdysvalloissa isojen kanavien sotilaskommentaattorit saavat tv-esiintymisistään 500–1000 dollarin kertapalkkion. Useimmat tienaavat kuitenkin moninkertaisesti enemmän aseteollisuuden ja sotilasurakoitsijoiden konsultteina tai yhtiöiden hallitusten jäseninä. Pentagonin sisäpiiritiedot ja tapaamiset sotilasurakoista päättävien tahojen kanssa ovat edistäneet liiketoimia entisestään.

Kommentaattorien mukaan tv-kanavat eivät ole olleet juuri kiinnostuneita heidän mahdollisista kytkennöistään aseteollisuuteen, eikä keneltäkään heistä ole kysytty heidän tämänhetkisistä suhteistaan puolustushallintoon.

Sotilasasiantuntijoista vain yksi on joutunut luopumaan tv-kommentoinnista liiketoimien takia. Yhdysvaltojen Irakin maavoimien entinen tiedustelupäällikkö James Marks pestattiin vuonna 2004 CNN:n vakituiseksi sotilasasioiden kommentaattoriksi, samaan aikaan kun hän sotilasurakoitsija Dyncorpin tytäryhtiön pääjohtajana neuvotteli Pentagonin kanssa 4,6 miljardin dollarin henkilöstöhankkeesta Irakissa. Kenraali Marks jätti esiintymiset CNN:llä viime vuonna, puoli vuotta miljardihankkeen hyväksymisen jälkeen.

Ei kommentteja: